HandBox KSX-230 - zdziwienie a nawet załamka

Tu zajmujemy się sprawami tyczącymi się urządzeń stosowanych przy nagłośnieniach imprez.
Awatar użytkownika
Kipst
HandBox KSX-230 - zdziwienie a nawet załamka

Post autor: Kipst » poniedziałek 23 maja 2005, 13:10

Witam! Uszkodził mi się głosnik wysokotonowy. Se pomyślałem, że wymienie na nowy. Wymontowałem go, pojechałem do sklepiku i co?! Nowu kosztuje 7zl!!! Naszła mnie taka myśl "kurcze jakieś 3 latka temu dałem za to ponad 1000zł a oni wstawili gwizdek za 7zł?!" pewnie jak kupuja hurtowo to maja za 5zł Sprawdziłem też główny głośnik. Jest to Tonsil, też chyba niedrogi (Membrana z celulozy). Parę lat temu HandBox dopiero wchodził na rynek ale z taki kiczem to chyba daleko nie zajda. Póki co, wstawię nowy gwizdeczek.. zobaczymy ile pociągnie

Zainteresowania to muzyka głownie el i troche Funk, Soul. Chwilowo poza działalnościa! Zamierzam to zmienic :D

Awatar użytkownika
Groch

Re: HandBox KSX-230 - zdziwienie a nawet załamka

Post autor: Groch » poniedziałek 23 maja 2005, 14:38

Parę lat temu HandBox dopiero wchodził na rynek ale z taki kiczem to chyba daleko nie zajda. Póki co, wstawię nowy gwizdeczek.. zobaczymy ile pociągnie

...

Hand Box istnieje już od kilkunastu lat właśnie dzięki temu kiczowi... niestety.

Awatar użytkownika
Kipst

Post autor: Kipst » poniedziałek 23 maja 2005, 15:35

... Parę lat temu HandBox dopiero wchodził na rynek ale z taki kiczem to chyba daleko nie zajda. Póki co, wstawię nowy gwizdeczek.. zobaczymy ile pociągnie

...

Hand Box istnieje już od kilkunastu lat właśnie dzięki temu kiczowi... niestety....

Ach sorki za pomylke :)

Gdy tylko usłyszałem ta kolumne to sie załamałem. Niestety zależało mi na tanim sprzecie i podstawowy błąd, że kupiłem ją mimo, że jej nie słyszałem Ale cóż człowiek się uczy na błędach...
Zainteresowania to muzyka głownie el i troche Funk, Soul. Chwilowo poza działalnościa! Zamierzam to zmienic :D

Awatar użytkownika
joszko
Kontakt:

Post autor: joszko » poniedziałek 23 maja 2005, 20:30

...Witam! Uszkodził mi się głosnik wysokotonowy. Se pomyślałem, że wymienie na nowy. Wymontowałem go, pojechałem do sklepiku i co?! Nowu kosztuje 7zl!!! Naszła mnie taka myśl "kurcze jakieś 3 latka temu dałem za to ponad 1000zł a oni wstawili gwizdek za 7zł?!" pewnie jak kupuja hurtowo to maja za 5zł Sprawdziłem też główny głośnik. Jest to Tonsil, też chyba niedrogi (Membrana z celulozy).

...

Ta wypowiedź skłoniła mnie do pewnego przemyślenia i pewnych wspomnień. Może sprawdzenie ceny głośników użytych w zestawie głośnikowym powinno być jednym z głównych posunięć przed ostateczną decyzją kupna marki, która się ceni a nie wiadomo za co (raczej dość często spotykamy się z opinią o wartości produktu proporcjonalnej do popularności jego loga-mówi się, że płacimy więcej za markę towaru). Niestety trudno wg tej zasady przebić się na rynku produktom budżetowym o b.dobrej relacji jakości do ceny.

Wracając do głośników. Jakiś rok temu zastanawiałem się, czy do zakupionego pasywnego subbasu JBL MP-418 nie dorobić sobie pare sztuk samemu. Paczka kosztowała wtedy 3.400zł a sam głośnik 2.500zł. Czy jestem w stanie zbudować obudowę o takich dobrych parametrach jak oryginał (oryginał z tworzywa sztucznego)? Osatecznie uznaliśmy, że się nie opłaca.
Mam 30 lat. Ukończyłem Politechnikę WrocławskąInteresuje mnie technika nagłośnieniowa i filmowa.

horncqt

Post autor: horncqt » środa 25 maja 2005, 18:52

Czy samemu robic paczki?

Owszem jezeli ma sie ku temu wiedze i doswiadczenie. Nawet zzynanie paczek nie jest takie proste. Trzeba przewidziec kilka rzeczy ktorych powierzchownie nie widac. Kolumny o ktorych mowisz to proste konstrukcje. Mysle ze dobrym rozwiazaniem jest kupienie czegos polskiego. Promujmy naszych producentow i tak maja trudno;)

