Miks do radia

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
jaś
Miks do radia

Post autor: jaś » piątek 20 maja 2005, 22:41

wczoraj zapytałem na forum czy miks ktory ma byc nadawany w radio trzeba zrobic jakos inaczej np w kwestii kompresji etc.....i jedyne co sie pojawiło to kilka postów z czego jeden łapiący za słówka ,ze odkąd to miks "chodzi"do radia??natepne były ,które próbowały cos podpowiedzieć ale były przeplatane postami w których zaprzeczano im w sposób nie wnoszący nic do tematu.dzisiaj rano postu już nie było wogóle i nawet w historii napisanych przeze mnie postów też go nie było.W archiwum też sie go nie doszukałem.Pisze nieczęsto na tym forum i ostatnio pisałęm dosyć dawno ale zawsze mogłem liczyc na konkretną podpowiedź.Przykro,że teraz tak to forum wygląda.......pozdrawiam......
Troche lubie sobie pomuzykować, ponagrywać, posłuchać tego co nagrałem, czyli krótko mówiąc, lubię obszary muzyczne.

Awatar użytkownika
jaś

Re: Miks do radia

Post autor: jaś » piątek 20 maja 2005, 23:03

nie będę nawet tego komentował bo chyba szkoda słów ale chyba powstało tu jakies prywatne forum lub coś w tym rodzaju..dzięki za linka.dobrze,ze zdążyłem bo za parę minut mogłoby go nie być...
Troche lubie sobie pomuzykować, ponagrywać, posłuchać tego co nagrałem, czyli krótko mówiąc, lubię obszary muzyczne.

Awatar użytkownika
wyderko
Kontakt:

Post autor: wyderko » piątek 20 maja 2005, 23:12

Oczywiście należy pamiętać o kompatybilności z trybem, mono, bo z tym niekiedy bywają problemy. Pisałem już o tym, ale wiadomo...
IWK.org.pl - Inteligentna Wyszukiwarka Koncertów

Awatar użytkownika
Pewu

Post autor: Pewu » sobota 21 maja 2005, 20:37

...jedyne co sie pojawiło to kilka postów z czego jeden łapiący za słówka ,ze odkąd to miks "chodzi"do radia?? ... chyba powstało tu jakies prywatne forum...

1. Do radia oddaje się gotowy produkt (po masteringu) a nie sam miks

2. Robi się go tak samo jak inne, tylko znacznie lepiej

3. Nie ma jedynie słusznej odpowiedzi w temacie kompresji

4. Na emisji i tak pójdzie z kompresją

5. Jeśli ktoś bawiąc się w taką produkcję nic nie wie o zgodności z trybem mono to zdecydowanie powinien zmienić piaskownicę

6. Kolega dysponuje chyba jakąś specyficzną definicją prywatności
Sympatycznie zielonokreskowy nadworny klaun Forum EiS

Awatar użytkownika
Whiteman

Post autor: Whiteman » sobota 21 maja 2005, 20:56

2. Robi się go tak samo jak inne, tylko znacznie lepiej

Dość kontrowersyjne stwierdzenie...

Ale to fakt - zauważyłem kiedyś, że te same utwory w radiu i na kompakcie brzmią różnie... W radiu jakby atrakcyjniej (bardziej stereofonicznie, przestrzennie). A może to wierność przekazu na falach ultrakrótkich jest poprostu lepsza?

I'm representin' all the Whiteman's for across the world!!!!!

Awatar użytkownika
Pewu

Post autor: Pewu » sobota 21 maja 2005, 21:12

...Dość kontrowersyjne stwierdzenie...

Bo jak nie bedzie dobrze zrealizowane to taka plykę odsłucha jedynie sprzataczka po wyjęciu jej z kosza realizatora

...Ale to fakt - zauważyłem kiedyś, że te same utwory w radiu i na kompakcie brzmią różnie...

Bo każde radio ma innego realizatora, a każdy realizator ma inną percepcję, a percepcja realizatora jest w kazdym dniu inna...

...W radiu jakby atrakcyjniej (bardziej stereofonicznie, przestrzennie)...

Popatrz punkt wyżej.

...A może to wierność przekazu na falach ultrakrótkich jest poprostu lepsza?...

Ba, zdecydowanie!
Sympatycznie zielonokreskowy nadworny klaun Forum EiS

Awatar użytkownika
mysza

Post autor: mysza » sobota 21 maja 2005, 21:44

A jaki jest sens w tym co wypisujesz????? Miks do radia przygotowuje przeciesz ten sam facet, co robi miks na płytę!

Dokładnie!Nie dość,że ten sam facet to jeszcze ten sam miks.Różnica tkwi w masteringu; mastering materiału przeznaczonego do radia robi się inaczej niż na płytę,,,
[addsig]
-->play your reason system<--

Awatar użytkownika
Whiteman

Post autor: Whiteman » sobota 21 maja 2005, 21:48

Dokładnie!Nie dość,że ten sam facet to jeszcze ten sam miks.Różnica tkwi w masteringu; mastering materiału przeznaczonego do radia robi się inaczej niż na płytę,,,

Czym wyróżnia się mastering radiowy?? Jaka jest różnica między "radiowym masteringiem", a "zwykłym masteringiem"? (o ile słuszne jest takie rozdzielanie pojęć)
I'm representin' all the Whiteman's for across the world!!!!!

Awatar użytkownika
jaś

Post autor: jaś » niedziela 22 maja 2005, 00:49

jako autor tego postu zapytamn skromnie jeszcze raz czy miks powinien byc masterwany do radia inaczej??np w kestii kompresji??

Awatar użytkownika
jaś

Post autor: jaś » niedziela 22 maja 2005, 01:01

a o niezgodnosdci z trybem mono to chyba jako autor nie wspominałem bo problem jest mi niepobcy i o zmianie pisakownicy na razie nie myslę,...

ODPOWIEDZ