ZAIKS - ułatwienie
A jak to powinno byc rozpisane? Jakos kazda sciazka osobno, czy tylko melodia wokalu+sekcja rytmiczna? Bo jesli wszystkie solowki i inne oglosy to nie podoba mi sie to:(
Re: ZAIKS - ułatwienie
fortepianowke moze wydrukowac za mnie komputer i uwazam ze tym torem powinna toczyc sie dyskusja, jak ,w jakim programie najlepiej... szczerze mowiac nuty zawsze mnie odpychaly ale musialem tego liznac z koniecznosci i sie okazalo ze to calkiem proste jesli myslisz logicznie i masz pojecie o robieniu muzyki. moja droga do muzyki nie odbywala sie przez szkole muz. wiec moze latwiej mi to ogarniac , bez zlosliwosci ,podobno sluchowcy sa zdolniejsi .
ja naprzyklad drukuje w cubase sx, i mam tam do wyboru wiele presetow
na rozne instrumenty i gatunki muzyczne,wybieram ilosc taktow w linijce,sposob podpisywania i td ,zaznaczam track midi z danym instrumentem ,robie print ,i potem nastepny track.... slyszalem o programie coda finale ze podobno jest dobry ,ale sie nie bawilem. ...
Z całym szacunkiem,ale Ty w ogóle nie wiesz co to jest wyciąg fortepianowy(wyjaśniam-po chłopsku-to są możliwie wszystkie do zagrania na fortepianie dżwięki zawarte w aranżacji utworu z uwzględnieniem basu,harmoniii zawartych kontrapunktów oraz melodii napisane na 2 systemach-dla lewej i prawej ręki-możliwe do zagrania dla pianisty)Jeżeli uważasz,że komputer wydrukuje Ci prawidłowo napisany wyciąg fortepianowy to jesteś w dużym błędzie,bo nuty drukowane z midi przez komputer bez prawidłowej edycji(grupowanie,pauzy,wartości nut itd)są dla mającego zagrać je muzyka śmieszne lub conajmniej dziwne.
Nie neguję,że jesteś zdolnym słuchowcem,ale widzę,że w ogóle nie rozumiesz problemu a wydrukowane przez komputer nuty będą zawirerać prawidłowy materiał muzyczny,ale to nic nie będzie miało wspólnego z prawidłowo napisanym wyciągiem fortepianowym.
Jeżeli uważasz,że komputer wydrukuje Ci prawidłowo napisany wyciąg fortepianowy to jesteś w dużym błędzie,
Moze nie do konca w duzym bledzie.. jest to mozliwe choc wymaga troche pracy..
bo nuty drukowane z midi przez komputer bez prawidłowej edycji(grupowanie,pauzy,wartości nut itd)są dla mającego zagrać je muzyka śmieszne lub conajmniej dziwne.
I tu sie zgadzam.. edycja jest niezbedna! Polecam zaczac od zagrania na fortepinanie utworu wg wczesniej wspomnianego schematu - tyle ile dalby rade z calego utworu zagrac pianista.. Potem niestety trzeba wiekszosc materialu poddac chamskiej kwantyzacji bo inaczej otrzymasz niezliczona ilosc nut i znakow przynutowych
Partie zawierajace arpeggia itp wymagaja osobnej edycji.. To tak pokrotce - trudno przewidziec ile operacji i jak sprytnych musisz przeprowadzic zeby wykonac fortepianowke - wszystko zalezy od utworu.. Natomiast teoretycznie jest mozliwe i w niektorych wypadkach nawet proste wykonanie na kompie fortepianowki..
Natomiast jesli sie nie znasz na nutach (bo w nutach jest mnostwo niuansow) to lepiej oddac utwor do opracowania doswiadczonemu muzykowi.
[addsig]
Moze nie do konca w duzym bledzie.. jest to mozliwe choc wymaga troche pracy..
bo nuty drukowane z midi przez komputer bez prawidłowej edycji(grupowanie,pauzy,wartości nut itd)są dla mającego zagrać je muzyka śmieszne lub conajmniej dziwne.
