Problemy z Cubase SX przy nagrywaniu wokali

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Awatar użytkownika
Salilm
Problemy z Cubase SX przy nagrywaniu wokali

Post autor: Salilm » środa 15 cze 2005, 09:56

Mam problem z Cubase SX! mam kartę Terratec DMX 6fire 24/96 i problem z synchronizacją Cubasea! Sprawa wygląda tak: dźwięk do panelu w karcie dochodzi do kompa bez żadnych opóźnień ale z kompa do programu idzie już z opóźnieniem. Nie wiem jak sobie poradzić z tym problemem! mam Barthona 2500 i 512 ram więc nie chodzi raczej o to że komp nie uciąga:(( Wcześniej podłączyłem Soundlabstera Audigy 1394 i sprawa wyglądała jeszcze gorzej! Robiłem już format dysku i wszelkie konfiguracje ze sterownikiem dźwięku i nic z tego nie wyszło:( jeżeli potraficie pomóżcie! pozdro
liczy się tylko muzyka!

Awatar użytkownika
tomsfactory

Re: Problemy z Cubase SX przy nagrywaniu wokali

Post autor: tomsfactory » środa 15 cze 2005, 10:57

A jaka masz latencje chociaz przy audio to nie powinno miec takiego znaczenia. chyba ze klikasz odsłuch monitorowany w postaci głośniczka.

Awatar użytkownika
Bartolomeo

Post autor: Bartolomeo » środa 15 cze 2005, 11:03

...Mam problem z Cubase SX! mam kartę Terratec DMX 6fire 24/96 i problem z synchronizacją Cubasea! Sprawa wygląda tak: dźwięk do panelu w karcie dochodzi do kompa bez żadnych opóźnień ale z kompa do programu idzie już z opóźnieniem. Nie wiem jak sobie poradzić z tym problemem! mam Barthona 2500 i 512 ram więc nie chodzi raczej o to że komp nie uciąga:(( Wcześniej podłączyłem Soundlabstera Audigy 1394 i sprawa wyglądała jeszcze gorzej! Robiłem już format dysku i wszelkie konfiguracje ze sterownikiem dźwięku i nic z tego nie wyszło:( jeżeli potraficie pomóżcie! pozdro...

u mnie jest to samo, tyle, że ja sie szczególnie nad tym nie zastanawiałem ponieważ nagrywam cep- cubeasa dopiero sie zagłebiamy i mysle o przeżuceniu sie na niego.

Moze to jakies ustawienia programu buforowania alebo cos takiego

Awatar użytkownika
JacekH

Post autor: JacekH » środa 15 cze 2005, 11:24

...Mam problem z Cubase SX! mam kartę Terratec DMX 6fire 24/96 i problem z synchronizacją Cubasea!

To nie problemy synchronizacji, bo synchronizujesz coś do czegoś. A tu problem widzę w dwóch punktach:

- w programie nie ustawiłeś sterownika ASIO

- masz ustawiony bardzo duży bufor na karcie.

W obu przypadkach audio nagrywa się nie przesunięte, jedynie Ty odsłuch masz "spóźniony". Jeżeli np. z powodu słabego komputera nie jesteś w stanie pracować z mniejszym buforem (a tym samym mniejszą latencją) wyłącz monitorowanie w programie, a monitoruj przez kartę i jej mikser "sprzętowy".

Jacek

Awatar użytkownika
Salilm

Post autor: Salilm » środa 15 cze 2005, 11:31

......Mam problem z Cubase SX! mam kartę Terratec DMX 6fire 24/96 i problem z synchronizacją Cubasea!

To nie problemy synchronizacji, bo synchronizujesz coś do czegoś. A tu problem widzę w dwóch punktach:

W obu przypadkach audio nagrywa się nie przesunięte, jedynie Ty odsłuch masz "spóźniony". Jeżeli np. z powodu słabego komputera nie jesteś w stanie pracować z mniejszym buforem (a tym samym mniejszą latencją) wyłącz monitorowanie w programie, a monitoruj przez kartę i jej mikser "sprzętowy".

Jacek...

włączony mam sterownik ASIO multimedia driver.

input latency 110

output latency 749

po klaśnieciu na monitorze karty sygnał pojawia sie natychmaist natomiast w Cubasie z opóźnieniem
liczy się tylko muzyka!

