Kolorowanie tekturek od jajek

Jeśli masz pomysł jak usprawnić sprzęt lub pracę i chcesz się nim podzielić, pisz tutaj śmiało.
Awatar użytkownika
KamilFX
Re: Kolorowanie tekturek od jajek

Post autor: KamilFX » poniedziałek 30 maja 2005, 01:49

Jejku ale wy się trzymacie tych wytłoczek. Zalatw sobie kilka starych kocy, dywanów (uprzednio piorąc je) i powieś w jakieś przyzwoitej odleglości od ściany. Na pewno będzie lepiej (nie tylko wyglądalo)

Nie ma co

Awatar użytkownika
dluk
Kontakt:

Post autor: dluk » poniedziałek 30 maja 2005, 09:43

...Jejku ale wy się trzymacie tych wytłoczek. Zalatw sobie kilka starych kocy, dywanów (uprzednio piorąc je) i powieś w jakieś przyzwoitej odleglości od ściany. Na pewno będzie lepiej (nie tylko wyglądalo)

...

Zgadzam się. Sam kiedyś wyłożyłem sobie studio "jajcarkami". Narobiłem się przy tym jak ... Pomalowałem pistoletem z kompresorem (przy okazji - takie pomalowane tekturki są o wiele twardsze niż oryginalne i sam nie wiem czy to dobrze czy nie). Tak czy owak - nie zauważyłem większej różnicy (pod spodem mam jeszcze miękkie płyty wiórowe więc może dlatego).

Rozumiem, że chcesz to zrobić jak najmniejszym kosztem stąd pomysł z jajcami. Prognozuję jednak że nie będziesz zadowolony z efektu. Lepiej zainwestować trochę grosza w prostą adaptację akustyczną (chociażby wykładziny na ścianach). Mniej się narobisz, a efekt będzie lepszy.

Awatar użytkownika
mc_iek

Post autor: mc_iek » poniedziałek 30 maja 2005, 13:17

Rozumiem, że chcesz to zrobić jak najmniejszym kosztem stąd pomysł z jajcami. Prognozuję jednak że nie będziesz zadowolony z efektu. Lepiej zainwestować trochę grosza w prostą adaptację akustyczną (chociażby wykładziny na ścianach). Mniej się narobisz, a efekt będzie lepszy.

...

Jajcarki bardzo dobrze spełnią swoją rolę ale - samo przyklejenie ich do ściany da taki sam efekt jak powieszenie folii przed kolumnami głośnikowymi w czasie deszczu na plenerowej imprezie. Zetnie trochę góry i nic poza tym. Natomiast jezeli przestrzeń między jajcarkami a ścianą wypełni sie pianą poliuretanową - taką typową montażową - to już efekt będzie zupełnie inny. Z jednego opakowania wychodzi minimum 20l piany a to wystarczy na kilka/nascie palet jajowych. Jeżeli teraz troche pokombinujesz z rozmieszczeniem takich ustrojów na ścianach to możesz osiągnąć sporo.
... a tak sobie czasem cos dłubnę w dźwiękach...

Awatar użytkownika
dluk
Kontakt:

Post autor: dluk » poniedziałek 30 maja 2005, 16:10

Jajcarki bardzo dobrze spełnią swoją rolę ale - samo przyklejenie ich do ściany da taki sam efekt jak powieszenie folii przed kolumnami głośnikowymi w czasie deszczu na plenerowej imprezie. Zetnie trochę góry i nic poza tym. Natomiast jezeli przestrzeń między jajcarkami a ścianą wypełni sie pianą poliuretanową - taką typową montażową - to już efekt będzie zupełnie inny.

Właśnie z powodu pianki, a nie jajcarek. Dokładnie tak jak powiedziałeś - zetną troszkę góry i nic więcej.

