DFH Superior vs BFD

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Awatar użytkownika
mytnik
DFH Superior vs BFD

Post autor: mytnik » wtorek 07 cze 2005, 16:43

Niestety nie czytałem artykułu w EiS dot. BFD. Czy ktośtestował (porównywał) oba produkty? Zastanawia mnie, który bardziej się nadaje do pracy przy muzyce pop, rock, prog-rock?

pozdrowienia
drummer

Ryba

Re: DFH Superior vs BFD

Post autor: Ryba » wtorek 07 cze 2005, 17:03

...Niestety nie czytałem artykułu w EiS dot. BFD. Czy ktośtestował (porównywał) oba produkty? Zastanawia mnie, który bardziej się nadaje do pracy przy muzyce pop, rock, prog-rock?

pozdrowienia...

Czesć. Obie brzmią znakomicie .Jednak DKH Superior ma na starcie 35Gb próbek . I jeszcze coś , cena . W Audio Factory na DKF sup... jest teraz promocja - 600 zł . ryba

Ryba

Post autor: Ryba » wtorek 07 cze 2005, 20:18

U mnie DHF hula że aż miło ,bez najmniejszych problemów . ryba

Awatar użytkownika
M_P

Post autor: M_P » wtorek 07 cze 2005, 22:43

...Niestety nie czytałem artykułu w EiS dot. BFD. Czy ktośtestował (porównywał) oba produkty? Zastanawia mnie, który bardziej się nadaje do pracy przy muzyce pop, rock, prog-rock?

pozdrowienia...

Miałem okazje testować oba giganty. Ale jeśli porównujemy wersję Superior to porównujmy ją tylko z BFD z 5 płytowym rozszerzeniem BFD XFL bo jest jakby opcja "superior" dla fxpansion. Oba brzmienia powalają ...ale jeśli chodzi o funkcjonalnośc, przejrzystość w użytkowaniu i końcowy "wow" efekt .. ja bym postawił na BFD + Expansion Pack BFD XFL,

pozdr.

Awatar użytkownika
mytnik

Post autor: mytnik » wtorek 07 cze 2005, 22:54

......Niestety nie czytałem artykułu w EiS dot. BFD. Czy ktośtestował (porównywał) oba produkty? Zastanawia mnie, który bardziej się nadaje do pracy przy muzyce pop, rock, prog-rock?

pozdrowienia...

Miałem okazje testować oba giganty. Ale jeśli porównujemy wersję Superior to porównujmy ją tylko z BFD z 5 płytowym rozszerzeniem BFD XFL bo jest jakby opcja "superior" dla fxpansion. Oba brzmienia powalają ...ale jeśli chodzi o funkcjonalnośc, przejrzystość w użytkowaniu i końcowy "wow" efekt .. ja bym postawił na BFD + Expansion Pack BFD XFL,

pozdr....

A nowy superior vintage&custom?
drummer

Awatar użytkownika
mytnik

Post autor: mytnik » wtorek 07 cze 2005, 23:01

...U mnie DHF hula że aż miło ,bez najmniejszych problemów . ryba...

A na jakim sprzęcie jeśli można?
drummer

Awatar użytkownika
M_P

Post autor: M_P » wtorek 07 cze 2005, 23:33

.........Niestety nie czytałem artykułu w EiS dot. BFD. Czy ktośtestował (porównywał) oba produkty? Zastanawia mnie, który bardziej się nadaje do pracy przy muzyce pop, rock, prog-rock?

pozdrowienia...

pozdr....

A nowy superior vintage&custom?...

No to zdaje się kolejne 35 giga brzmień.... Niestety nie testowałem, ale dema brzmią rewelacyjnie. Jeśli chodzi ci o surowe, bliskie brzmienie garów, nie koniecznie do cięzkiego grania to chyba dobry wybór.....ale posłuchaj obydwu i sam wybierz... moje zdanie już znasz...

pozdr.

