Jak odizolować sufit?

Jeśli masz pomysł jak usprawnić sprzęt lub pracę i chcesz się nim podzielić, pisz tutaj śmiało.
Awatar użytkownika
mel
Re: Jak odizolować sufit?

Post autor: mel » czwartek 16 cze 2005, 17:11

...izolacja wiąże się z dużo wyższymi kosztami,a chyba nie o to chodzi zadającemu pytanie.

Ale przeciez takie wlasnie jest pytanie, o izolacje...

Pozatym-masz rację miękki materiał lepiej tłumi niż twardy...

Nie napisalem ze miekki lepiej tlumi. Napisalem, ze lepiej tlumi wyzsze czestotliwosci. Natomiast niskich - wcale. I tu jest problem. To, co przeszkadza sasiadom, to nie sa wysokie czestotliwosci, poniewaz one nie przedostana sie przez warstw betonu, tylko wlasnie niskie, ktorych welenka nie zatrzyma, ani nie wytlumi.

pemark

Post autor: pemark » czwartek 16 cze 2005, 17:15

......izolacja wiąże się z dużo wyższymi kosztami,a chyba nie o to chodzi zadającemu pytanie.

Ale przeciez takie wlasnie jest pytanie, o izolacje...

Pozatym-masz rację miękki materiał lepiej tłumi niż twardy...

Nie napisalem ze miekki lepiej tlumi. Napisalem, ze lepiej tlumi wyzsze czestotliwosci. Natomiast niskich - wcale. I tu jest problem. To, co przeszkadza sasiadom, to nie sa wysokie czestotliwosci, poniewaz one nie przedostana sie przez warstw betonu, tylko wlasnie niskie, ktorych welenka nie zatrzyma, ani nie wytlumi....

Jedyne wyjście-zbudować"pływające pomieszczenie"o czym też nadmieniłem,ale to olbrzymie koszty.

Awatar użytkownika
mel

Post autor: mel » czwartek 16 cze 2005, 17:17

... a co do wełny, to tez tak nei do konca, gdyz jej obecnosc nad plytami spowoduje ze plyta nei bedzie dudnic (drgac) a w zasadzie sama kosnturkcja.

OStatnio odpalilem u znajomych moj piec basowy dosyc glosno...

mieli sam sufit podwieszany bez zadnych uszczelek, czy wełny mineralnej. sufit tak halasowal, ze czegos takiego we wspomnianej sali prob zrobic na pewno nie mozna.

...

Welna tu pomoze w niewielkim stopniu. W tym momencie taki sufit dziala jak swoisty bastrap i skutecznym rozwiazaniem jest wypelnienie tej przestrzeni nie welna, tylko pianka poliuretanowa. A propo's bastrapow - to tez jest dobry pomysl na polepszenie akustyki, ale tez na poprawe stosunkow miedzysasiedzkich... Pomyslcie tez o pulapkach basowych.

Awatar użytkownika
mel

Post autor: mel » piątek 17 cze 2005, 00:08

Jedyne wyjście-zbudować"pływające pomieszczenie"o czym też nadmieniłem,ale to olbrzymie koszty....

No tak, to oczywiscie rozwiazane idealne...

Jednak... To, co wczesniej zaproponowalem mozna by swobodnie nazwac "plywajacym sufitem". Koszty stosunkowo nieduze i nosi wszelkie znamiona bycia skutecznym...

pozdrawiam

gapo

Post autor: gapo » wtorek 21 cze 2005, 08:25

... To, co przeszkadza sasiadom, to nie sa wysokie czestotliwosci, poniewaz one nie przedostana sie przez warstw betonu, tylko wlasnie niskie, ktorych welenka nie zatrzyma, ani nie wytlumi....

Jedyne wyjście-zbudować"pływające pomieszczenie"o czym też nadmieniłem,ale to olbrzymie koszty....

No to super ... Ja właśnie kupiłem mieszkanie i robie, miałem zamiar zrobić sobie pracownie. Pomysł był wyłożenia całego pomieszczenia (12m2) wełną miner. i quasi pływająca podłoga na legarach z wełną. Więc widzę, że to słaby pomysł. Co mógłbym zrobić aby było to w miarę "zawodowe"? Mam na to około 2-3 tyś. Chodzi o spokojną pracę nawet w nocy i w miarę "przyjazne" pomieszczenie do miksów. Z góry dziękuje, bo się prawie popłakałem jak przeczytałem wątek. No chyba, że zamiast pracowni zrobie sobie wieeeeeelki barek z tego pomieszczenia i wtedy zapewne nic mi już przeszkadzać nie będzie

Pozdro

gapo

Awatar użytkownika
jasiek

Post autor: jasiek » wtorek 21 cze 2005, 08:46

Nie można dopuścić, by kolejny muzyk przepadł w oparach alkoholu z powodu trudności technologicznych ;-(

Wydaje mi się, że istnieje rozwiązanie, które nie jest zbyt drogie i nie wymaga potwornej masy betonu. Trochę trzeba tu pokombinować, a materiałem kluczowym bedą maty z trzciny. Niekoniecznie tej z delty Dunaju. Może być krajowa

Mam b. mało czasu, wiecej szczegółów przy najbliższej okazji.

Napisz na priva. Podaj wszelkie info budowlane i wymiary (rys) tego pomieszczenia.

Jasiek
Obecnie projektant systemów oświetleniowych LED

ODPOWIEDZ