Interfejsy audio

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
Groch
Re: Interfejsy audio

Post autor: Groch » piątek 13 maja 2005, 23:52

...Wracam do tematu: Interfejs do 2000 zł z jak największą ilością przedwzmacniaczy - ideał to jeden na kanał.

...a FirePod drożeje... ...

Kolego, o FW z ośmioma preampami w tej cenie raczej zapomnij! Nawet zestaw PCI ciężko w tej cenie znaleźć.

Niedawno sam szukałem dokładnie tego, co Ty. Musisz szykować koło 3 tałzenów. Nie wiem, być może nie upierasz się przy tym FW? Policzyłem, że za tyle to można mieć stacjonarny komp z interfejsem i to też kupiłem. Nie żałuję. Robię sobie całkiem dynamiczne nagrania na Emu1212m+BehringerADA8000 (mając 8we z preampami/8wy), a laptop czeka na lepsze czasy (może osiem kanałów na PCMCIA???). Prze

Awatar użytkownika
somebody-someone

Post autor: somebody-someone » sobota 14 maja 2005, 13:41

Kolego, o FW z ośmioma preampami w tej cenie raczej zapomnij! Nawet zestaw PCI ciężko w tej cenie znaleźć.

Niedawno sam szukałem dokładnie tego, co Ty. Musisz szykować koło 3 tałzenów. Nie wiem, być może nie upierasz się przy tym FW? Policzyłem, że za tyle to można mieć stacjonarny komp z interfejsem i to też kupiłem. Nie żałuję. Robię sobie całkiem dynamiczne nagrania na Emu1212m+BehringerADA8000 (mając 8we z preampami/8wy), a laptop czeka na lepsze czasy (może osiem kanałów na PCMCIA???). Prze...

Jeśli dobrze rozumiem to za 3000 zł kupiłeś komputer stacjonarny i interfejs Behringer, tak? Jak łączy się Behringer z kompem?

Ja nie upieram się przy laptopie... Ten interfejs ma być do stacjonarnego studia nagrań (projektówka).

Jeśli możesz to podaj dokładne spec. sprzętu który wytargałeś za te 3000. Dziękuję z góry i pozdrawiam!
..:: Dobra muzyka to koincydencja wielu zbiorów zawierających jedynie dobre pierwiastki ::..

Awatar użytkownika
Groch

Post autor: Groch » niedziela 15 maja 2005, 16:13

Jeśli dobrze rozumiem to za 3000 zł kupiłeś komputer stacjonarny i interfejs Behringer, tak? Jak łączy się Behringer z kompem?

Ja nie upieram się przy laptopie... Ten interfejs ma być do stacjonarnego studia nagrań (projektówka).

Jeśli możesz to podaj dokładne spec. sprzętu który wytargałeś za te 3000. Dziękuję z góry i pozdrawiam!...

Z samego ADA8000 (behringer) nie nagrasz nic. Musisz mieć jeszcze kartę dźwiekową ze złaczami ADAT, przez które ADA wysyła sygnał. I te właśnie złącza ma np. emu1212m, ale można znaleźć coś jeszcze tańszego, np.: http://www.republika.pl/sklep_akutech/karty/marca.htm. Zależy ile funkcji, wejść, wyjść itd. potrzebujesz. Jak nie określisz sobie Twoich zapotrzebowań, nikt Ci nie powie, co masz kupić. Np. MARC A pozwoli Ci wykorzystać jedynie 8we/8wy. Jeżeli Ci to wystarczy, to chyba najtańszym rozwiązaniem będzie Marian Marc A+ADA 8000. Zejdziesz sporo poniżej 2000zł...

Awatar użytkownika
Groch

Post autor: Groch » niedziela 15 maja 2005, 16:52

Poczytaj sobie tu: http://www.eis.com.pl/ i tu: http://www.eis.com.pl/

Jak wpiszesz w wyszukiwarce Forum słowo "adat", poczytasz jeszcze więcej. Miłej lektury...

