Samson MDR-6 vs. Yamaha MG/10

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
peak
Re: Samson MDR-6 vs. Yamaha MG/10

Post autor: peak » sobota 14 maja 2005, 14:40

...A jak wyślę na wysyłkę sygnał stereofoniczny to będzie to miks lewego i prawego kanału??...

A tuś mnie zagiął... nie wiem. Nigdy nie próbowałem. Ale zgodnie z logiką - tak!. Nie mam niestety miksera w tej chwili w domu, więc nie mogę sprawdzić.

Pozdrawiam,

Peak
[URL=http://dziecineo.prv.pl/Nie dzieciom neo!][/URL]

Awatar użytkownika
Pewu

Post autor: Pewu » sobota 14 maja 2005, 15:00

......A jak wyślę na wysyłkę sygnał stereofoniczny to będzie to miks lewego i prawego kanału??...

Będzie to suma kanałów (L+R). Wszystkie aux-y, zarówno "pre" (-9dbu) jak i "post" (0dBu) dla kanałów stereo, są monofoniczne.
Sympatycznie zielonokreskowy nadworny klaun Forum EiS

Awatar użytkownika
wyderko
Kontakt:

Post autor: wyderko » sobota 14 maja 2005, 15:16

Znowu banalne pytanie: regulatory gain są na samym początku toru i można je stosować tak jak przełączniki PAD (tłumiki)?? Bo jednak znowu zacząłem się zastanawiać nad SC4
IWK.org.pl - Inteligentna Wyszukiwarka Koncertów

Awatar użytkownika
Pewu

Post autor: Pewu » sobota 14 maja 2005, 15:27

...Znowu banalne pytanie: regulatory gain są na samym początku toru i można je stosować tak jak przełączniki PAD (tłumiki)?? Bo jednak znowu zacząłem się zastanawiać nad SC4...

Gain jest w każdym przypadku za PAD i służy do optymalnego wysterowania sygnału (pod peak).

Awatar użytkownika
wyderko
Kontakt:

Post autor: wyderko » sobota 14 maja 2005, 15:37

Czyli jak będę miał za duży sygnał z mikrofonu to mogę gainem zmniejszyć czy to nic nie da??

PS: SC4 zasila się kablem takim jak komputer (zasilacz w środku)?, bo nie wiem jak taki mikser jest uzieimony.

Awatar użytkownika
Pewu

Post autor: Pewu » sobota 14 maja 2005, 15:55

...Czyli jak będę miał za duży sygnał z mikrofonu to mogę gainem zmniejszyć czy to nic nie da??

Możesz, do tego służy gain.

Powoli przestaję wierzyć w to, co czytam

Awatar użytkownika
wyderko
Kontakt:

Post autor: wyderko » sobota 14 maja 2005, 20:06

"Powoli przestaję wierzyć w to, co czytam"

**************************************************8

Czemu? Chodziło mi o przesterowanie stopnia wejściowego, czemu zapobiega właśnie PAD.

Awatar użytkownika
peak

Post autor: peak » sobota 14 maja 2005, 22:57

......Czyli jak będę miał za duży sygnał z mikrofonu to mogę gainem zmniejszyć czy to nic nie da??

Możesz, do tego służy gain.

Powoli przestaję wierzyć w to, co czytam ...

Nie jestem jakimś guru, ale zanim zapytałem tu o coś pierwszy raz to najpierw poczytałem, żeby wiedzieć o co pytać...

Boje się myśleć o co ludzie będą za chwilę pytać, może:

- najlepsze monitory studyjne do 200zł,

- "studyjne mikrofony pojemnościowe" ("ale wiecie, bo ja nie chcę dużo kasy wydawać, to tak do 100zł, bo więcej to już nie ma różnicy w brzmieniu")

A jeśli chodzi o techniki studyjne, to: do czego służy włącznik na mikrofonie i czy macie jakieś equalizery w javie dla głośniczka komórki, tak żeby służył jako monitor przy robieniu techno. Albo czegokolwiek innego.

Pozdrawiam wszystkich

Peak

Awatar użytkownika
wyderko
Kontakt:

Post autor: wyderko » sobota 14 maja 2005, 23:26

Nie rozumiem o co Wam chodzi. Nie pytam się czy jak będę kręcił gainem to mie się zwiększy głośność, tylko o to, czy zmniejszenie gainu może zapobiec przesterowaniu stopnia wejściowego preampu (czyli czy gain jest na początku toru). I porównanie tego do np. wyłącznika na mikrofonie jest nie na miejscu, z resztą jak ktoś ma mikrofon to z reguły jest instrukcja, a ja miksera nie mam, więc na logikę nie mogę tego wziąść. Dlatego zadałem to pytanie.

Awatar użytkownika
peak

Post autor: peak » sobota 14 maja 2005, 23:44

...Nie rozumiem o co Wam chodzi. Nie pytam się czy jak będę kręcił gainem to mie się zwiększy głośność, tylko o to, czy zmniejszenie gainu może zapobiec przesterowaniu stopnia wejściowego preampu (czyli czy gain jest na początku toru). I porównanie tego do np. wyłącznika na mikrofonie jest nie na miejscu, z resztą jak ktoś ma mikrofon to z reguły jest instrukcja, a ja miksera nie mam, więc na logikę nie mogę tego wziąść. Dlatego zadałem to pytanie....

Ale instrukcję możesz mieć ze strony Yamahy. Jest tam ładnie rozrysowany tor miksera z objaśnieniami. To samo można znaleźć w FAQ Forum EiS, żeby daleko nie szukać...

Pozdrawiam

Peak

ODPOWIEDZ