Wycinamy oddechy

Kruczki i sztuczki. Podziel się swoją wiedzą tajemną.
Awatar użytkownika
dub8
Re: Wycinamy oddechy

Post autor: dub8 » czwartek 09 cze 2005, 03:33

...windows owszem - szczegolnie jak cd czyta ale z bledami:D

niby sie zainstaluje a tu niebieski ekran...

co do wokali to bramka tylko pogorszysz sprawe - jedynie sciszanie to dobry patent ale najlepszy to odeslanie goscia do domu niech nad soba popracuje bo czasem to mozna kur...... dostac z takimi amatorami.......

Bramka nie ma sensu tak samo jak całkowite wyciszenie oddechów w hiphopie bo brzmi to nienaturalnie. W większości przypadków oddechy wyciszam o około 6 db jeśli jest to potrzebne. Słychac je wtedy, jednak nie zajmuja one słuchacza. Są też przypadki gdzie głośny nawet charczący oddech dodaje klimatu. Co do stwiedzenia że głośno oddychają tylko amatorzy to się nie zgodze. Na wielu produkcjach legalnych pojawia się problem głośnego oddechu. Może to nienajlepszy przykład ale jest tak u DKA . Jego oddychanie mnie drażni Natomiast w niektórych zwrotkach Miexona na nowym endefisie oddechy są głośne, intensywne ale pasują idealnie. Co do sapania... tu pojawia się kłopot. Lepiej zeby raper nie sapał Pozdro

Awatar użytkownika
Bartolomeo

Post autor: Bartolomeo » czwartek 09 cze 2005, 06:02

Bramka nie ma sensu tak samo jak całkowite wyciszenie oddechów w hiphopie bo brzmi to nienaturalnie. W większości przypadków oddechy wyciszam o około 6 db jeśli jest to potrzebne. Słychac je wtedy, jednak nie zajmuja one słuchacza. Są też przypadki gdzie głośny nawet charczący oddech dodaje klimatu. Co do stwiedzenia że głośno oddychają tylko amatorzy to się nie zgodze. Na wielu produkcjach legalnych pojawia się problem głośnego oddechu. Może to nienajlepszy przykład ale jest tak u DKA . Jego oddychanie mnie drażni Natomiast w niektórych zwrotkach Miexona na nowym endefisie oddechy są głośne, intensywne ale pasują idealnie. Co do sapania... tu pojawia się kłopot. Lepiej zeby raper nie sapał Pozdro...

To że produkcja jest legalna wcale nie musi znaczyć, że profesjonalna

a szczególnie w polsze hiphop to jest amatorstwo, niema co ukrywać hiphopowcy to amatorzy, choc czesto bardzo ambitni i tak dalej.

(wiem też, że ci z czołówki współpracuja z profesjonalistami)

Jeżeli natomiast chodzi o oddech=klimat to myśle że jeden taki oddech, w jakims specyficznym momęcie (choć również ciężko mi go sobie wyobrazić) może dodać klimatu, ale kiedy to sie powtarza, to bardzo psuje klimat

Awatar użytkownika
TheFender

Post autor: TheFender » czwartek 09 cze 2005, 09:26

Jeżeli natomiast chodzi o oddech=klimat to myśle że jeden taki oddech, w jakims specyficznym momęcie (choć również ciężko mi go sobie wyobrazić) może dodać klimatu(...)

...

Rozumiem, że kolega mówią o sypialnej alkowie
[addsig]
Nie ważne jak się gra, ważne jak się przy tym bawi :D

Awatar użytkownika
AnkA

Post autor: AnkA » poniedziałek 08 sie 2005, 19:26

Oj Panowie, Panowie. Lepszych wokalistów nagrywać...
Sing Today like it's Your last day!

pjeciun

Post autor: pjeciun » wtorek 09 sie 2005, 07:41

witam,

apropo glownego temtu- ja nagrywam wokale raperow juz od jakiegos czasu, roznych raperow i nie wycinam oddechow, taka specyfika tego gatunku muzycznego, poza tym w miksie wysuwam wokal (przy pomocy korektora) blizej razem z bebnami, to sa moje wlasne odczucia, ale to chyba nie trzeba byc super znawca tematu- wystarczy posluchac kilku nagrac "referencyjnych", jesli juz sie skusisz a nie sluchales takiej muzyki wczesniej doradzam ci nie sluchac polskich nagran bo tylko spaczy to cale wrazenie, no chyba ze plyt miksowanych i masteringowanych przez studio s33. na stronie www.studio-s33.com jest lista plyt, ja na postawie ich wykonan sam obieralem "sciezke".

zycze powodzenia. pozdro.

kuba
[addsig]
"(...) nic nie jest tak nudne jak prawda" - Charles Bukowski

j.bravo

Post autor: j.bravo » wtorek 09 sie 2005, 10:33

Pamiętaj! - Komputer służy do tego aby ułatwić Ci pracę, której bez niego w ogóle byś nie miał... pasuje do tego tematu idealnie!
Jestem przystojny i młody

Awatar użytkownika
iksik

Post autor: iksik » wtorek 09 sie 2005, 11:06

......A tak przy okazji - znacie coś bardziej nużącego niż wycinanie oddechów? ...

Wycinanie wokalu? ...

TAK!

Wycinanie "mlaśnieć"!

Ja pracuje w studio w którym robimy programy do radia i nie ma nic bardziej wkurzającego nic obróbka lektora, który przed nagraniem wypił kawę!

Awatar użytkownika
furlag

Post autor: furlag » wtorek 09 sie 2005, 14:12

...apropo glownego temtu- ja nagrywam wokale raperow juz od jakiegos czasu, roznych raperow ..........

ja mam pytanie nieco innej natury, ale dotyczące hip hłopu.....jak umieszczacie duble w panowramie??? rozumie, że głowny głos w środku, a jak ustawić dublujący(podśpiewujący conieco do głównego głosu) obecny w clym utworze fragment??

Próbuje bawić sie formą sztuki jaką jest muzyka...

Awatar użytkownika
janos

Post autor: janos » wtorek 09 sie 2005, 14:17

.........A tak przy okazji - znacie coś bardziej nużącego niż wycinanie oddechów? ...

Równanie stóp metalowcom

Awatar użytkownika
wasyl25

Post autor: wasyl25 » wtorek 09 sie 2005, 23:54

polecam zrobic analize widma "spania" lub"oddechu" a potem wyciac te czestotliwosci kture zajmuja te odglosy(dziala bo sprawdzalem u siebie) mozna jeszcze delikatnie na eq wyciszyc nizsze czstotliwosci (wpierw wybadaj ktore czestotliwosci zajmuje niepozadany dzwiek) ale to nie zawsze dziala bo czesto redukuje sie reszta wokalu i brzmi niepelnie.POZdro
Od pewnego czasu zajmuje się muzyką i zamierzam zająć się tym profesjonalnie, powoli buduję studio.

ODPOWIEDZ