Budowa studia - od czego zacząć?
Witam. Jestem poczatkujacym prducentem pierwsz moje utwory zostały zrobione na komputerze ale teraz chce przerzucic sie na prawdziwe studio ktore chce sam zbudowac tylko nie wiem. Jesli moge was prosic o pomoc to napiszccie co potrzebuje i jakie beda tego koszty. Pozdrawiam i czekam na wasza pomoc !
Re: Budowa studia - od czego zacząć?
Witam
Twoje pytanie jest z gatunku: powiedzcie mi jak zbudować dom, założyć rodzinę i być szczęśliwym. Zdajesz sobie sprawę, że odpowiedź na to pytanie jest niemożliwa z dwóch powodów: objętościowym - bo to epopeja na kilkaset stron maszynopisu i życiowym - bo studio studiu nierówne...itd.
ale żeby nie było że się migam - potrzebujesz:
1. Lokal ( ze trzy pomieszczenia użytkowe i zaplecze socjalne )
2. Komputer albo inne urządzenie do rejestracji
3. Oprogramowanie systemowe , rejestracyjne i edycyjne
4. Mikser
5. Podtawowe procesory sprzętowe ( kompresory, bramki, itd )
6. MIkrofony do konkretnych zastosowań ( wokale, instrumenty, bębny )
7. System odsłuchowy (podstawowy i alternatywny )
8. Okablowanie
9. Osprzęt dodatkowy: stojaki, statywy, uchwyty, pulpity do nut, krzesłka dla muzyków, oświetlenie.....
10 Fajnie jest mieć podstawowe instrumenty: gitary, basy, piano jakiś synnth, sampler
11. Fajnie jest mieć bębny
12. Co by tu jeszcze....?
pozdrawiam
Twoje pytanie jest z gatunku: powiedzcie mi jak zbudować dom, założyć rodzinę i być szczęśliwym. Zdajesz sobie sprawę, że odpowiedź na to pytanie jest niemożliwa z dwóch powodów: objętościowym - bo to epopeja na kilkaset stron maszynopisu i życiowym - bo studio studiu nierówne...itd.
ale żeby nie było że się migam - potrzebujesz:
1. Lokal ( ze trzy pomieszczenia użytkowe i zaplecze socjalne )
2. Komputer albo inne urządzenie do rejestracji
3. Oprogramowanie systemowe , rejestracyjne i edycyjne
4. Mikser
5. Podtawowe procesory sprzętowe ( kompresory, bramki, itd )
6. MIkrofony do konkretnych zastosowań ( wokale, instrumenty, bębny )
7. System odsłuchowy (podstawowy i alternatywny )
8. Okablowanie
9. Osprzęt dodatkowy: stojaki, statywy, uchwyty, pulpity do nut, krzesłka dla muzyków, oświetlenie.....
10 Fajnie jest mieć podstawowe instrumenty: gitary, basy, piano jakiś synnth, sampler
11. Fajnie jest mieć bębny
12. Co by tu jeszcze....?
pozdrawiam
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...
najpierw pomyśl o akustyce tego czegoś, gdzie chcesz wstawić sprzęt i robić muzykę....
...najpierw pomyśl o akustyce tego czegoś, gdzie chcesz wstawić sprzęt i robić muzykę...
Sęk w tym, że kolega nie dążył nawet napisać czym w tym zakresie dysponuje. Goni go ktoś, a może ma szlaban na takie proste informacje?
Sęk w tym, że kolega nie dążył nawet napisać czym w tym zakresie dysponuje. Goni go ktoś, a może ma szlaban na takie proste informacje?

