Są generalnie dwa czynniki wpływające na precyzję budowania obrazu stereofonicznego: zniekształcenia fazowe i zniekształcenia czoła fali wskutek niedoskonałości obudowy oraz separacja kanałów stereofonicznych. Jeśli chodzi o te pierwsze, to całkowicie konwencjonalna budowa i geometria monitorów Alesisa powoduje, że efekty są dokładnie takie same jak na zdecydowanej większości monitorów tego rodzaju. Co więcej, akurat małe rozmiary fizyczne sprzyjają punktowej lokalizacji stereofonicznej, a większe skrzynki Behringera są pod tym względem gorsze.
Jest jeszcze jeden czynnik wplywajacy na budowanie sceny przez monitory, czy w ogole kolumny, a mianowicie ich ustawienie. Niestety, zalecenia producenta odnoscie ustawienia alesisow, tzn poziome ustawienie z glosnikami wysokotonowymi do wewnatrz, nie wplywaja korzystnie wlasnie na przestrzen. To ja wspominalem kiedys o porownaniu przestrzeni alesisow i cabassow i nadal ta opinie podtrzymuje. Ustawione "fabrycznie" alesisy generuja jednak wezsza scene od stojacych obok wlasnie cabassow.
Tyle na temat szerokosci sceny, natomiast nie mam wiekszych zastrzezen odnoscie dalszych i blizszych planow. To akurat na alesisach slychac calkiem poprawnie.
pozdrawiam
Karta muzyczna, wzm. SonyQS + monitory pasywne
Re: Karta muzyczna, wzm. SonyQS + monitory pasywne
...kto sie pieni?cos ci sie chyba pomylilo....
wyskakujesz mi z audiofilskimi monoblokami i dalej sie pytam - kogo to obchodzi?kogo na to stac?kto to wstawi do studia?
moze i sie zachwycam tym qs bo gra naprawde porzadnie....a nie bede sie podniecal bzdura za ktora bym musial oddac mieszkanie.......
zejdz na ziemie..............
MB plus tego wzmacniacza to ze nie jest to zwykle stereo tylko dwa mnobloki na wspolnym zasilaniu........
ps.moze to i mit ns10 ale mi odpowiadaja i bardzo wielu ludziom tez wiec cos w tym jest a ty sobie dalej mity opowiadaj.........(jakby byly do d... to by nikt sie nimi nie zachwycal i by nie staly w co 3 studiu)
...
Dobra kolego, peace
A ja sie niczym nie podniecam, bo jak wspominałem też mnie to śmieszy.
Pozdrawiam i życzę miłego dnia.
[addsig]
wyskakujesz mi z audiofilskimi monoblokami i dalej sie pytam - kogo to obchodzi?kogo na to stac?kto to wstawi do studia?
moze i sie zachwycam tym qs bo gra naprawde porzadnie....a nie bede sie podniecal bzdura za ktora bym musial oddac mieszkanie.......
zejdz na ziemie..............
MB plus tego wzmacniacza to ze nie jest to zwykle stereo tylko dwa mnobloki na wspolnym zasilaniu........
ps.moze to i mit ns10 ale mi odpowiadaja i bardzo wielu ludziom tez wiec cos w tym jest a ty sobie dalej mity opowiadaj.........(jakby byly do d... to by nikt sie nimi nie zachwycal i by nie staly w co 3 studiu)
...
Dobra kolego, peace

A ja sie niczym nie podniecam, bo jak wspominałem też mnie to śmieszy.
Pozdrawiam i życzę miłego dnia.
[addsig]
Nie ważne jak się gra, ważne jak się przy tym bawi :D
Re: Karta muzyczna, wzm. SonyQS + monitory pasywne
(...)
To ja wspominalem kiedys o porownaniu przestrzeni alesisow i cabassow i nadal ta opinie podtrzymuje. Ustawione "fabrycznie" alesisy generuja jednak wezsza scene od stojacych obok wlasnie cabassow.
(...)
Czyli należy przez to rozumieć,że przy ustawieniu pionowym przestrzeń jest ok? Takie wskazówki od użytkownika są b.cenne, ponieważ odsłuch monitorów w sklepie a w domu to często dwie różne rzeczy.
Coraz więcej zaczyna przemawiać na korzyść Alesisów, tym bardziej, że np nie potrzebuję dużo mocy bo mam mały pokój.
Pozdrawiam.
[addsig]
To ja wspominalem kiedys o porownaniu przestrzeni alesisow i cabassow i nadal ta opinie podtrzymuje. Ustawione "fabrycznie" alesisy generuja jednak wezsza scene od stojacych obok wlasnie cabassow.
(...)
Czyli należy przez to rozumieć,że przy ustawieniu pionowym przestrzeń jest ok? Takie wskazówki od użytkownika są b.cenne, ponieważ odsłuch monitorów w sklepie a w domu to często dwie różne rzeczy.
Coraz więcej zaczyna przemawiać na korzyść Alesisów, tym bardziej, że np nie potrzebuję dużo mocy bo mam mały pokój.
Pozdrawiam.
[addsig]
Nie ważne jak się gra, ważne jak się przy tym bawi :D