Wiam szanownych forumowiczów!!!
Od jakiegoś czasu noszę się z zamiarem kupna pary mikrofonów instumentalnych, dzięki którym mógłbym nagrywac overhead'y jak i inne rzeczy (np. git. akustyczną itp.)
Spotkałem sie z opinią ze do tego typu rzeczy nadają sie małomembranowe mikrofony tzw. PALUSZKI.
mam na oku pare modeli, są to m.in.:
AKG C-452-B
OKTAVA MK-012
OKTAVA MK-102
RODE NT5
Czy którys z was pracował na tych mikrofonach i mógłby mi doradzić na który powinienem sie zdecydowac?
Wiem ze AKG jest chyba najlepsze w tym przedziale lecz jego kupno to duży koszt (interesują mnie 2 szt). Interesująca z uwagi na cene jest oktava ale nic o niej nie wiem.
A może są jakies inne, godne polecenia opcje poza podanymi przeze mnie w przedziale do 500 Euro?
Prosze o poradzę
Z góry dziekuje
Mikrofony - paluszki
Re: Mikrofony - paluszki
sorry to AKG to jest C-451-B. ale wpadka :)
...sorry to AKG to jest C-451-B. ale wpadka :)...
Ja widziałem na owerchedach wielkomembranowe, to kwestia gustu, tak jak z wyborem mikrofonu sam posłuchaj i wybierz pewnie bedzie trudnp ale spróbuj
Ja widziałem na owerchedach wielkomembranowe, to kwestia gustu, tak jak z wyborem mikrofonu sam posłuchaj i wybierz pewnie bedzie trudnp ale spróbuj
Mam 18 lat, jestem klawiszowcem, interesuje się szeroko pojętym dźwiękiem i wszystkim co z nim związane.
Ja widziałem na owerchedach wielkomembranowe, to kwestia gustu, tak jak z wyborem mikrofonu sam posłuchaj i wybierz pewnie bedzie trudnp ale spróbuj...
No fajni by było posłuchac ale w naszych realiach rynkowych to chyba nie możliwe. oj ubolewam nad tym stanem. Człowiek w sumie kupuje kota w worku. dlatego moze ktos miał doswiadczenie z tymi zabawkami i mi coś podpowie. interesująco wyglada ofera rode nt5.
A może EiS zrobiło by test porównawczy kilku-kilkunastu modeli paluszków?
ze swojej strony dorzucam do pomysłu:
Mxl 603s
Akg c1000s
Peak
ze swojej strony dorzucam do pomysłu:
Mxl 603s
Akg c1000s
Peak
[URL=http://dziecineo.prv.pl/Nie dzieciom neo!][/URL]
A może Pro-37? dobry, niedrogi paluszek.
C.
C.
AKG C1000S to stanowczo odradzam jak dla mnie mają dziwnie sztuczne brzmienie, blachy staja sie nie do zniesienia i korekcja tu niewiele pomaga jak dla mnie grają brzydko i odrywają sie od całości
Mam 18 lat, jestem klawiszowcem, interesuje się szeroko pojętym dźwiękiem i wszystkim co z nim związane.
...A może Pro-37? dobry, niedrogi paluszek.
C....
Pro-37 ma pasmo przenoszenia do 15.000 Hz, Nie zamało to jak na overheady?
C....
Pro-37 ma pasmo przenoszenia do 15.000 Hz, Nie zamało to jak na overheady?