Inna sprawa jest ze JBL ma 2x za drogie glosniki w porownaniu do ich jakosci. Poza tym sa dosc awaryjne sam mialem okazje naprawiac 2 szt a widzialem 6 uszkodzonych. I to w jednym klubie (poszly wszystkie) a dostawaly 70% mocy znaminowej.
GG: 5239173

dzezik79

Post autor: dzezik79 » czwartek 19 kwie 2007, 16:59

Witam
Od jakiegos czasu nosze sie z zamiarem zakupu nagłosnienia do klawiszy Clavia Nord Electro, oferta na wzmacniacze do instrumentów klawiszowych nie jest zbyt duża więc myslałem coś o Rolandzie z serii KC, mam Rolanda JC120 vintage, słuzy mi jako nagłosnienie pod Rhodesa i szczerze mówiac nie mysle o jego zmianiem, wiec sądziłem że ten wybór mógłby być dobry, jednak tak naprawdę chciałbym coś w stereo, hmm i tu właśnie nic mi nie przychodziło do glowy. Jakiś czas temu w przegladarce natrafiłem na tego hand boxa, jak wiadomo nie jest to sprzet z górnej półki, a to co przykuło moja uwage to to, że pod tym modelem, a mowa tu o KSX-230 widnieje sygnatura Wojciecha Karolaka wtajemniczeni wiedzą o kogo chodzi, a jak się okazało dalej, używa on tego pieca pod Clavie, hmmm .... Z tego co pisze "Kipst" o głównym głosniku, a raczej głosnikach to nie sa to Tonsile, nie wiem jak wcześniej ale obecnie w sprzęcie są dwa spikery 10' Eminence Alfa, o czym poinformowała mnie firma Hand Box. Wszystko ładnie i wspaniale, jak się siedzi i czyta o czymś, czego się nie słyszało, tak naprawde chodzi mi o Wasze zdanie na ten temat czy mieliście doczynienia z w/w wzmacniaczem?, a może jednak jest coś co pominałem co jest warte uwagi?, oczywiście nie wykluczam tego Hand Boxa . Jesli chodzi o kase to szukam coś w granicy 3000 zł, z góry dziękuje i pozdrawiam - Lukasz

dzezik79

Post autor: dzezik79 » czwartek 19 kwie 2007, 17:04

Wybaczcie przeoczenie post dotyczy KSX-230 ja pisałem o KSX-250, cholera ale wtopa....

paskud

Post autor: paskud » czwartek 19 kwie 2007, 18:16

mam nord electro i gram na razie na laneyu ck165 z dwóch powodów - po pierwsze był tani (roland za drogi) po drugie ma wbudowany procek efektów - słaby ale trochę rewerbu się przydaje. Piec jest ciężki - 30kg ale dosyć głośny - 15`` celestion plus piszczek
I teraz główna sprawa dla której będę go zmieniał - bas jest ok wysokie ok ale środka brakuje na maxa :/

podłączyłem clavię ostatnio pod Peavey classic 50 - i rhodes jak i hammond - bajka!!! nie ten instrument :)- tylko jeden ból - forteklap do bani...

też bym sobie przegrał hanboxa KSX-250 Karolak Signature albo nowość KSX-500 TOUR - ale nie mam gdzie :/

jak ktoś ma doświadczenie z tymi kombami handboxa - bądź co bądź z górnych półek to proszę o opinię. Ja nie wnikam co on tam w środku ma :) to po prostu ma grać!

pozdrawiam paskud :)
Szczęśliwy posiadacz Clavia Nord Electro3 ;)

KYMY

Post autor: KYMY » piątek 20 kwie 2007, 07:20

...
jak ktoś ma doświadczenie z tymi kombami handboxa - bądź co bądź z górnych półek to proszę o opinię. Ja nie wnikam co on tam w środku ma :) to po prostu ma grać!

pozdrawiam paskud :)
...

Naprawiałem ich kilka- to nie było nic poważnego. Były w tym i Hand Boxy totalnie zniszczone, a jednak biorąc ogólnie wciąż sprawne.
Myślę, że siląc się na oceny nie można zapominać, że Hand Box Hand Boxowi nierówny. W czasie produkcji- nawet w obrębie jednej serii są zmiany- pewnie też i kombinują z różnymi głośnikami...
Po prostu wszystko trzeba sprawdzić i posłuchać- każdy ma inny gust.

I zgadzam się z przedmówcą, że należy czuć się w obowiązku popierać polskich producentów... Dając im zarobić inwestujemy w polską, zniszczoną przez durnych i sprzedajnych polityków- elektronikę.

Awatar użytkownika
Gerry

Post autor: Gerry » piątek 20 kwie 2007, 09:13

...Witam! Uszkodził mi się głosnik wysokotonowy. Se pomyślałem, że wymienie na nowy. Wymontowałem go, pojechałem do sklepiku i co?! Nowu kosztuje 7zl!!! Naszła mnie taka myśl "kurcze jakieś 3 latka temu dałem za to ponad 1000zł a oni wstawili gwizdek za 7zł?!" pewnie jak kupuja hurtowo to maja za 5zł Sprawdziłem też główny głośnik. Jest to Tonsil, też chyba niedrogi (Membrana z celulozy). Parę lat temu HandBox dopiero wchodził na rynek ale z taki kiczem to chyba daleko nie zajda. Póki co, wstawię nowy gwizdeczek.. zobaczymy ile pociągnie

...
Kup sobie park maszynowy za kilkaset tys zł, zatrudnij 20 osób, zapłać podatki i ZUSy, zainwestuj w reklame, dystrybucję i sprzedawaj swoje sprzęty za kilkadziesiąt złotych. Hand Box istnieje już kilkanaście lat i jest jednym z lepszych producentów naszego rodzimego rynku, produkującym na taką skalę.
...kto pyta nie błądzi :-)) Niech milczę jesli nie mam nic ciekawego do powiedzenia...

ODPOWIEDZ