I tu sie zgadzam.. edycja jest niezbedna! Polecam zaczac od zagrania na fortepinanie utworu wg wczesniej wspomnianego schematu - tyle ile dalby rade z calego utworu zagrac pianista.. Potem niestety trzeba wiekszosc materialu poddac chamskiej kwantyzacji bo inaczej otrzymasz niezliczona ilosc nut i znakow przynutowych

Natomiast jesli sie nie znasz na nutach (bo w nutach jest mnostwo niuansow) to lepiej oddac utwor do opracowania doswiadczonemu muzykowi.
[addsig]
uniżenie kłaniam :-)
Fajnie, że sie już troche wykłóciliście
A teraz dajcie mi namiary na kogoś kto rozpisze mi tak ze 20 piosenek za 100zł
Student jakiejś akademii, tak?
Sam jestem studentem
PS.A jeden kolega mówi żebym dał sobie spokój bo nasze piosenki i tak są automatycznie chronione od chwili powstania i że jakby co to dysponuję przecież całym materiałem obronnym - scieżkami, plikami z sesją i WAVami...

A teraz dajcie mi namiary na kogoś kto rozpisze mi tak ze 20 piosenek za 100zł

Student jakiejś akademii, tak?
Sam jestem studentem

PS.A jeden kolega mówi żebym dał sobie spokój bo nasze piosenki i tak są automatycznie chronione od chwili powstania i że jakby co to dysponuję przecież całym materiałem obronnym - scieżkami, plikami z sesją i WAVami...
- internauta
...Jeżeli uważasz,że komputer wydrukuje Ci prawidłowo napisany wyciąg fortepianowy to jesteś w dużym błędzie,bo nuty drukowane z midi przez komputer bez prawidłowej edycji(grupowanie,pauzy,wartości nut itd)są dla mającego zagrać je muzyka śmieszne lub conajmniej dziwne....
nie wiem czy miales do czynienia z czyms co nazywa sie key editor ,w cubase ,jak i w kazdym innym sekwencerze ,wybierasz sposob kwantyzacji ,wciskasz Q i zrobione ,zaznaczasz akord i myszka precyzyjnie dociagasz do odpowiedniej dlugosc trwania ,masz tam czarna na bialym siatke kwantyzacji i po calym utworze poruszasz sie jak po tasmie perforowanej w katarynce. moszesz sobie zaznaczyc dzwieki jakie chcesz i przeniesc je kilka oktaw wyzej,nizej ,dowolnie za pomoca strzalek przy klawiaturze kompa ,wiec zrobienie tego tak aby klawiszowiec to pojol jest naprawde proste, pozatym jest mnostwo funkcji midi ktore moga ci rwane nuty zminic na legato w ulamku sekundu,moga wykasowac dublujace sie nuty ,ograniczyc polifonie do ilu chcesz...,key editor to zabawa klockami, jesli skonczyles prace to przelanczasz to w tryb score i masz nuty ze wszytkimi niuansami,pauzami ,artykulacjami. wydaje mi sie ze po to wymyslili te programy zeby kazdy mogl sobie samodzielnie radzic z problematyka nut . jesli mam 50 kawalkow do rozpisania ,to nie stac mnie na to zeby komus za to placic fortune i wole kupic program coda finale ktory mnie bedzie w tym wyreczal . pozatym utwor utworowi nie rowny, mowie o prostej muzie zlozonej z kilku akordow ,lini basowej i kilku solowek, wiadomo ze jesli pisal bym symfonie to bym zadzwonil po nuciarza
