Jak skutecznie pozbyć się szumu z wokalu

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
Mati
Jak skutecznie pozbyć się szumu z wokalu

Post autor: Mati » wtorek 17 maja 2005, 15:33

Witam.

Posiadam MXL 990, MIC 100 i Audigy 2, na takim sprzęcie rejestruje wokal i pytanie jest konkretne jak skutecznie pozbyć się szumu z zarejestrowanego wokalu? Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.

grzesio-grzesio

Re: Jak skutecznie pozbyć się szumu z wokalu

Post autor: grzesio-grzesio » wtorek 17 maja 2005, 15:52

...Witam.

Posiadam MXL 990, MIC 100 i Audigy 2, na takim sprzęcie rejestruje wokal i pytanie jest konkretne jak skutecznie pozbyć się szumu z zarejestrowanego wokalu? Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.

...

witam!z tego co się orientuje MXL 990 produkuje jakies szumy własne.

więc chyba chodzi o mikrofon (lepsze rozwiązanie w tej cenie to MXL 2006)przynajmniej tak wynika z testów mojego znajomego.Moze to wina sprzętu?ten preamp tez moze szumiec chociaz akurat nie miałem go w ręce.

Awatar użytkownika
bruce_lee
Kontakt:

Post autor: bruce_lee » wtorek 17 maja 2005, 15:55

...Witam.

...

zmienic preamp i karte
[url=http://www.liveuser.pl]liveuser.pl[/url] /
[url=http://www.myspace.com/ansikte]le visage[/url]

Awatar użytkownika
Mati

Post autor: Mati » wtorek 17 maja 2005, 16:05

witam!z tego co się orientuje MXL 990 produkuje jakies szumy własne.

więc chyba chodzi o mikrofon (lepsze rozwiązanie w tej cenie to MXL 2006)przynajmniej tak wynika z testów mojego znajomego.Moze to wina sprzętu?ten preamp tez moze szumiec chociaz akurat nie miałem go w ręce....

Wszystko fajnie tylko że jak ja już mam mxl 990 i mic 100 to nie będę tego narazie zmienial bo to wiąże się w wydatkami, a teraz zbieram na monitor, wolałbym jakąś receptę jak skutecznie odszumić już nagrany wokal, bo z tego co wiem to nie ma co stosować bramki bo zawsze lepiej jest nagrywać czysty materiał i później dopiero go obrabiać.

Awatar użytkownika
peak

Post autor: peak » wtorek 17 maja 2005, 16:25

...witam!z tego co się orientuje MXL 990 produkuje jakies szumy własne.

więc chyba chodzi o mikrofon (lepsze rozwiązanie w tej cenie to MXL 2006)przynajmniej tak wynika z testów mojego znajomego.Moze to wina sprzętu?ten preamp tez moze szumiec chociaz akurat nie miałem go w ręce....

Wszystko fajnie tylko że jak ja już mam mxl 990 i mic 100 to nie będę tego narazie zmienial bo to wiąże się w wydatkami, a teraz zbieram na monitor, wolałbym jakąś receptę jak skutecznie odszumić już nagrany wokal, bo z tego co wiem to nie ma co stosować bramki bo zawsze lepiej jest nagrywać czysty materiał i później dopiero go obrabiać.

...

1) Przysunąć mikrofon jak najbliżej się da wokalisty (-tki), oczywiście w granicach rozsądku wyznaczonych brzmieniem.

2) Ustawić w Mic 100 maksymalny gain, w którym szumy nie są zbyt duże.

3) Jak ciągle jest za cicho to można spróbować śpiewać głośniej:) o ile oczywiście nie kłóci się to z "zamysłem artystycznym"

Sprawdź inne wejścia do karty - w Audigy 2 o ile pamietam jest ich więcej, jeżeli tylko możesz nie nagrywaj przez AC'97.

Peak

P.S. Szumi prawie na pewno Behringer, więc sprawdź czy nie jest uszkodzony czy coś, jak jest na gwarancji to może ci wymienią na nowy...
[URL=http://dziecineo.prv.pl/Nie dzieciom neo!][/URL]

Awatar użytkownika
wyderko
Kontakt:

Post autor: wyderko » wtorek 17 maja 2005, 16:29

Zbierasz na monitory, a masz SB?? Bes sensu. Chyba że chodzi o monitor komputerowy :). Pewnie coś z kablami, nie mogą być rwnolegle do sieciowych. Również nie mogą być za długie. Wszystko zależy jak głośne są te szumy.
IWK.org.pl - Inteligentna Wyszukiwarka Koncertów

Awatar użytkownika
Mati

Post autor: Mati » wtorek 17 maja 2005, 16:52

...Zbierasz na monitory, a masz SB?? Bes sensu. Chyba że chodzi o monitor komputerowy :). Pewnie coś z kablami, nie mogą być rwnolegle do sieciowych. Również nie mogą być za długie. Wszystko zależy jak głośne są te szumy....

Doskonale zdaje sobie sprawę z tego że do monitorów które chcę zakupić karta Audigy2 jest słaba i ją też chce zmienić tylko sam jeszcze nie wiem na jaka...,najlepiej na taką która by dobrze współpracowała z klawiaturą MIDI i była dobra do rejestracji wokalu.

Jeśli chodzi o szumy to nie są one jakieś straszne, nie zganiałbym raczej winy na zepsuty sprzęt, a jeśli chodzi o kable że nie mogą być równolegle do sieciowych to o tym nie miałem zielonego pojęcia że to może mieć jakiś wpływ na szum, a czy kable są długie?

- kabel łączący mxl990 z mic100 ma około 3m

- kabel łączący mic100 z kartą ma 1,5m.

Awatar użytkownika
Cyprio

Post autor: Cyprio » wtorek 17 maja 2005, 17:34

Najpierw pozbądź się szumu otoczenia. powaga- do dzieła!

Pozdrawiam

Cyprio!

Awatar użytkownika
Cyprio

Post autor: Cyprio » wtorek 17 maja 2005, 18:40

a potem ładnie odfiltruj niskie częstotliwości... i wtedy zajmij się 'szumem'.

Zbynia

Post autor: Zbynia » środa 18 maja 2005, 02:47

no i po co piszecie bzdury?

szumi mikrofon bo szumi strasznie

szumi preamp jeszcze bardziej....

potrzebujesz idealnej ciszy

jak ja masz to zgraj ja jako wzprzec do jakiegos plugina odszumiajacego a pozniej stoduj ten wzorzec do odszumiania nagranego wokalu.....

instrukcja jest w pluginach odszumiajacych co i jak

tylko w ten sposob uzyskasz zadowalajacy rezultat

pozatym ustawienie gain czy output w behringerze model 100 w sposob idealny badz zadowalajacy graniczy z cudem - uwazaj na przestery bo to gowno jest strasznie czule - niebo lepsze(choc [praktycznie ten sam wewnatrz) jest art tube mp

ODPOWIEDZ