Problem z nagrywaniem głosnego wokalu

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
Boluś
Problem z nagrywaniem głosnego wokalu

Post autor: Boluś » piątek 13 maja 2005, 10:48

Problem polega na tym ze : Gdy do mikrofonu śpiewa się spokojnie wszystko jest OK, wokal jest masywny gdy tylko zaczyna się śpiewać głośniej bardziej dynamicznie , wokal robi się Cieniutki świszczący i bardzo oddalony , sprawdzałem to na kilku osobach za każdym razem efekt jest taki jak bym miał włączony FILTR górno-przepustowy w okolicy 250 Hz albo nawet wyżej , używam Mikrofonu OKTAVA 319 i Małego behringera UB 802 bez kompresora , wokale zaśpiewane głośno sa bardzo nieprzyjemne , zastanawiam się czy przyczyną może być wytłumione dosyć radykalnie pomieszczenie , no ale chyba nie . Wiec dlaczego tak się dzieje ? Oczywiście wiem ze ludzki narząd głosowy jest tak skonstruowany ze podobny efekt jest naturalną rzeczą ale w moim przypadku odcięcie niskich częstotliwości jest tak drastyczne ze głos wydaje się jak by śpiewały SMERFY ! Ludzie POMOCY !

Awatar użytkownika
Boluś

Re: Problem z nagrywaniem głosnego wokalu

Post autor: Boluś » piątek 13 maja 2005, 12:35

chyba mam jakiś nietypowy problem:(

Ja-cek

Post autor: Ja-cek » piątek 13 maja 2005, 12:46

Poeksperymentuj z odległościa od mikrofonu :) Nawet narysuj wokaliście (tce) kreską gdzie ma stać
www.surogat.pl

Awatar użytkownika
Boluś

Post autor: Boluś » piątek 13 maja 2005, 12:50

...Poeksperymentuj z odległościa od mikrofonu :) Nawet narysuj wokaliście (tce) kreską gdzie ma stać ...

bez przesady ... Ci wokalisci nagrywali w innych studiach , zreszta ja takze i nigdy cos takiego sie nie wystepowało

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » piątek 13 maja 2005, 15:18

Nie wiem, co to moze byc, ale IMO powinienies zrobic rzecz oczywista - inny mikrofon i inny mikser/preamp i bedziesz wiedzial, co jest trafione. Moze byc i to i to...

Awatar użytkownika
Helmer

Post autor: Helmer » piątek 13 maja 2005, 16:10

...chyba mam jakiś nietypowy problem:( ...

Masz nietypowy problem. W sumie mozesz nagrac kolejna plyte Smerfnych Hitow

Awatar użytkownika
Boluś

Post autor: Boluś » piątek 13 maja 2005, 18:22

...Nie wiem, co to moze byc, ale IMO powinienies zrobic rzecz oczywista - inny mikrofon i inny mikser/preamp i bedziesz wiedzial, co jest trafione. Moze byc i to i to......

zastanawiam sie czy akustyka ma jakies znaczenie , jak wspominałem pokoj jest naprawde bardzo wytłumiony .

Awatar użytkownika
dj_jon-x

Post autor: dj_jon-x » piątek 13 maja 2005, 18:31

nie powinna mieć znaczenia.
everybody kombinerki

Awatar użytkownika
Whiteman

Post autor: Whiteman » piątek 13 maja 2005, 20:57

......Nie wiem, co to moze byc, ale IMO powinienies zrobic rzecz oczywista - inny mikrofon i inny mikser/preamp i bedziesz wiedzial, co jest trafione. Moze byc i to i to......

zastanawiam sie czy akustyka ma jakies znaczenie , jak wspominałem pokoj jest naprawde bardzo wytłumiony . ...

faktycznie dziwna sprawa... Może Coś nie tak z membraną tego mikrofonu (źle nastrojona)?? Grzebałeś przy nim??
I'm representin' all the Whiteman's for across the world!!!!!

Awatar użytkownika
Boluś

Post autor: Boluś » piątek 13 maja 2005, 21:15

faktycznie dziwna sprawa... Może Coś nie tak z membraną tego mikrofonu (źle nastrojona)?? Grzebałeś przy nim??...

nie nigdy nie otwierałem tego mikrofonu , smieszna sprawa ze czasami nagrywa dobrze .... zupelnie nie wiem o co chodzi , zastanawiam sie takze czy np. moze miec znaczenie podłaczenie kablem nie symetrycznym do karty dzwiekowej

ODPOWIEDZ