Plugin VST do "humanizacji" MIDI

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
Cyprio
Plugin VST do "humanizacji" MIDI

Post autor: Cyprio » środa 01 cze 2005, 22:53

Witam,

Poszukuję jakiegoś ciekawego pluginku VST (najlepiej freeware) do "humanizacji" ścieżej perkusyjnych w midi (velocity i delay). Jeżeli ktoś ma z tym do czynienia, będę wdzięczny za jakiś 'trop'.

Pozdrawiam!

Cyprio

Awatar użytkownika
Bathon

Re: Plugin VST do "humanizacji" MIDI

Post autor: Bathon » środa 01 cze 2005, 23:16

...Witam,

Poszukuję jakiegoś ciekawego pluginku VST (najlepiej freeware) do "humanizacji" ścieżej perkusyjnych w midi (velocity i delay). Jeżeli ktoś ma z tym do czynienia, będę wdzięczny za jakiś 'trop'.

Pozdrawiam!

Cyprio...

Do tevgo sluzy kwantyzacja w Cubase i Acid 5.0. Jesli sie myle to przepraszam...:d Pozdrowienia

Awatar użytkownika
Whiteman

Post autor: Whiteman » środa 01 cze 2005, 23:24

ciekawego pluginku VST (najlepiej freeware) do "humanizacji" ścieżej perkusyjnych w midi (velocity i delay)

Nie jestem pewien, ale przeglądając roczniki EiS sprzed roku czy dwóch, gdzieś widziałem coś takiego na dołączanych do pisma CD... Jak masz możliwość, to przekop archiwa...

(ewentualnie zaimportuj plik midi do FruityLoops i w nim humanizuj - wersje demo FLStudio umożliwiają import/export plików)

Więcej nie mogę dla Ciebie zrobić.
I'm representin' all the Whiteman's for across the world!!!!!

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » czwartek 02 cze 2005, 00:11

...Poszukuję jakiegoś ciekawego pluginku VST (najlepiej freeware) do "humanizacji" ścieżej perkusyjnych w midi (velocity i delay). Jeżeli ktoś ma z tym do czynienia, będę wdzięczny za jakiś 'trop'...

Pluginu nie znam i o takowym nie slyszałem. Natomiast (niestety) pod ręka mam tylko Cubase VST. Tu z velocity łatwo sobie poradzić w edytorze Function -> Logical Editor. Ustawiasz konkretną nutkę w Filter jako Equal -> Note. Processing ustawiasz na Event Type -> Fix -> Note. Jej Value ustawiasz na Random -> (od, do) i... voila. Nie pamiętam jak się uruchamia Logical w SX, pewnie podobnie.

Natomiast za Chiny L. nie wiem o co Ci chodzi z tym delay. O przesunięcia względem siatki metrum?
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

Redakcja

Post autor: Redakcja » czwartek 02 cze 2005, 08:15

Jej Value ustawiasz na Random -> (od, do) i... voila.

Oj, tu na Random (od, do) należy ustawić Value2, w przeciwnym wypadku będzie nam się zmieniać w sposób przypadkowy wysokość dźwięku. Value1 koniecznie ustawiamy na Keep. Warto też ustawić numer kanału MIDI dla tej operacji Processing -> Channel -> Fix (nr) oraz tryb transformacji Functions -> Transform.

W sumie Logical to potężne a niedoceniane przez wielu użytkowników Cubase narzędzie .
[addsig]
Wojciech Chabinka - sekretarz redakcji EiS

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » czwartek 02 cze 2005, 12:56

Oj, tu na Random (od, do) należy ustawić Value2, w przeciwnym wypadku będzie nam się zmieniać w sposób przypadkowy wysokość dźwięku...

O ja głupi . Oczywiscie, ze tak. Dziekuje za sprostowanie bo tylko zegar mnie usprawiedliwia.

[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

Awatar użytkownika
Cyprio

Post autor: Cyprio » czwartek 02 cze 2005, 16:03

'delay' wziąłem z opisu jakiegoś pluginu do buzz'a... właśnie jako przesunięcie na siatce metrum... Cały czas rozmyślam o czymś w stylu 'humanize' w Groove agencie- ale nie mam tego programu, a i chciałbym zastosować to do drobnych kosmetycznych zmian tak w velocity ("pionie"), jak i zmian na siatce metrum ("poziomie")... Tylko, że nie znam się na jeskola buzz i nie wykorzystuję tego softu, więc... szukam jakiegoś 'normalnego' efektu VST :)

Cyprio

Awatar użytkownika
ZomZom

Post autor: ZomZom » czwartek 02 cze 2005, 22:06

Darmowy to chyba tylko Toybear jest:

http://www.tobybear.de/p_midibag.html

komercyjne:

http://rzsunhome.rrze.uni-erlangen.de/~iwi5s01/deinzer/mplug-hum.html

http://www.ntonyx.com/sem20.htm

Sam nie próbowałem jak to działa, jako że moim perkusyjnym idolem jest Roland CR78.

Eeeee-ooooo-eeeee-ooooo!

Awatar użytkownika
Virtual_Joe

Post autor: Virtual_Joe » wtorek 28 mar 2006, 17:48

...Darmowy to chyba tylko Toybear jest:

http://www.tobybear.de/p_midibag.html

komercyjne:

http://rzsunhome.rrze.uni-erlangen.de/~iwi5s01/deinzer/mplug-hum.html

http://www.ntonyx.com/sem20.htm

Sam nie próbowałem jak to działa, jako że moim perkusyjnym idolem jest Roland CR78.

...

Proszę napiszcie jak się automatycznie losowo przestawia Velocity(czyli kwantyzacja velocity - mam nadzieje , że wiadomo o co chodzi) w Cubase SX?? niestety w "Functions" nie ma nic logical...

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » wtorek 28 mar 2006, 20:14

... Jej Value ustawiasz na Random -> (od, do) i... voila.

Oj, tu na Random (od, do) należy ustawić Value2,[...]

Prosciej jest ustawic bezp. na sladzie zakres "przypadkowosci" Velocity. Nuty beda za kazdym odegraniem inaczej odtwarzane

Ponadto, jesli jest uzywana kwantyzacja, mozna skorzystac z rozbudowanych opcji kwantyzacji w Cubase, ktore to opcje od czasow krolowania Atari pozwalaja na granie z bardziej naturalnym groove

W sumie Logical to potężne a niedoceniane przez wielu użytkowników Cubase narzędzie

Prawda!

Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

ODPOWIEDZ