Behringer DEQ 2496 - prośba o opinie

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
szkudlik
Behringer DEQ 2496 - prośba o opinie

Post autor: szkudlik » poniedziałek 04 paź 2004, 01:47

Witam, kolejna prosba o opinie

Behriner DEQ 2496

Jak to zwykle u behringera, stosunek mozliwosc/cena jest po prostu niesamowity - w jednej obudowie: 32 pasma EQ z automatycznym pomiarem sali, 11 korektorow parametrycznych, automatyczne nothe do feedbacku, kompresor i limiter, 3 korektory dynamiczne (!!!) analizator widma...

Przyznam sie ze cena ($340) tego urzadzanka jest bardzo kuszaca... z drugiej jednak strony - obawiam sie ze jak to zwykle u behringera, za wielka iloscia opcji nie zawsze idzie jakosc. Dwa, niestety to jest korektor cyfrowy, a nie spodziewam sie zeby jego algorytmy dorownywaly PSP MasterQ...

Czy ktos toto uzywal i moze sie podzielic informacja co do brzmienia i stabilnosci?

Wiem ze jego poprzednicy nie mieli najlepszych opinii - wyszukiwarka tego forum wyplula mi ze potrafily sie zwiesic w czasie koncertu i takie kwiatki

[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?

Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej

Ano

Re: Behringer DEQ 2496 - prośba o opinie

Post autor: Ano » poniedziałek 04 paź 2004, 09:46

...nie spodziewam sie zeby jego algorytmy dorownywaly PSP MasterQ...

to nie jest takie pewne... DEQ2496 pracuje na licencyjnych aplikacjach ANALOGa dla ADSP21065. Behringer dopisal tam tylko interfejs uzytkownika, a wiec za jakosc dzwieku odpowiedzialni sa programisci AD i klasa przetwornikow (AK5393).

DEQ2496 jest calkowicie inna od poprzednich konstrukcja ULTRACURVE. Ze stabilnoscia opogramowania nigdy nie bylo problemow (nawet przy pierwszych wersjach beta).

Co do brzmienia i fukcjonalnosci - najlepiej sprawdzic wlasnymi uszami. Przy zakupie mamy prawo zwrotu sprzetu w ciagu 2 tyg. bez podania przyczyny.

..........

DEQ2496 to niezly rzut w dobrym chwycie.

Awatar użytkownika
hardstep

Post autor: hardstep » poniedziałek 04 paź 2004, 12:54

Rowniez zastanawiam sie nad zakupem,ale potrzebny mi tylko analizator widma.Reszta do pieca.

Awatar użytkownika
szkudlik

Post autor: szkudlik » poniedziałek 04 paź 2004, 15:26

......nie spodziewam sie zeby jego algorytmy dorownywaly PSP MasterQ...

to nie jest takie pewne... DEQ2496 pracuje na licencyjnych aplikacjach ANALOGa dla ADSP21065. Behringer dopisal tam tylko interfejs uzytkownika, a wiec za jakosc dzwieku odpowiedzialni sa programisci AD i klasa przetwornikow (AK5393).

DEQ2496 jest calkowicie inna od poprzednich konstrukcja ULTRACURVE. Ze stabilnoscia opogramowania nigdy nie bylo problemow (nawet przy pierwszych wersjach beta).

No i wlasnie - hardware w/g opisu i zastosowanych elementow (2x "rekin" na floatach!) jest pierwsza klasa i jeszcze troche. Do tego jeszcze dobry soft... no i wlasnie - KTO za to placi? Na czym oszczedzali? To mnie "troche" niepokoi.

Co do brzmienia i fukcjonalnosci - najlepiej sprawdzic wlasnymi uszami. Przy zakupie mamy prawo zwrotu sprzetu w ciagu 2 tyg. bez podania przyczyny.

Pod warunkiem ze sie ma warunki zeby to sprawdzic... a kupic musze w zamorskim kraju gdzie wszystko co mam to sluchawki

kusi mnie to urzadzenie - po prostu potrzebuje korektora tercjowego do przodow na koncerty. Moge kupic oczywiscie korektor analogowy, ale podobaja mi sie funkcje ktore oferuje UltraCurve. Boje sie jednak czegos takiego jak facet opisuje TUTAJ

Sound Quality: 1

The room analyzer is very useful, and if it was the unit's only feature my rating would be much higher. The digital EQ of the DSP8024 STINKS. I think it is a DAC issue (but might be software). I tried to us it as a monitor EQ coming out of the board, to a pair of active JBL-eon G2's. As a sound (example: the strum of an amplified acoustic guitar) tails out, you get a fading "rice crispy type" distortion out of it. The only way you can minimize this is to drive the unit almost to "digital distortion". Then you loose any headroom and it is extremely easy to distort the unit. Maybe a DJ setup using the unit at line levels would minimize this distortion, but in my application it is unacceptable.

"rice crispy type" czyli - "zajezdza cyfrowka" mowiac po polsku

Inne opinie na tej stronie sa dobre, jednak tam moze sie wpisiwac kazdy, a 99% ludzi na swiecie nie potrafi uslyszec roznicy miedzy CD a MP3...

[addsig]

Awatar użytkownika
joszko
Kontakt:

Post autor: joszko » czwartek 02 cze 2005, 15:17

Trochę czasu minęło od rozpoczęcia tego wątku, a że i mnie interesuje zakup tego urządzenia ponawiam pytanie o opinie.

Jak sprawdza się funkcjonalność urządzenia w warunkach nagłośnieniowych, czy są jakieś problemy?

