Play Station 3 w muzyce

Jeśli masz pomysł jak usprawnić sprzęt lub pracę i chcesz się nim podzielić, pisz tutaj śmiało.
richtig
Play Station 3 w muzyce

Post autor: richtig » sobota 04 cze 2005, 13:00

Mam może troche głupie pytanie, ale na tych rzeczach się po prostu nie znam.

Czy jest możliwe wykorzystanie konsoli do gier Play Station 3 do celów muzycznych? (obsługa instrumentów i efektów VST, jakiś sekwencer itp). Czytałem, że PS3 ma moc kilkanaście razy większą niż współczesne PC-ty. Jednocześnie coś mi majaczy, że na PS2, albo i PS1 był jakiś program muzyczny (chyba sekwencer). Wydaje mi się, że PS3 ma strukturę software otwartą (można dogrywać nowe programy - to na pewno, a co waniejsze sterowniki itp.),a czy hardware też można rozwijać?

Jeżeli ktoś ma jakąkolwiek wiedzę na ten temat to będę wdzięczny za odpowiedź. Bo za cenę dobrego PCta możnaby mieć maszynkę do obsługi kilkudziesięciu VST, najlepiej w warunkach koncertowych...

www.myspace.com/pchelki

Awatar użytkownika
TheFender

Re: Play Station 3 w muzyce

Post autor: TheFender » sobota 04 cze 2005, 20:48

Pytanie wydaje mi się zgoła dziwne... Fakt, że koncern Sony promuje PS3 jako sprzęt nie tylko do grania ale i rozrywki (ogólnie). No ale ale... Zastosowania VST (nazwijmy to tak) to jest domena sprzętu komputerowego (pc,mac). Np jeżeli ktoś napisałby hosta VST pod PS3 bo teoretycznie możliwe to jest, oprogramował USB (ps3 chyba ma) jako midi in to co z sekwnecerem? Zewnętrzny? Nie nie, zdecydowanie nie tędy droga. Pozatym moga wystąpić problemy ze stabilnością etc.

Tym bardziej, że na rynku jest coś takiego jak to: Receptor

Pozdrawiam
[addsig]
Nie ważne jak się gra, ważne jak się przy tym bawi :D

Awatar użytkownika
mysza

Post autor: mysza » sobota 04 cze 2005, 21:11

Słyszałem,że na PS jest coś podobnegodo MMM,czyli magix music maker,składa się utwory z dostarczonych pętli.Ile w tym prawdy to nie wiem...
[addsig]
-->play your reason system<--

Awatar użytkownika
domelmax

Post autor: domelmax » sobota 04 cze 2005, 23:21

...Słyszałem,że na PS jest coś podobnegodo MMM,czyli magix music maker,składa się utwory z dostarczonych pętli.Ile w tym prawdy to nie wiem...

...

tak tak tak ... :) .. stary dobry " Sony Music Maker " czy jakoś tak , niepamiętam bo to było dawno , i to był muj pierwszy program .. bardzo fajny jak na tamtą chwilę bo można było się trochę zapoznać ze stylami i wogule ... a powiem więcej "możliwości miał jak Fruity Loops" (podobny interfejs) były nawt dwie części tego programu .. oczywiście pod względem jakości dzwięku okropny ... ale nieograniczony dla kogoś z wyobraźnią , można było zrobić wszystko , (oczywiście w zakresie możliwości programu ) miał dalay , reverb itp. itd. ( a nawet można było zgrać kilkusekundowe ścieżki z płyt audio i wykożystać je podczas układania kawałka ) ja uważam że to świetny program - symulator ... oczywiście trochę zaawansowany wiekowo .. ale radochę mieliśmy wielką bawiąc się tym programem ... kto wie .. może sony wznowi edycję na PS3 ... tylko pewnie w bardziej rozrywkowej a nie "profesjonalnej wersji" ... można wspomnieć że tamten program miał jeszcze możliwość grania "na żywca" .. ładowania lini muzycznych , perkusyjnych itp do karzdego klawisza pada i włączać je i wyłączać w dowolnym momencie sterując padem ... a nawet 2 padami ...

Fjnie było ... :))) ahhh stare czasy .. bezroskie ..

podsumowując tamten program był udany według mnie i warto było go zobaczyć , wiem że jacyś poważni ludzie wtedy się tym zajeli i zrobili coś fajnego . Może teraz będzie podobnie ...

Pozdro
Dziabie se coś tam na FL4 ;-). Nienawidze mojej bylej nauczycielki od muzyki z czasow podstawowki

Awatar użytkownika
Jassio

Post autor: Jassio » niedziela 05 cze 2005, 00:00

(...) a powiem więcej "możliwości miał jak Fruity Loops" (podobny interfejs) (...)

Oj... chyba za dużo powiedziane...

oczywiście pod względem jakości dzwięku okropny ... **********************

To chyba zalezy od sampli, a nie od samego programu.

Bawiłem sie tym kiedys tym na PC i, tak szczerze powiedziawszy, "zabawiać się" to najlepsze określenie dla tej aplikacji.
Świat bez muzyki byłby monofoniczny,
a tak jest wielowymiarowy.

Awatar użytkownika
domelmax

Post autor: domelmax » niedziela 05 cze 2005, 00:10

...(...) a powiem więcej "możliwości miał jak Fruity Loops" (podobny interfejs) (...)

Oj... chyba za dużo powiedziane...

oczywiście pod względem jakości dzwięku okropny ... **********************

To chyba zalezy od sampli, a nie od samego programu.

Bawiłem sie tym kiedys tym na PC i, tak szczerze powiedziawszy, "zabawiać się" to najlepsze określenie dla tej aplikacji....

tylko wiesz sampli nie można wrzucić na PS1 ... a można było z nimi wiele zrobić .. nie jest to Magic Music Maker .. tylko Sony music maker ...

a pod względem obsługi miał dużo możliwości .. pomyliłeś programy .. bo na PC chyba go nie było ....

Dziabie se coś tam na FL4 ;-). Nienawidze mojej bylej nauczycielki od muzyki z czasow podstawowki

Awatar użytkownika
Jassio

Post autor: Jassio » niedziela 05 cze 2005, 00:47

nie jest to Magic Music Maker .. tylko Sony music maker ...

Aaaa... racja sorry, za pomyłkę.
Świat bez muzyki byłby monofoniczny,
a tak jest wielowymiarowy.

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » niedziela 05 cze 2005, 22:36

Wpiasalem tu dzis dwa posty i teraz niknely, dziwnym zjawiskiem bylo ze polskie litery z rana sie nie wyswietlaly. Czy u was stalo sie podobnie?

Awatar użytkownika
domelmax

Post autor: domelmax » niedziela 05 cze 2005, 22:46

...Wpiasalem tu dzis dwa posty i teraz niknely, dziwnym zjawiskiem bylo ze polskie litery z rana sie nie wyswietlaly. Czy u was stalo sie podobnie?...

a to ci .. ano właśnie ..

tak owszem coś sie z.......o

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » poniedziałek 06 cze 2005, 07:25

aaa niech to! Drugi ram mi sie juz nie chce pisac. AdmiNIE ! Pilnujcie tej swojej maszynerii bo tu ludzie sie produkuja a potem Cut i Nima!!!

ODPOWIEDZ