Awatar użytkownika
Kuma
Kontakt:

Post autor: Kuma » środa 08 cze 2005, 02:42

pozdrowienia...

Używałem obydwu i dla siebie wybrałem DFHS. Do wspomnianych gatunków nadaja się oba. Brzmieniowo i artykulacyjnie bardziej spodobał mi się DFHS. Może być jednak czasem faktycznie nieco bardziej problematyczny w tzw. codziennym użytkowaniu. Ponieważ BFD testowałem dość dawno, nie pamiętam dokładnie szczegółow dotyczących czytania z dysku, ale zdaje sie że to robił(poprawcie mnie, jeśli się mylę), DFHS natomiast wszystko ładuje do RAMU i tu może byc problem, bo pełne zestawy są duże(ponad 3GB).Oczywiście można używać "cache mode" i to ratuje tyłek . W każdym razie porównanie pod kątem "kolizyjności" z RAM'em komputera wychodzi na korzyść BFD.

Brzmienie i artykulacja - moim zdaniem sample DFHS brzmią lepiej w sensie surowości, braku obróbki. Nie wiem czy w brzmieniu BFD nie psuje czegoś możliwość wirtualnej zmiany "pozycji" mikrofonów room(dwa zestawy) - mamy mozliwość płynnego ich "rozsuwania". Po prostu coś mi tam jakby zamulało brzmienie. Słuchałem tych sampli później bezpośrednio w edytorze i mam wrażenie że tak brzmiały lepiej - moim zdaniem znakomicie.

Artykulacyjnie nieco lepszy jest DFHS - jest trochę więcej próbek i można bardziej wiarygodnie brzmiące partie stworzyć, ale przepaści wielkiej między nimi nie ma.

O jednej sprawie nie wspomniano wcześniej - BFD oferuje dużą bibliotekę plików midi: nieskwantyzowanych(duży plus) rytmów i wypełnień, co dla niektórych użytkowników może mieć duże znaczenie. DFHS proponuje jedynie kilka plików midi-demo.

Jako człowiek pracujący na codzień z prawdziwymi i wirtualnymi bębnami podsumowałbym to tak: Obydwa oferuja podobną jakosć jeśli mówimy o stworzeniu substytutu partii żywych bębnów, atutem BFD moim zdaniem są gotowe rytmy - spora biblioteka. DFHS natomiast oferuje dodatkowo znakomite próbki instrumentów perkusyjnych i genialny do niektórych zastosowań Cocktail Kit - Yamahy(taki przenośny zestawik). Do DFHS bez 2GB RAM nie podchodź, BFD jest pod tym względem grzeczniejszy

Według mnie żaden z Nich nie jest jednoznacznie lepszy. Kwestia upodobań

pozdrawiam
[addsig]
bębniarz

Awatar użytkownika
msieczko

Post autor: msieczko » środa 08 cze 2005, 08:53

czy ktos mogl by udostepnic jakis przykladowy mid z BFD ?? bardzo jestem ciekawy jak to wyglada ... a przyznam ze poszukuje takiego cudenka ... wiec moze by mnie to przekonalo do kupna.
Warszawa - 'home' studio

Awatar użytkownika
mytnik

Post autor: mytnik » środa 08 cze 2005, 10:08

Po wysłuchaniu wszystkich demo z superior vintage & custom opadła mi szczena i dla mnie to jest do tej pory nr 1.

Problem polega na tym że jak załadowałem na kompie z 2 GB ramu superiora i HC Bass oraz kilka lekkich soundfontóf i kilka pluginów to już zaczynało wysiadać. Ambiensy wywaliłem i nie mogłem ustawiać żadnych przesłuchów. Prawie się modliłem żeby to uciągnęło. Może był źle skonfigurowany komp.

Mam nadzieję, że vintage&custom będzie w podobnej cenie do DFHS, przynajmniej na stronie soundsonline.com tak jest. W tej sytuacji z chęcią zakupię nawet 10GB ramu hehe

pozdrowienia
drummer

ODPOWIEDZ