Ja ciągle te jajca na ścianach mam, ale jak bym miał to robić drugi raz, to zrobiłbym coś innego (i pewnie tak niedługo zrobię)

Obecnie zrobiłem pułapki basowe z wełny mineralnei i jest o niebo lepiej

Awatar użytkownika
SLP

Post autor: SLP » poniedziałek 30 maja 2005, 17:46

...Pułapki z wełny? A jak to działa?...

Ja też mam pułapki z wełny i działają. Oczywiście to specjalny patent i wełna (kiedyś o tym tu pisałem).

Moje bass-trapy to tuby o wysokości 106cm i średnicy 56cm - po dwie jedna na drugiej w narożnikach. Zbudowane na podstawie patentu z jakiejś amerykańskiej stronki pewnego gościa od budowy reżyserek....

Wełna (grub. 5cm) jest wyjątkowo zbita, sztywna i ciężka i jest stosowana jako otulina do rur - jej elementy skleja się w tubę, denka wykonuje z cienkiej płyty k-gips lub ze sklejki, przykleja, całość okleja folią aluminiową stosowaną właśnie do oklejania izolacji z wełny - całosć się dokładnie uszczelnia np. silikonem montażowym i dla wyglądu obszywa jakąś cienką tkaniną.

I gotowe. A czy działa? Działa. Robiłem pomiary na własną rękę: stawiałem mikrofon pojemnościowy prawie w rogu pomieszczenia, odpalałem falę od 20 do 300Hz i nagrywałem, potem w sam narożnik wstawiałem bass-trapy i ponownie nagrywałem.

Nagrany materiał szedł na kilku analizatorach widma - każdy wykres "zfotografowałem" printscreen'em i nałożyłem na siebie parami - i rzeczywiście widać było różnice - większość szczytów, głównie pierwszych kilku fal stojących, była obcięta o kilka decybeli.

Do tego słychać było nawet własnym uchem minimalną różnicę - a to już dużo..... he he.

Wszystko kosztowało mnie razem z klejami, silikonem i materiałem od babci ok. 600zł

Jak pytałem w pewnym sklepie o tube-trapy to po sprowadzeniu kosztowało by to ok. 2400 za cztery konkretne tuby.

Do tego skrzynie na ścienach bocznych z perforowanej OSB, z wełną mineralną i pustką do ściany + wykładziny i panele rozpraszające na suficie i mogę zacząć uczyć się swoich monitorów....
Cały czas zmierzamy ku perfekcji :)

Awatar użytkownika
Bodik

Post autor: Bodik » wtorek 31 maja 2005, 01:04

...Przerabiam salkę do prób na mini studio i mam do zagospodarowania dodatkowe pomieszczenie na reżyserkę. Chcę wykleić ściany klasycznymi tekturkami po jajkach. Te którymi dysponuje są (jak więszkość) szare. A, że w reżyserce bedę przesiadywał dłuuuugo, wiec chciałbym urozmaicić barwy ścian.

Czym pomalować tekturki? Farbą? Sprayem?

Widziałem kiedyś u znajomego przyjemne dla oka niebieskie tekturki, ale nie zwórciłem uwagi, czy one takie juz były kupione, czy je pomalował.

...

Zajrzyj tutaj
Sonic Alchemy - Projektowe Studio Nagrań

Awatar użytkownika
dj_jon-x

Post autor: dj_jon-x » wtorek 31 maja 2005, 08:21

Osobiście miałem raz do czynienia z wygłuszaniem pomieszczenia wytłoczkami po jajkach. Dało to zaskakująco dobry efekt, tyle że jest to piwnica o półkolistym sklepieniu - w samej salce prób sufit jest wyklejony plastrami, a jedyne równoległe ściany - przednia i tylna, oraz podłoga zostały wygłuszone dywanami etc. W sumie wszystko jest selektywne, tylko bas nieco ucieka (sama salka nie ma idealnej izolacji od dalszej części piwnicy, notabene też wygłuszonej plastrami). Ale i tak jest niesamowity postęp w kontekście tego, co było wcześniej.

