Mam małe pytanko (jeżeli można oczywiście).
Chodzi o połączenie komputera z konsoletą cyfrową (np. Yamaha DM2000) za pomocą interfejsu ADAT, z tym że przesyłany będzie dźwięk w formacie 24/96.
Czy ADAT zawsze wykorzystuje dwa kanały, aby przesłać sygnał o fs=96 kHZ (opcja double channel)?:-?
Czytałem coś o opcji double speed, ale nie wiem czy istnieje jakiś interfejs lub karta PCI, która pracuje w tym standardzie.
Dodam na koniec, że są to rozważania czysto teoretyczne (ewentualnie plany na daleką przyszłość, gdyż cena np. DM2000 jest na razie poza moim zasięgiem).
Dzięki za pomoc
ADAT 24 bit/96 kHz.
sound designer -- Larry
Re: ADAT 24 bit/96 kHz.
Czy ADAT zawsze wykorzystuje dwa kanały, aby przesłać sygnał o fs=96 kHZ (opcja double channel)?:-?
ADAT został pomyślany jako max 48 kHz, więc transmisja z wyższymi zegarami zabiera odpowiednią wielokrotność kanałów - tak działa np. S/MUX, Double i Quad Wire/Line.
Jacek
ADAT został pomyślany jako max 48 kHz, więc transmisja z wyższymi zegarami zabiera odpowiednią wielokrotność kanałów - tak działa np. S/MUX, Double i Quad Wire/Line.
Jacek
no tak, ale jak jest w przypadku opcji dual speed? czy ktos moglby mi podac namiary na jakas literature dot. tych tematow?
Dzieki za odpowiedz.
no tak, ale jak jest w przypadku opcji dual speed? czy ktos moglby mi podac namiary na jakas literature dot. tych tematow?
Dzieki za odpowiedz.
sound designer -- Larry
Dzieki za odpowiedz....
Poczytaj podręczniki ze strony RME o ADI 8 DS/DD, tam jest dosyć szczegółowo. Tu są podręczniki.
Jacek
Dzieki za odpowiedz....
Poczytaj podręczniki ze strony RME o ADI 8 DS/DD, tam jest dosyć szczegółowo. Tu są podręczniki.
Jacek
poprostu napiszcie
ADAT - 8 kanalow 48kHz/24bit
ADAT SMUX - 4 kanały 96kHz/24bit
ADAT SMUX - 2 kanały 192kHz/24bit
.........
.........
...poprostu napiszcie
............
No przecież napisałem "wielokrotność", a mnożyć x2 i x4 chyba każdy umie... Co ma być prościej?
Jacek
............
No przecież napisałem "wielokrotność", a mnożyć x2 i x4 chyba każdy umie... Co ma być prościej?

Jacek
Jacek...
Dzieki za namiar, poczytam sobie.
Pozdrawiam
Jacek...
Dzieki za namiar, poczytam sobie.
Pozdrawiam
sound designer -- Larry