Awatar użytkownika
SLP

Post autor: SLP » środa 15 cze 2005, 12:53

input latency 110

output latency 749

po klaśnieciu na monitorze karty sygnał pojawia sie natychmaist natomiast w Cubasie z opóźnieniem ...

No i tu chyba tkwi problem. A co masz do wyboru jeśli chodzi o sterownik?

Nie ma tam do wyboru sterownika karty audio, którą posiadasz?

Ja mam np. kartę Echo i mam do wyboru:

Direct Sound - odpada

Asio Multimedia Driver - odpada

MME Wave coś tam..- odpada

Echo Asio WDM - to mam wybrane w każdej aplikacji audio i wszystko śmiga jak trza!

Sprawdź jeszcze raz czy nie masz do wyboru sterownika własnej karty, to powinno pomóc, no i jak doradzał Jacek sprawdź w ustawieniach karty wielkosć bufora i co za tym idzie opóźnienie (latency).

Będzie dobrze.
Cały czas zmierzamy ku perfekcji :)

R.B.

Post autor: R.B. » środa 15 cze 2005, 12:58

.........Mam problem z Cubase SX! mam kartę Terratec DMX 6fire 24/96 i problem z synchronizacją Cubasea!

Jacek...

input latency 110

output latency 749

po klaśnieciu na monitorze karty sygnał pojawia sie natychmaist natomiast w Cubasie z opóźnieniem ...

Kolega Jacek juz napisal co masz zrobic .

Ustaw w Cubase ASIO twojej karty!!!(Terratec DMX 6fire 24/96 ) nie

ASIO multimedia driver
Jestem muzykiem z zawodu. Muzyka kręci się cały czas do okoła mnie i ostatnio fascynuje mnie nagrywanie muzy w swoim małym studiu domowym.

Awatar użytkownika
Salilm

Post autor: Salilm » środa 15 cze 2005, 14:03

............Mam problem z Cubase SX! mam kartę Terratec DMX 6fire 24/96 i problem z synchronizacją Cubasea!

Jacek...

input latency 110

output latency 749

Kolega Jacek juz napisal co masz zrobic .

Ustaw w Cubase ASIO twojej karty!!!(Terratec DMX 6fire 24/96 ) nie

ASIO multimedia driver...

gdy ustawiam DMX 6fire 24/96 działa mi jedynie odtwarzanie! nagrywanie nie chce nawet drgnąć! próbowałem już wszelkie ustawienia bufora i nic. Napiszcie jaką macie latencje przy waszych kartach moze to mnie jakoś naprowadzi??
liczy się tylko muzyka!

Awatar użytkownika
SLP

Post autor: SLP » środa 15 cze 2005, 14:23

gdy ustawiam DMX 6fire 24/96 działa mi jedynie odtwarzanie! nagrywanie nie chce nawet drgnąć! próbowałem już wszelkie ustawienia bufora i nic. Napiszcie jaką macie latencje przy waszych kartach moze to mnie jakoś naprowadzi??...

Dziwne, a ustawiłes/wybrałeś w preferencjach wejście karty.

Nie wiem jak to z tą Twoją kartą, ale sprawdź jeszcze w menu>devices>VST Multitrack (lub VST Conections), tu masz możliwość zdefiniowania wyjśc i wejśc karty, dodatkowe szyny itp.

Wybierz zakładkę "inputs" i zobacz, czy jest cokolwiek zdefiniowane - jak nie to prawy przycisk myszy i "add bus" - dalej sobie poradzisz.

Cały czas zmierzamy ku perfekcji :)

Rlyeh

Post autor: Rlyeh » poniedziałek 18 lip 2005, 01:47

input latency 110

output latency 749

po klaśnieciu na monitorze karty sygnał pojawia sie natychmaist natomiast w Cubasie z opóźnieniem

Na gorszych sprzętach (na lepszych czasem też) sprawdza sięASIO4ALL. U mnie śmiga z niższym lagiem niż ASIO (wyciąga ok 3 ms, ASIO - 6, praca jest stabilna, kodek to ALC 655 - kompletnie nieprofesjonalny i nieprzystosowany do nagrywania czegokolwiek :) , nie wspominając już o Multimedia Driver.

ODPOWIEDZ