Czy to jest legalne?

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Awatar użytkownika
tox
Re: Czy to jest legalne?

Post autor: tox » niedziela 29 maja 2005, 17:54

...Czy używając wersji demo programów(np. FL), które nie pozwalają na zapis projektu, a jedynie na eksport (np. wave) , a następnie stworzone w nich pętle układam w darmowym multitracku (np. Samplitude) naruszam prawo? Czy to jest legalne? ...

Wiesz obracając się w kręgu ludzi robiących muzyczkę moge śmiało stwierdzić że nie masz sie co obawiać, nawet jeżeli by nie było to nazbyt legalne. Po pierwsze ciężko byłoby udowodnić, że to jest robione na tym programie, po drugie musiałabybyć to jakaś konkretna kradzież - wokal e.t.c. ( chociaż z tego co mi wiadomo to artyści nawet komercyjni robią tak, że najpierw kradną i robią track, później puszczają materiał po wytwórni, która jeżeli go przyjmie to załtawia formalności z tą kwestią związane. Nawet myśląc racjonalnie to tak wychodzi - pomysł-->realizacja-->pozostałe sprawy - inaczej zaczynaliby od końca.) a tak wogóle, po trzecie to jest Polska 99 % moich znajomych używa softu nielegalnego. Takie są realia. Ludzi nie stać na oryginał a jeżeli mają forsę to wolą ją przeznaczyć na coś innego.

Zdawkowe i rzutkie wydaja się tu słowa chłopaków z H2O:

1.ściągnij soft

2. zrób świetny kawał - wydaj pierwszy Singiel

3.zarób kasiorkę

4.kup oryginalny soft.

(Wyjdę na jakąś czarną owcę na tym forum, ale uwierz mi inni- jakiś tam procent ludzi z tego forum, nie mają org. softu a pewnie wzburzenie ich czytając ten post jest ogromne )

Awatar użytkownika
przemal

Post autor: przemal » niedziela 29 maja 2005, 21:44

......Czy używając wersji demo programów(np. FL), które nie pozwalają na zapis projektu, a jedynie na eksport (np. wave) , a następnie stworzone w nich pętle układam w darmowym multitracku (np. Samplitude) naruszam prawo? Czy to jest legalne? ...

Wiesz obracając się w kręgu ludzi robiących muzyczkę moge śmiało stwierdzić że nie masz sie co obawiać, nawet jeżeli by nie było to nazbyt legalne. Po pierwsze ciężko byłoby udowodnić, że to jest robione na tym programie, po drugie musiałabybyć to jakaś konkretna kradzież - wokal e.t.c. ( chociaż z tego co mi wiadomo to artyści nawet komercyjni robią tak, że najpierw kradną i robią track, później puszczają materiał po wytwórni, która jeżeli go przyjmie to załtawia formalności z tą kwestią związane. Nawet myśląc racjonalnie to tak wychodzi - pomysł-->realizacja-->pozostałe sprawy - inaczej zaczynaliby od końca.) a tak wogóle, po trzecie to jest Polska 99 % moich znajomych używa softu nielegalnego. Takie są realia. Ludzi nie stać na oryginał a jeżeli mają forsę to wolą ją przeznaczyć na coś innego.

1.ściągnij soft

3.zarób kasiorkę

4.kup oryginalny soft.

(Wyjdę na jakąś czarną owcę na tym forum, ale uwierz mi inni- jakiś tam procent ludzi z tego forum, nie mają org. softu a pewnie wzburzenie ich czytając ten post jest ogromne )...

ale tu nie chodzi o używanie pirackich programów, tylko wersji demo, w których pewne funkcje nie są zdezaktywowane, sam np. używam wtyczki Phatmatic Pro (taki odpowiednik reasonowego DRex'a w formie vsti), w którym jedynymi ograniczeniami wersji demo jest to że sygnał wycisza się na chwilkę co 10 sekund, natomiast funkcje exportu - importu działają bez ograniczeń i też mogę się zastanawiać, czy np. plik midi wyodrębniony na podstawie pętli obrabianej tą wtyczką (bo ta funkcja działa bez ograniczeń), mogę wykorzystywać sobie w różnych sytuacjach
Jestem absolwentem ASP w Krakowie, a więc jestem z innej branży :) Tworzenie muzyki traktuję jako hobby (bardzo ważne dla mnie hobby!).

Awatar użytkownika
epiano

Post autor: epiano » poniedziałek 30 maja 2005, 10:11

Wersja demo nie może być wykorzystywana do żadnych komercyjnych przedsięwzięć, choćby nawet działały wszystkie funkcje. Można za to bez ograniczeń wykorzystywać wersje free, albo shareware.

pozdrawiam.

Awatar użytkownika
internauta

Post autor: internauta » poniedziałek 30 maja 2005, 17:18

1.ściągnij soft

3.zarób kasiorkę

4.kup oryginalny soft.

(Wyjdę na jakąś czarną owcę na tym forum, ale uwierz mi inni- jakiś tam procent ludzi z tego forum, nie mają org. softu a pewnie wzburzenie ich czytając ten post jest ogromne )...

zastanawiam sie czy rapujac te madrosci zarobili chociaz uczciwie na fruity loopsa
lubie robic muzyke komputerową

Awatar użytkownika
Kuma
Kontakt:

Post autor: Kuma » wtorek 31 maja 2005, 18:28

W instrukcji chyba każdego demo jest wyraźnie napisane czy można go używać do celów komercyjnych - przeważnie producent tego zabrania. Jak zrobisz na swoich demówkach piosenkę dla - nie przymierzajac - np. Kasi Kowalskiej, to wytwórnia teoretycznie Cię poprosi o wszelkie info na temat sampli i softu.. Na własny, niekomercyjny użytek możesz sobie "próbować" do woli. Po to jest demo.

pozdro
[addsig]
bębniarz

ODPOWIEDZ