Tweeter w MSP5 - czym wyczyścić?
witam mam nastepujacy problem tweeter w moich yamahach msp5 ulegl zabrudzeniu a miaanowicie moja mala siostra dotknela go tlustym palcem czy moge te delikatny element jakos wyczyscic??

robie bity
Re: Tweeter w MSP5 - czym wyczyścić?
A co byś zrobił w moim przypadku: Wracam sobie z chałtury a tu w jednym z moich dwumiesięcznych Alesisów M1 powgniatane kopułki, bo siostra puściła swoim pociechom bajeczki na moim komputerze.
Największa frajda dla dzieciaka to właśnie wcisnąć kopułkę...
Nie jest to ci prawda odpowiedź na Twoje pytanie, ale nie martw się, nie jest aż tak strasznie. Szczerze wolałbym być w Twojej sytuacji. Pozdrawiam.
Największa frajda dla dzieciaka to właśnie wcisnąć kopułkę...
Nie jest to ci prawda odpowiedź na Twoje pytanie, ale nie martw się, nie jest aż tak strasznie. Szczerze wolałbym być w Twojej sytuacji. Pozdrawiam.
Nie stać mnie na drogi sprzęt więc nagrywam komputerem ;-)
- Bartolomeo
Też niestety coś wiem o powgniatanych kopółkach monitorów

...witam mam nastepujacy problem tweeter w moich yamahach msp5 ulegl zabrudzeniu a miaanowicie moja mala siostra dotknela go tlustym palcem czy moge te delikatny element jakos wyczyscic??
...
Na twoim miejscu zakręciłbym do dystrybutora i zapytał o to, albo przynajmniej zerknął do instrukcji i sprawdził z czego są zbudowane te kopułki - jest to tak cienka i delikatna struktura, że nawet woda ze zwilżonej szmatki może ją uszkodzić, że o spirytusie nie wspomnę...
P.S. Kiedyś mój młodszy brat, grając w piłkę w naszym wspólnym pokoju, wykopał wielką dziurę w głośniku niskotonowym moich poczciwych "audiofilskich" ALR Jordan'ach.... więc nie martw się tak..
Powodzenia w czyszczeniu.

Na twoim miejscu zakręciłbym do dystrybutora i zapytał o to, albo przynajmniej zerknął do instrukcji i sprawdził z czego są zbudowane te kopułki - jest to tak cienka i delikatna struktura, że nawet woda ze zwilżonej szmatki może ją uszkodzić, że o spirytusie nie wspomnę...
P.S. Kiedyś mój młodszy brat, grając w piłkę w naszym wspólnym pokoju, wykopał wielką dziurę w głośniku niskotonowym moich poczciwych "audiofilskich" ALR Jordan'ach.... więc nie martw się tak..
Powodzenia w czyszczeniu.
Cały czas zmierzamy ku perfekcji :)
1. Wgniecione kopułki > rada > odkurzacz z regulowanym ciągiem. Pomaga na 99%
2. Ubrudzona palcem siostry kopułka > rada > brak 100% rady. Tu jest duzy problem, bo to tłuszcz. Żeby to wyczyścić trzeba by zastosować jakiś roztwór rozpuszczający tłuszcz i jednoczesne odsysanie > prawie nie do wykonania ze względu na tp, ze kopułki tekstyle są z reguły powlekane różnymi substancjami. Rozpuszczalnik, który miałby rozpuścić tłuszcz mógłby rozpuścić również powłokę kopułki. Najlepsza byłaby tu zwykła (prawdziwa) bibuła. Zwiększyć nieco temperaturę kopułki (suszarka), tak aby tłuszcz stał się jak najbardziej płynny i bibułą ściagać tłuszcz. Najlepiej robić to w pozycji kopułką w dół, tak aby cokolwiek miało skapnąć kierowało się w kierunku przeciwnym do kopułki.
powodzenia
2. Ubrudzona palcem siostry kopułka > rada > brak 100% rady. Tu jest duzy problem, bo to tłuszcz. Żeby to wyczyścić trzeba by zastosować jakiś roztwór rozpuszczający tłuszcz i jednoczesne odsysanie > prawie nie do wykonania ze względu na tp, ze kopułki tekstyle są z reguły powlekane różnymi substancjami. Rozpuszczalnik, który miałby rozpuścić tłuszcz mógłby rozpuścić również powłokę kopułki. Najlepsza byłaby tu zwykła (prawdziwa) bibuła. Zwiększyć nieco temperaturę kopułki (suszarka), tak aby tłuszcz stał się jak najbardziej płynny i bibułą ściagać tłuszcz. Najlepiej robić to w pozycji kopułką w dół, tak aby cokolwiek miało skapnąć kierowało się w kierunku przeciwnym do kopułki.
powodzenia
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...
1.... Wgniecione kopułki > rada > odkurzacz z regulowanym ciągiem. Pomaga na 99%...
Mieliśmy i my takie przypadki w praktyce redakcyjnej
, niestety w żadnym z nich odkurzacz nie pomógł nawet w 1%. Ciężko jest uszczelnić taki zestaw a zwiększenie ciągu grozi wyrwaniem kopułki. Jedynym patentem który się sprawdził była taśma przeźroczysta (lepiec) dobrej firmy, nie pozostawiająca śladów po kleju. Taśmę taką bardzo delikatnie należy przykleić do wklęśnięcia i z czuciem ale raczej zdecydowanym ruchem pociągnąć. Kopułka, czasem po kilku próbach, powinna się naprostować.
2. Mój prywatny patent na czyszczenie kopułek:
- bardzo miękką szmatkę nasączyć roztworem wody z Ludwikiem, szmatka powinna być tylko lekko wilgotna
- szmatką bardzo delikatnie przecieramy kopułkę (w kilku podejściach) aż do skutku, nie wolno dopuścić do jej nasiąknięcia wodą
- po całej akcji nie włączamy monitorów dopóki kopułka całkowicie nie wyschnie w temperaturze pokojowej
[addsig]
Mieliśmy i my takie przypadki w praktyce redakcyjnej

2. Mój prywatny patent na czyszczenie kopułek:
- bardzo miękką szmatkę nasączyć roztworem wody z Ludwikiem, szmatka powinna być tylko lekko wilgotna
- szmatką bardzo delikatnie przecieramy kopułkę (w kilku podejściach) aż do skutku, nie wolno dopuścić do jej nasiąknięcia wodą
- po całej akcji nie włączamy monitorów dopóki kopułka całkowicie nie wyschnie w temperaturze pokojowej
[addsig]
Wojciech Chabinka - sekretarz redakcji EiS