Mam do zrobienia nagłośnienie obiektu i potrzebuję sygnał stereo i osobny mono wysyłany z miksera poddać oddzielnej equalizacji w jednym DEQ2496. Czy sygnały podawane na wyjścia AUX mogą zostać poddane EQ, FBQ itd (podobnie jak główne wyjścia L i R) i czy regulacja parametrów procesów jest niezależna od sygnalów podawanych na wyjścia główne L,R?

Mam 30 lat. Ukończyłem Politechnikę WrocławskąInteresuje mnie technika nagłośnieniowa i filmowa.

Awatar użytkownika
AlfonsoRodeo

Post autor: AlfonsoRodeo » czwartek 02 cze 2005, 18:12

kusi mnie to urzadzenie - po prostu potrzebuje korektora tercjowego do przodow na koncerty. Moge kupic oczywiscie korektor analogowy, ale podobaja mi sie funkcje ktore oferuje UltraCurve.

Szanowny Szkudliku,

Nie wiem do jakiego rodzaju koncertow chcialbys owego eq uzywac, ale mysle, ze analog jest opcja pewniejsza. Jesli zajmujesz sie naglanianiem zawodowych kapel to zapewne wiadome jest ci, iz realizatorzy nie chca eq cyfrowych (z reguly jest to podane wytluszczonym drukiem w riderze).

Jesli zas grasz sam swoje koncerty - wybor jest tylko i wylacznie twoj.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
joszko
Kontakt:

Post autor: joszko » piątek 03 cze 2005, 10:44

...kusi mnie to urzadzenie - po prostu potrzebuje korektora tercjowego do przodow na koncerty. Moge kupic oczywiscie korektor analogowy, ale podobaja mi sie funkcje ktore oferuje UltraCurve.

Szanowny Szkudliku,

Nie wiem do jakiego rodzaju koncertow chcialbys owego eq uzywac, ale mysle, ze analog jest opcja pewniejsza. Jesli zajmujesz sie naglanianiem zawodowych kapel to zapewne wiadome jest ci, iz realizatorzy nie chca eq cyfrowych (z reguly jest to podane wytluszczonym drukiem w riderze).

Jesli zas grasz sam swoje koncerty - wybor jest tylko i wylacznie twoj.

Pozdrawiam ...

Być może DEQ2496 nie jest nigdy brany pod uwagę w środowisku profesjonalistów, ale co z jego funkcjonalnością w innych zastosowaniach, bardziej amatorskich (patrz pytania wyżej)?
Mam 30 lat. Ukończyłem Politechnikę WrocławskąInteresuje mnie technika nagłośnieniowa i filmowa.

Awatar użytkownika
szkudlik

Post autor: szkudlik » piątek 03 cze 2005, 11:19

Mam DEQ od jakiegos czasu.

Dziala bardzo dobrze, na szczegolna uwage zasluguja filtry dynamiczne (wspaniale mozna na nich zskompensowac wszelkie dudnienia basu czy jagotliwe swisty ktore bardzo czesto powstaja w obciazonych driverach).

Bardzo miekko brzmi kompresor (jak mu sie ustawi duuuuze kolanko - bez tego mozna go sobie darowac).

Korektory - przy probkowaniu 96k sa zupelnie znosne. W 44.1 jest nieco gorzej, ale i tak roznica jest slyszalna tylko na odsluchach w studio, na koncertowych wielkich paczkach traci na znaczeniu.

Dosc skuteczny jest antyfeedback, chociaz czasami robi troszke za duzo (trzeba zmieniac defaultowe maxymalne wartosci wyciecia na mniejsze)

Najmoncniejszym punktem jest analizator widma.

Automatic EQ mozna sobie w zasadzie darowac, chociaz kilka razy mi sie przydal (czasami potrafi zrobic dosc dobra baze do dalszej kroekcji)

Ogolnie uwazam ze urzadzenie jest z cala pewnoscia warte swojej ceny. A jak ktos nie lubi cyfry tylko dlatego ze to cyfra... to jego sprawa. Cale szczescie nie pracuje z takimi "super-zawodowcam-co-cyfra-ich-brzydzi" a potem daja swoje plyty do masteringu do Toma Meyera, ktory, jak sie przyznaje w ostatnim EiS, uzywa tylko i wyalcznie cyfry

[addsig]

Awatar użytkownika
AlfonsoRodeo

Post autor: AlfonsoRodeo » wtorek 07 cze 2005, 17:17

Ogolnie uwazam ze urzadzenie jest z cala pewnoscia warte swojej ceny. A jak ktos nie lubi cyfry tylko dlatego ze to cyfra... to jego sprawa. Cale szczescie nie pracuje z takimi "super-zawodowcam-co-cyfra-ich-brzydzi" a potem daja swoje plyty do masteringu do Toma Meyera, ktory, jak sie przyznaje w ostatnim EiS, uzywa tylko i wyalcznie cyfry

...

Rzecz nie jest w tym, ze ktos nie lubi cyfry, lecz w tym, ze w trakcie jakiejs formy live nie ma czasu na grzebanie po menu i przerzucanie filtru oraz powolna ich zmiane. W live liczy sie szybkosc i latwosc dostepu, czego zdecydowanie nie daje ci DEQ czy wiekszosc korektorow cyfrowych. Analog sie nie zawiesi itp.

Awatar użytkownika
tomsfactory

Post autor: tomsfactory » środa 08 cze 2005, 08:15

. Analog sie nie zawiesi itp....

Gram od 1,5 roku na deq - Live i nigdy mi sie nie zawiesił!!!

Macie jakies niezaleczone rany i urazy po straszych urzadzeniach tego typu.

Urzadzenie jest całkiem fajne i intuicyjne w obsłudze - no moze poza pasmowym kompresorem.

Pozdro Pozdro

ODPOWIEDZ