Witam!
Od dwóch lat mam w użytkowaniu dwa wzmacniacze CROWN XLS 402. Nie grają jakoś zbyt często, ale mimo tego w środku obudowy jest duże zapylenie. Powód? Ciągła praca wentylatorów (2szt.) + brak filtra przeciwpyłowego.
Mam pytanie. Z jakiego materiału wykonać taki filtr i jak najlepiej go zamontować? A może da się kupić coś dedykowanego do tego wzmacniacza? Na stronie poniżej widać obudowę XLS 602 ale w XLS 402 jest podobnie.
http://www.crownaudio.com/amp_htm/xlsspec.htm
Z góry dzięki za pomoc!!
Końcówka mocy CROWN XLS402 - jak zrobić filtr przeciwpyłowy
Mam 30 lat. Ukończyłem Politechnikę WrocławskąInteresuje mnie technika nagłośnieniowa i filmowa.
Re: Końcówka mocy CROWN XLS402 - jak zrobić filtr przeciwpyłowy
Jezeli chcesz mozemy ci zalatwic taki filtr
GG: 5239173
...Jezeli chcesz mozemy ci zalatwic taki filtr
...
Tzn. co? Urwiecie ten co jest i wstawicie nowy?
O.K. wiem o co biega, ale czy to nie jest temat na priva?
[addsig]
...
Tzn. co? Urwiecie ten co jest i wstawicie nowy?

O.K. wiem o co biega, ale czy to nie jest temat na priva?
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.
-
...Witam!
Od dwóch lat mam w użytkowaniu dwa wzmacniacze CROWN XLS 402. Nie grają jakoś zbyt często, ale mimo tego w środku obudowy jest duże zapylenie. Powód? Ciągła praca wentylatorów (2szt.) + brak filtra przeciwpyłowego.
Mam pytanie. Z jakiego materiału wykonać taki filtr i jak najlepiej go zamontować? A może da się kupić coś dedykowanego do tego wzmacniacza? Na stronie poniżej widać obudowę XLS 602 ale w XLS 402 jest podobnie.
Z góry dzięki za pomoc!!...
Witam
Zobacz ofertę TME ( www.tme.pl ).
Tam sa takowe osłony z filtrami.
Filtr trzeba co jakiś czas( dość często) wymieniać.
W przypadku tego wzmacniacza, bardzo "oszczędnego" w radiator, nie można też stosować zbyt "mocnych" filtrów, bo ograniczają one przepływ powietrza, co powoduje podnoszenie temperatury elementów, tarnzystorów mocy, trafsformatora, a to z kolei może spowodować zadziałanie układu automatyki .
Te osłony z filtrem, montujesz na miejsce tych co są drucianych.
jk
Z góry dzięki za pomoc!!...
Witam
Zobacz ofertę TME ( www.tme.pl ).
Tam sa takowe osłony z filtrami.
Filtr trzeba co jakiś czas( dość często) wymieniać.
W przypadku tego wzmacniacza, bardzo "oszczędnego" w radiator, nie można też stosować zbyt "mocnych" filtrów, bo ograniczają one przepływ powietrza, co powoduje podnoszenie temperatury elementów, tarnzystorów mocy, trafsformatora, a to z kolei może spowodować zadziałanie układu automatyki .
Te osłony z filtrem, montujesz na miejsce tych co są drucianych.
jk
Lubię solidność, zarówno w życiu, jak też w konstrukcji sprzętu elektroakustycznego. Nie cierpię TANDETY.