Awatar użytkownika
somebody-someone

Post autor: somebody-someone » niedziela 15 maja 2005, 17:44

No to teraz wszystki jasne! Czyli ADAT jest lepszym rozwiązaniem? Może najlepszym? Ile można kanałów przez ADAT przesyłać aby latencja była mała (sprzęt powiedzmy 2,4 GHZ HT, 512 MB, 80 GB 7200 rpm).

A jakieś alternatywy dla Behringera np. 10 kanałowe?
..:: Dobra muzyka to koincydencja wielu zbiorów zawierających jedynie dobre pierwiastki ::..

Awatar użytkownika
somebody-someone

Post autor: somebody-someone » poniedziałek 16 maja 2005, 10:21

...No to teraz wszystki jasne! Czyli ADAT jest lepszym rozwiązaniem? Może najlepszym? Ile można kanałów przez ADAT przesyłać aby latencja była mała (sprzęt powiedzmy 2,4 GHZ HT, 512 MB, 80 GB 7200 rpm).

A jakieś alternatywy dla Behringera np. 10 kanałowe? ...

Częściowo odpowiadam sobie na to pytanie sam... przeczytałem właśnie że przez ADAT można przesyłac tylko 8 kanałów... rozwiązaniem najlepszym więc nie mozna go nazwać. Zależy od potrzeb, które czasem trudno określić - teoretycznie 8 kanałów wystarcza do nagrania perkusji, ale kiedy dochodzi do tego druga centrala, zamiast 3 Tomów mamy pięć i do tego jeszcze jakiś ambient to robi się problem. Jeszcze większy jest gdy zgrywamy na setkę całą kapelę

Kolejne pytanie: Czy miksery cyfrowe mają możliwość przesyłu przez ADAT, czy zależy to od konkretnego modelu? Tu mi się robi mały zgrzyt - co z mikserami 16 kanałowymi - przecież ADAT przesyła tylko 8?

Awatar użytkownika
spiker

Post autor: spiker » poniedziałek 16 maja 2005, 11:27

No to weź rozważ sobie interfejs PCI np: ECHO Layla 3G - tam masz 8IN-OUT i port ADAT do ktorego podepniesz ADA8000 - i masz 16 IN-OUT.

Oczywiście temu ADA8000 może towarzyszyć dowolny interfejs PCI ze złączem ADAT lecz, jak lektura innych postów na Forum wskazuje, nie wszystkie sterowniki pozwalają korzystać jednoczesnie z obu sposobów transmisji audio. W układzie Layla3G + ADA8000 to działa na 100%. Z EMU +ADA też. Są też i inne. Oczywiście na "dzieńdobry" dostajesz 16 in/out w MixtremePowerPAK. Jedyny minus to niesymetryczne wejścia i brak fantomu w modułach liniowych, ale są tez i wersje mikrofonowe z zasilaniem.
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...

Awatar użytkownika
Miłaszewski

Post autor: Miłaszewski » poniedziałek 16 maja 2005, 12:45

Adat ma "az" 8 kanalow a nie "tylko". Jaki znasz inny sposob transferu 24 sladow przy uzyciu tylko 3 kabli? Dzieki Adatowi moj laptop ma 26 torow we/wy (3*Adat +SPDIF).

Awatar użytkownika
Groch

Post autor: Groch » poniedziałek 16 maja 2005, 16:22

Jak będziesz kupował kartę z jednym wejściem ADAT, dowiedz się, czy możne ona współpracować z następnymi (innymi lub tymi samymi) kartami. Zabraknie Ci kanałów - dokupisz sobie kolejną kartę i załatwione... Np. MARC A możesz mieć w kompie chyba aż 4x. Siemanko:)

paul

Post autor: paul » poniedziałek 16 maja 2005, 17:05

Dzieki Adatowi moj laptop ma 26 torow we/wy (3*Adat +SPDIF)....

A jaki interfejs 3xADAT stosujesz do laptopa, jaki to laptop i jak to wszystko dziala? Ja tez poszukuje jakiegos sprawnego systemu na laptopa - ale nic nie moge znalezc...

ODPOWIEDZ