Sympatycznie zielonokreskowy nadworny klaun Forum EiS
- Marc.De.Marx
Ja mam troszke inny problem. Studio jest gotowe, posiadam wszystko co najlepsze do produkcji muzyki elektronicznej, konsoleta cyfrowa ,syntezatory Virus, nordlead, novation, finalizer, klawiatury i itp. gramofony,mikser,FS2 .Pomieszczenie 22m profejsonalnie wytlumione watą + wykladzina. Tylko absolutnie nie mam pojecia jak to teraz poskladac do kupy, nie mam zadnych mebli a nie chce kupywac tylko zrobic sam z plyt mdf cietych na wymiar w castoramie. Czy bedzie to dobry pomysl ? Nie mam tez zadnej wizji jak to musialby wygladac zeby jakos funkcjonalnie to wsztystko bylo. Macie jakies pomysly ? moze projekty itp
...JaNie mam tez zadnej wizji jak to musialby wygladac zeby jakos funkcjonalnie to wsztystko bylo. Macie jakies pomysly ? moze projekty itp ...
Też masz embargo na więcej informacji?
Chodzi o półeczki, kabeleczki, przejściówki, zasilacze? A może by tak chociaż jakiś graficzny rys ogólny?
Nikt tu nie zgłaszał się jako potencjalne medium!
Też masz embargo na więcej informacji?
Chodzi o półeczki, kabeleczki, przejściówki, zasilacze? A może by tak chociaż jakiś graficzny rys ogólny?
Nikt tu nie zgłaszał się jako potencjalne medium!
Sympatycznie zielonokreskowy nadworny klaun Forum EiS
- tomsfactory
Jesli moge was prosic o pomoc to napiszccie co potrzebuje i jakie beda tego koszty. Pozdrawiam i czekam na wasza pomoc !...
GRAJ w LOTTO CODZIENNIE!!!
GRAJ w LOTTO CODZIENNIE!!!

...Ja mam troszke inny problem. Studio jest gotowe, posiadam wszystko co najlepsze do produkcji muzyki elektronicznej, konsoleta cyfrowa ,syntezatory Virus, nordlead, novation, finalizer, klawiatury i itp. gramofony,mikser,FS2 .Pomieszczenie 22m profejsonalnie wytlumione watą + wykladzina. Tylko absolutnie nie mam pojecia jak to teraz poskladac do kupy, nie mam zadnych mebli a nie chce kupywac tylko zrobic sam z plyt mdf cietych na wymiar w castoramie. Czy bedzie to dobry pomysl ? Nie mam tez zadnej wizji jak to musialby wygladac zeby jakos funkcjonalnie to wsztystko bylo. Macie jakies pomysly ? moze projekty itp ...
Szukaj w google stron ze studyjkami, podpatruj meble, zaprojektuj.
Musisz się naoglądać najpierw jakiś rozwiązań, jednak nikt ci nic nie poradzi mając dane tylko te 22m2
pozdrowienia
Szukaj w google stron ze studyjkami, podpatruj meble, zaprojektuj.
Musisz się naoglądać najpierw jakiś rozwiązań, jednak nikt ci nic nie poradzi mając dane tylko te 22m2
pozdrowienia
drummer
...Witam. Jestem poczatkujacym prducentem pierwsz moje utwory zostały zrobione na komputerze ale teraz chce przerzucic sie na prawdziwe studio ktore chce sam zbudowac tylko nie wiem. Jesli moge was prosic o pomoc to napiszccie co potrzebuje i jakie beda tego koszty. Pozdrawiam i czekam na wasza pomoc !...
WIĘCEJ DANYCH!
Co i kogo masz zamiar nagrywać - wokale tylko (jak to w hip-chłopie) czy instrumenty też?
To ty nam napisz co potrzebujesz (robić).
Temat rzeka, więc każdy chętnie pomoże i doradzi tylko..... SZCZEGÓŁY...
WIĘCEJ DANYCH!
Co i kogo masz zamiar nagrywać - wokale tylko (jak to w hip-chłopie) czy instrumenty też?
To ty nam napisz co potrzebujesz (robić).
Temat rzeka, więc każdy chętnie pomoże i doradzi tylko..... SZCZEGÓŁY...
Cały czas zmierzamy ku perfekcji :)
Warszawa - 'home' studio