...Jestem bardzo ciekawy czy zgadniecie, która próbka jest z Waves'a.
mam w pracy w tej chwili tylko sluchawki od walkmana

wiec moze napisze kompletne bzdury.
ale - po pierwsze, wszystkie 3 przyklady sa przekompresowane jak dla mnie
po drugie
numer 1 "pompuje" jak wode z rzeki, chociaz jest najmniej przekompresiony... cos nie tak z czasami? Za szybki release?
Numer 3 - o mamo - pierwsza sylaba "o babe" i mamy superglosne nabranie oddechu i zaraz potem kompresor daje wokaliscie mlotem kowalskim po lepku wciskajac pierwsza brzmiaca samogloske na samo dno. Tutaj tez wyraznie release byl znacznie dluzszy niz w przykladzie 1. W zasadzie to za dlugi. Za to raczej nieco za szybki attack.
z tych przykladow nr 2 jest najlepszy, chociaz plaskie toto jak papior (tez przekompresowany), ale najmniej slychac prace kompresora i przez to najmniej razi.
Tak czy inaczej - wszystkie 3 sie nie nadaja do sluchania w czystej postaci. W gestym mixie byoby lepiej, ale tez nic super sie z tego juz nie wydusi.
Teraz pytanie glowne - czy to wina kompresora czy tego co go ustawial?
...
No i wlasnie o to mi chodzi. Tez ten test sluchalem i co z tego, ze tester ustawil "te same" parametry skoro w rzeczywistosci kazdy kompresor zadzialal inaczej, nie mowiac juz o nie wyrownanych poziomach RMS.
Znacznie lepiej by bylo ustawic kazdy z kompresorow tak, zeby osiagnac zamierzony efekt, nastepnie zgrac je wszystkie, wyrownac RMS i wtedy porownac, ktory to zadanie wykonal lepiej.
Oczywiscie to wciaz nie dawaloby jednoznacznej odpowiedzi, ktory z nich jest lepszy bo pewnie przy innym zadaniu kompresor gorszy moglby wypasc znacznie lepiej.
Pozdrawiam,
MW