Ale mam do Was inne pytanie. Mianowicie mam graniczące z pewnością przypuszczenie, że jakikolwiek kontroler respektowania w budynku użyteczności publicznej przepisów p-poż (to piwnica Domu Kultury) złapałby się za głowę i natychmiast zamknął całość na trzy spusty. W sumie materiał z którego wykonano te wytłoczki i dywany to idealne zarzewie ognia... W zasadzie za siebie jestem pewien, nie palę papierosów ani trawki w sali prób (poza ofkorz też :P ), ale obawiam się że gdy kiedyś ktoś tam zaprószy ogień (nie wszyscy są zaś tacy grzeczni), wszystko za przeproszeniem szlag trafi. Znacie jakieś impregnaty, środki zabezpieczające choć trochę takie wytłoczki przed ogniem ?
everybody kombinerki

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » wtorek 31 maja 2005, 08:33

Widziałem kiedyś u znajomego przyjemne dla oka niebieskie tekturki, ale nie zwórciłem uwagi, czy one takie juz były kupione, czy je pomalował.

Zajrzyj tutaj...

czy naprawdę nie widzisz różnicy pomiędzy porowatą pianką akustyczną o specjalnych właściwościach a dziadowską tekturką, która jest prawie transparentna akustycznie? Odsyłam do wyszukiwarki, temat był już kilkakrotnie dyskutowany, podawałem nawet wyniki pomiarów właściwości tego "materiału", z których niezbicie wynika, że z tekturek jajczanych to można co najwyżej zrobić mało skuteczny rezonator do brzydkiego podkolorowania akustyki - czyli raczej zepsuć niż cokolwiek poprawić.

Rację ma kolega, który pisze wyżej, że można coś uzyskać wypełniając kształtki pianką montażową, tylko proszę się dokładnie zastanowić, czy chcemy wytłumiać czy rozpraszać - to zupełnie inne zabiegi, zupełnie inny efekt!

Adaptacja akustyczna to nie jest przyprawianie zupy do smaku jak się komuś wydaje. To jest fizyka i inżynieria, wymagająca minimum rzetelnej wiedzy, a nie jakieś wydajemisię.

Awatar użytkownika
dluk
Kontakt:

Post autor: dluk » wtorek 31 maja 2005, 10:26

...Pułapki z wełny? A jak to działa?...

Mam panele z gęstej wełny mineralnej (80kg/m3) grubości 10 cm, szerokości 50 cm i wysokości od podłogi do sufitu poukładane w każdym pionowym narożniku pomieszczenia (ścięte narożniki), obłożone materiałem z lnu. Wygląda to całkiem estetycznie i (co najważniejsze) to działa. Gołym uchem słychać, że bas się uspokoił i przestało dudnić. W następnym przyroście pozamykam jeszcze narożniki pomiędzy ścianą i sufitem.

Polecam stronkę http://www.ethanwiner.com/acoustics.html tam to wszystko jest ładnie opisane.

Awatar użytkownika
Che

Post autor: Che » wtorek 31 maja 2005, 18:45

......Pułapki z wełny? A jak to działa?...

Chcaiłbym sie z wami podzielic takim wynalazkiem, który zastosowałm z sukcesem w swoim studio. Skonstruowałem narożne ustroje basowe które jak na moje ucho działają swietnie i przy tym sa tanie.

do budowy uzyłem tekturowych rur, takich na jakich sie sprzedaje dywany. Wypchałem ją wełna mineralna i od strony ekspozycji na dzwięk porobiłem mnustwo dziór fi 8 tak że rura wygląda jakby ktos wywalił w nią całą serią z UZI i przy tym zrobił to doś równomiernie. Tak rure na wysokosć pomieszczenia wkręciłem w rogi i dodatkowo obiłem pianką tapicerską grubości 5 cm.

wygląda bardzo estetycznie i co najwazniejsze działa! nie robiem fachowych pomiarów akustyka wyraznie sie porawiła po wykonaniu takich ustrojów.

ODPOWIEDZ