nie wiem czy miales do czynienia z czyms co nazywa sie key editor ,w cubase ,jak i w kazdym innym sekwencerze ,wybierasz sposob kwantyzacji ,wciskasz Q i zrobione ,zaznaczasz akord i myszka precyzyjnie dociagasz do odpowiedniej dlugosc trwania ,masz tam czarna na bialym siatke kwantyzacji i po calym utworze poruszasz sie jak po tasmie perforowanej w katarynce. moszesz sobie zaznaczyc dzwieki jakie chcesz i przeniesc je kilka oktaw wyzej,nizej ,dowolnie za pomoca strzalek przy klawiaturze kompa ,wiec zrobienie tego tak aby klawiszowiec to pojol jest naprawde proste, pozatym jest mnostwo funkcji midi ktore moga ci rwane nuty zminic na legato w ulamku sekundu,moga wykasowac dublujace sie nuty ,ograniczyc polifonie do ilu chcesz...,key editor to zabawa klockami, jesli skonczyles prace to przelanczasz to w tryb score i masz nuty ze wszytkimi niuansami,pauzami ,artykulacjami. wydaje mi sie ze po to wymyslili te programy zeby kazdy mogl sobie samodzielnie radzic z problematyka nut . jesli mam 50 kawalkow do rozpisania ,to nie stac mnie na to zeby komus za to placic fortune i wole kupic program coda finale ktory mnie bedzie w tym wyreczal . pozatym utwor utworowi nie rowny, mowie o prostej muzie zlozonej z kilku akordow ,lini basowej i kilku solowek, wiadomo ze jesli pisal bym symfonie to bym zadzwonil po nuciarza
lubie robic muzyke komputerową
nie wiem czy miales do czynienia z czyms co nazywa sie key editor ,w cubase ,jak i w kazdym innym sekwencerze ,wybierasz sposob kwantyzacji ,wciskasz Q i zrobione ,zaznaczasz akord i myszka precyzyjnie dociagasz do odpowiedniej dlugosc trwania ,masz tam czarna na bialym siatke kwantyzacji i po calym utworze poruszasz sie jak po tasmie perforowanej w katarynce. moszesz sobie zaznaczyc dzwieki jakie chcesz i przeniesc je kilka oktaw wyzej,nizej ,dowolnie za pomoca strzalek przy klawiaturze kompa ,wiec zrobienie tego tak aby klawiszowiec to pojol jest naprawde proste, pozatym jest mnostwo funkcji midi ktore moga ci rwane nuty zminic na legato w ulamku sekundu,moga wykasowac dublujace sie nuty ,ograniczyc polifonie do ilu chcesz...,key editor to zabawa klockami, jesli skonczyles prace to przelanczasz to w tryb score i masz nuty ze wszytkimi niuansami,pauzami ,artykulacjami. wydaje mi sie ze po to wymyslili te programy zeby kazdy mogl sobie samodzielnie radzic z problematyka nut . jesli mam 50 kawalkow do rozpisania ,to nie stac mnie na to zeby komus za to placic fortune i wole kupic program coda finale ktory mnie bedzie w tym wyreczal . pozatym utwor utworowi nie rowny, mowie o prostej muzie zlozonej z kilku akordow ,lini basowej i kilku solowek, wiadomo ze jesli pisal bym symfonie to bym zadzwonil po nuciarza...
To co napisałes to jest włąśnie EDYCJA materiału bo komputer pisze takie bzdury np zamiast ósemki napise 16 połączoną z 32 łukiem (to chyba synkopa sie nazywa) i na kóńcu pauza 32-kowa i weź se to graj a wyślisz taki cos do zaiksu to Ci odeśla albo coś,
I tak wogóle to troche pokory bo wileu juz tu było takich jak Ty
Mam 18 lat, jestem klawiszowcem, interesuje się szeroko pojętym dźwiękiem i wszystkim co z nim związane.
...nie wiem czy miales do czynienia z czyms co nazywa sie key editor ,w cubase...
Pytanie - gdzie kolega Jexus napisał, że wszystko ma pod postacią MIDI? Jak rozpozna nie znając zasad, że zapis nutowy który wysmażył mu edytor trzyma się choć trochę kupy pod względem poprawności?
