Budowa studia - od czego zacząć?

Jeśli masz pomysł jak usprawnić sprzęt lub pracę i chcesz się nim podzielić, pisz tutaj śmiało.
Fuldi
Budowa studia - od czego zacząć?

Post autor: Fuldi » czwartek 12 maja 2005, 15:47

Witam. Jestem poczatkujacym prducentem pierwsz moje utwory zostały zrobione na komputerze ale teraz chce przerzucic sie na prawdziwe studio ktore chce sam zbudowac tylko nie wiem. Jesli moge was prosic o pomoc to napiszccie co potrzebuje i jakie beda tego koszty. Pozdrawiam i czekam na wasza pomoc !

Awatar użytkownika
spiker

Re: Budowa studia - od czego zacząć?

Post autor: spiker » czwartek 12 maja 2005, 16:01

Witam

Twoje pytanie jest z gatunku: powiedzcie mi jak zbudować dom, założyć rodzinę i być szczęśliwym. Zdajesz sobie sprawę, że odpowiedź na to pytanie jest niemożliwa z dwóch powodów: objętościowym - bo to epopeja na kilkaset stron maszynopisu i życiowym - bo studio studiu nierówne...itd.

ale żeby nie było że się migam - potrzebujesz:

1. Lokal ( ze trzy pomieszczenia użytkowe i zaplecze socjalne )

2. Komputer albo inne urządzenie do rejestracji

3. Oprogramowanie systemowe , rejestracyjne i edycyjne

4. Mikser

5. Podtawowe procesory sprzętowe ( kompresory, bramki, itd )

6. MIkrofony do konkretnych zastosowań ( wokale, instrumenty, bębny )

7. System odsłuchowy (podstawowy i alternatywny )

8. Okablowanie

9. Osprzęt dodatkowy: stojaki, statywy, uchwyty, pulpity do nut, krzesłka dla muzyków, oświetlenie.....

10 Fajnie jest mieć podstawowe instrumenty: gitary, basy, piano jakiś synnth, sampler

11. Fajnie jest mieć bębny

12. Co by tu jeszcze....?

pozdrawiam

przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...

Awatar użytkownika
Cyprio

Post autor: Cyprio » czwartek 12 maja 2005, 17:55

najpierw pomyśl o akustyce tego czegoś, gdzie chcesz wstawić sprzęt i robić muzykę....

Awatar użytkownika
Pewu

Post autor: Pewu » czwartek 12 maja 2005, 18:43

...najpierw pomyśl o akustyce tego czegoś, gdzie chcesz wstawić sprzęt i robić muzykę...

Sęk w tym, że kolega nie dążył nawet napisać czym w tym zakresie dysponuje. Goni go ktoś, a może ma szlaban na takie proste informacje?
Sympatycznie zielonokreskowy nadworny klaun Forum EiS

Awatar użytkownika
Marc.De.Marx

Post autor: Marc.De.Marx » czwartek 12 maja 2005, 20:29

Ja mam troszke inny problem. Studio jest gotowe, posiadam wszystko co najlepsze do produkcji muzyki elektronicznej, konsoleta cyfrowa ,syntezatory Virus, nordlead, novation, finalizer, klawiatury i itp. gramofony,mikser,FS2 .Pomieszczenie 22m profejsonalnie wytlumione watą + wykladzina. Tylko absolutnie nie mam pojecia jak to teraz poskladac do kupy, nie mam zadnych mebli a nie chce kupywac tylko zrobic sam z plyt mdf cietych na wymiar w castoramie. Czy bedzie to dobry pomysl ? Nie mam tez zadnej wizji jak to musialby wygladac zeby jakos funkcjonalnie to wsztystko bylo. Macie jakies pomysly ? moze projekty itp

Awatar użytkownika
Pewu

Post autor: Pewu » czwartek 12 maja 2005, 21:13

...JaNie mam tez zadnej wizji jak to musialby wygladac zeby jakos funkcjonalnie to wsztystko bylo. Macie jakies pomysly ? moze projekty itp ...

Też masz embargo na więcej informacji?

Chodzi o półeczki, kabeleczki, przejściówki, zasilacze? A może by tak chociaż jakiś graficzny rys ogólny?

Nikt tu nie zgłaszał się jako potencjalne medium!

Sympatycznie zielonokreskowy nadworny klaun Forum EiS

Awatar użytkownika
tomsfactory

Post autor: tomsfactory » czwartek 12 maja 2005, 23:16

Jesli moge was prosic o pomoc to napiszccie co potrzebuje i jakie beda tego koszty. Pozdrawiam i czekam na wasza pomoc !...

GRAJ w LOTTO CODZIENNIE!!!

Awatar użytkownika
mytnik

Post autor: mytnik » środa 18 maja 2005, 12:10

...Ja mam troszke inny problem. Studio jest gotowe, posiadam wszystko co najlepsze do produkcji muzyki elektronicznej, konsoleta cyfrowa ,syntezatory Virus, nordlead, novation, finalizer, klawiatury i itp. gramofony,mikser,FS2 .Pomieszczenie 22m profejsonalnie wytlumione watą + wykladzina. Tylko absolutnie nie mam pojecia jak to teraz poskladac do kupy, nie mam zadnych mebli a nie chce kupywac tylko zrobic sam z plyt mdf cietych na wymiar w castoramie. Czy bedzie to dobry pomysl ? Nie mam tez zadnej wizji jak to musialby wygladac zeby jakos funkcjonalnie to wsztystko bylo. Macie jakies pomysly ? moze projekty itp ...

Szukaj w google stron ze studyjkami, podpatruj meble, zaprojektuj.

Musisz się naoglądać najpierw jakiś rozwiązań, jednak nikt ci nic nie poradzi mając dane tylko te 22m2

pozdrowienia
drummer

Awatar użytkownika
SLP

Post autor: SLP » środa 18 maja 2005, 13:32

...Witam. Jestem poczatkujacym prducentem pierwsz moje utwory zostały zrobione na komputerze ale teraz chce przerzucic sie na prawdziwe studio ktore chce sam zbudowac tylko nie wiem. Jesli moge was prosic o pomoc to napiszccie co potrzebuje i jakie beda tego koszty. Pozdrawiam i czekam na wasza pomoc !...

WIĘCEJ DANYCH!

Co i kogo masz zamiar nagrywać - wokale tylko (jak to w hip-chłopie) czy instrumenty też?

To ty nam napisz co potrzebujesz (robić).

Temat rzeka, więc każdy chętnie pomoże i doradzi tylko..... SZCZEGÓŁY...
Cały czas zmierzamy ku perfekcji :)

Awatar użytkownika
msieczko

Post autor: msieczko » środa 18 maja 2005, 17:00

Warszawa - 'home' studio

ODPOWIEDZ