Szumy, szumy i jeszcze raz szumy...

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
MB
Re: Szumy, szumy i jeszcze raz szumy...

Post autor: MB » piątek 13 maja 2005, 15:15

Niestety, największy szkopuł w tym, że wskutek takiej a nie innej (i powiedzmy to sobie jasno - wadliwej) konstrukcji urządzeń Behringera (i nie tylko Behringera) to właśnie połączenie urządzenia z zachowaniem reguł poprawnego uziemienia jest przyczyną kłopotów. Bo prawidłowe uziemienie nie likwiduje pętli masy a jej przyczyną jest to, że bolce uziemiające urządzeń są połączone w gniazdku zasilającym.

Zastosowanie quasi-symetrycznego kabla (żyła gorąca i masa wewnątrz ekranu połączonego z masą tylko z jednej strony) może poprawić sytuację, ale nie wyeliminuje problemu całkowicie.

Awatar użytkownika
Bartolomeo

Post autor: Bartolomeo » piątek 13 maja 2005, 15:15

...

pewnie tylko "elektryk" ?...

Najważniejsze jest sprawdzenie czy np. przy podłączonej listwie komputerowej nie występuje na jej bolcach napięcie, często się zdaża że przy nieprawidłowo uziemionym bolcu w gniezdzie sciennym na bolcach listwy występuje połowa napięcia zasilania. Można to swierdzic za pomocą próbnika elektrycznego (do kupienia za kilka zł)....

W opisywanym przez Ciebie przypadku kompresor by "kopał", a tak chyba nie jest

Awatar użytkownika
Tookeetoo

Post autor: Tookeetoo » piątek 13 maja 2005, 15:22

......

Najważniejsze jest sprawdzenie czy np. przy podłączonej listwie komputerowej nie występuje na jej bolcach napięcie, często się zdaża że przy nieprawidłowo uziemionym bolcu w gniezdzie sciennym na bolcach listwy występuje połowa napięcia zasilania. Można to swierdzic za pomocą próbnika elektrycznego (do kupienia za kilka zł)....

W opisywanym przez Ciebie przypadku kompresor by "kopał", a tak chyba nie jest ...

Niestety tak jest. Przypomniałem sobie, że miałem także podłączone video do tej samej listwy i przy gnieździe antenowym prąd za każdym razem "dawal o sobie znać".
"Hello" czy "heloł" ? Wybór należy do Ciebie:)

Awatar użytkownika
Bartolomeo

Post autor: Bartolomeo » sobota 14 maja 2005, 08:43

.........

W opisywanym przez Ciebie przypadku kompresor by "kopał", a tak chyba nie jest ...

Niestety tak jest. Przypomniałem sobie, że miałem także podłączone video do tej samej listwy i przy gnieździe antenowym prąd za każdym razem "dawal o sobie znać"....

W takim przypadku wezwij elektryka, bo to juz nie chodzi tylko o szumy

Awatar użytkownika
Moll

Post autor: Moll » sobota 14 maja 2005, 23:35

Hmm... a DiBox z funkcją Ground Lift nie dał by temu rady ? Powinno zlikwidować pętlę uziemienia chyba...

Zbynia

Post autor: Zbynia » niedziela 15 maja 2005, 01:24

ground lift....

albo połączenie z masa przez zasilanie albo nie

a kto powiedział że to pętla masy?

nie wiem czy zauwazyłem ale jaka masz karte muzyczną?

Awatar użytkownika
Tookeetoo

Post autor: Tookeetoo » poniedziałek 16 maja 2005, 07:53

A więc tak, kiedy przytknąłem próbnik do uziemienia niestety zaświecił się, tak więc chyba będę zmuszony zawołać jednak elektryka. Spotkałem się również z dziwną przypadłością i przyznam się, że do końca tego nie rozumiem. Kiedy miałem podinstalowane ostatnie sterowniki (z 2005 roku) do mojej karty Audiophile 2496 (typ karty podany w odpowiedzi dla Zbynia) sygnał wychodzący był zniekształcony, trochę jakby "charcząc". Kiedy podinstalowałem starsze sterowniki (z 2003 roku) wszystko powróciło do normy.
"Hello" czy "heloł" ? Wybór należy do Ciebie:)

Awatar użytkownika
Bartolomeo

Post autor: Bartolomeo » poniedziałek 16 maja 2005, 09:14

...A więc tak, kiedy przytknąłem próbnik do uziemienia niestety zaświecił się, tak więc chyba będę zmuszony zawołać jednak elektryka. *******************

Tak zrób bo teraz to juz nie chodzi o szumy tylko o bezpieczeństwo!!!

Zbynia

Post autor: Zbynia » poniedziałek 16 maja 2005, 12:44

ta karta ma zlacza niesymetryczne....to przy takim"dziwnym "polaczeniu ma bardzo duzy wplyw na jakosc dzwieku

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » poniedziałek 16 maja 2005, 13:32

...ta karta ma zlacza niesymetryczne....to przy takim"dziwnym "polaczeniu ma bardzo duzy wplyw na jakosc dzwieku...

owszem, i to pozytywny wpływ. Jest to zalecany sposób połączenia urządzeń symetrycznych z niesymetrycznymi.

http://www.rane.com/note110.html

ODPOWIEDZ