...jeden kolega mówi żebym dał sobie spokój bo nasze piosenki i tak są automatycznie chronione od chwili powstania i że jakby co to dysponuję przecież całym materiałem obronnym - scieżkami, plikami z sesją i WAVami...
Ma rację. Więcej na ten temat znajdziesz na tym forum, o fortepianówkach także.
Pytanie - gdzie kolega Jexus napisał, że wszystko ma pod postacią MIDI? Jak rozpozna nie znając zasad, że zapis nutowy który wysmażył mu edytor trzyma się choć trochę kupy pod względem poprawności?
...jeden kolega mówi żebym dał sobie spokój bo nasze piosenki i tak są automatycznie chronione od chwili powstania i że jakby co to dysponuję przecież całym materiałem obronnym - scieżkami, plikami z sesją i WAVami...
Ma rację. Więcej na ten temat znajdziesz na tym forum, o fortepianówkach także.
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.
wole kupic program coda finale ktory mnie bedzie w tym wyreczal . pozatym utwor utworowi nie rowny, mowie o prostej muzie zlozonej z kilku akordow ,lini basowej i kilku solowek, wiadomo ze jesli pisal bym symfonie to bym zadzwonil po nuciarza...
Jeżeli mówisz,że nuty znasz"z widzenia"to w programie Coda Finale polegniesz od razu,bo to jest program dla profesjonalistów-tam można robić wszystko.
Swoją drogą chciałbym zobaczyć "wysmażoną" przez Ciebie fortepianówkę-Twoją metodą.Myślę,że śmiechu byłoby co niemiara.(mam na myśli poprawność zapisu,grupowanie nut,skale,możliwości wykonawcze,poprawność zapisu linii melodycznej i tekstu w przypadku piosenki itd)
Wydrukuj taką fortepianówkę i pokaż gdzieś w internecie-zobaczymy jaka będzie reakcja.Zaznaczam-nie chcę być złośliwy.
Jeżeli przyślesz mi na adres chętnie naniosę poprawki,a zobaczysz ile ich będzie,nawet pisząc jak mówisz prostą muzykę.
Jeżeli mówisz,że nuty znasz"z widzenia"to w programie Coda Finale polegniesz od razu,bo to jest program dla profesjonalistów-tam można robić wszystko.
Swoją drogą chciałbym zobaczyć "wysmażoną" przez Ciebie fortepianówkę-Twoją metodą.Myślę,że śmiechu byłoby co niemiara.(mam na myśli poprawność zapisu,grupowanie nut,skale,możliwości wykonawcze,poprawność zapisu linii melodycznej i tekstu w przypadku piosenki itd)
Wydrukuj taką fortepianówkę i pokaż gdzieś w internecie-zobaczymy jaka będzie reakcja.Zaznaczam-nie chcę być złośliwy.
Jeżeli przyślesz mi na adres chętnie naniosę poprawki,a zobaczysz ile ich będzie,nawet pisząc jak mówisz prostą muzykę.
...czy ktoś oriętuje się, ile kosztuje rozpisanie utworu na potrzeby ZAiKS'u?...
Przejżyj ogłoszenia w EiS ja tam kiedyś widziałem gościa kóry sie tym trudni zadzwoń i zapytaj
Przejżyj ogłoszenia w EiS ja tam kiedyś widziałem gościa kóry sie tym trudni zadzwoń i zapytaj
Mam 18 lat, jestem klawiszowcem, interesuje się szeroko pojętym dźwiękiem i wszystkim co z nim związane.
- internauta
To co napisałes to jest włąśnie EDYCJA materiału bo komputer pisze takie bzdury np zamiast ósemki napise 16 połączoną z 32 łukiem (to chyba synkopa sie nazywa) i na kóńcu pauza 32-kowa i weź se to graj a wyślisz taki cos do zaiksu to Ci odeśla albo coś,
I tak wogóle to troche pokory bo wileu juz tu było takich jak Ty
...
zalezy jaki komputer i jaki program ,a z ta pokora to sobie daruj
lubie robic muzyke komputerową