Roland JP 8000 - problem z konfiguracją MIDI
...?? czy ktos mi odpowie ?...
Roland JP8000 jest bitimbral, więc może operować maksymalnie dwoma różnymi barwami w tym samym czasie. Prawdopodobnie coś trzeba przestawić w syntezatorze, żeby zaczął działać w tym trybie.
Pozdrawiam,
Maciej R.
Roland JP8000 jest bitimbral, więc może operować maksymalnie dwoma różnymi barwami w tym samym czasie. Prawdopodobnie coś trzeba przestawić w syntezatorze, żeby zaczął działać w tym trybie.
Pozdrawiam,
Maciej R.
Re: Roland JP 8000 - problem z konfiguracją MIDI
tylko 2? to co zrobic jesli chcialbym nagrac utwor z kilkoma barwami z rolanda?
...
tylko 2? to co zrobic jesli chcialbym nagrac utwor z kilkoma barwami z rolanda? ...
Po prostu, jeżeli wykonałeś pewną częśc melodii w utworze (nie wiem jak to profesjonalniej nazwać) - zrzucasz ją do wave, pozstawiasz jednak Midi oraz preset, który, jeśli zajdzie taka potrzeba, pozwili Ci w każdym momencie powrócić do ustawień tej mello . Robisz dalej kolejną melo czy pad czy co tam chcesz na nowym preseciku........
Natomast jeżeli ma to być melodia pad,fx,etc w dalszej części tracka to zawsze możesz wykorzystać program change. Pragr. chg daje ci dowolną ilość zagranych presetów pod warunkiem żę będą jeden po drugim.
Sorki jeżeli coś spseprzyłem; hardware`u nie mam bo mnie nie stać a powyższe sposoby wykorzystuje przy VST ale u mnie chodzi głównie o oszczędność procka.
tylko 2? to co zrobic jesli chcialbym nagrac utwor z kilkoma barwami z rolanda? ...
Po prostu, jeżeli wykonałeś pewną częśc melodii w utworze (nie wiem jak to profesjonalniej nazwać) - zrzucasz ją do wave, pozstawiasz jednak Midi oraz preset, który, jeśli zajdzie taka potrzeba, pozwili Ci w każdym momencie powrócić do ustawień tej mello . Robisz dalej kolejną melo czy pad czy co tam chcesz na nowym preseciku........
Natomast jeżeli ma to być melodia pad,fx,etc w dalszej części tracka to zawsze możesz wykorzystać program change. Pragr. chg daje ci dowolną ilość zagranych presetów pod warunkiem żę będą jeden po drugim.
Sorki jeżeli coś spseprzyłem; hardware`u nie mam bo mnie nie stać a powyższe sposoby wykorzystuje przy VST ale u mnie chodzi głównie o oszczędność procka.
program change ?? co to takiego???
...program change ? co to takiego???...
Masz 128 presetów w każdym banku. Nie wiem iloma bankami moze operować Roland ale zapewne może kilkoma (pomiędzy bankami też można przeskakiwać).
Program change daje ci to że możesz pomiędzy tymi presetami przeskakiwać.
Jakby to najproście wytłumaczyć - wciskasz przycisk tudzież ustawiasz w midi ( kłania się List Editor z Cubase) i zrobione, preset się zmienia .
Poczytaj o tym w książce do Cubase, poamiętam że było opisane.
Masz 128 presetów w każdym banku. Nie wiem iloma bankami moze operować Roland ale zapewne może kilkoma (pomiędzy bankami też można przeskakiwać).
Program change daje ci to że możesz pomiędzy tymi presetami przeskakiwać.
Jakby to najproście wytłumaczyć - wciskasz przycisk tudzież ustawiasz w midi ( kłania się List Editor z Cubase) i zrobione, preset się zmienia .
Poczytaj o tym w książce do Cubase, poamiętam że było opisane.
Administrator serwisu
Otóż posiadam JP-8000 i na wstepie musze powiedzieć że w konfiguracji midi jest on wyjątkowo upierdliwy. Z programami komputerowymi się wielokrotnie zawieszał ( zarówno instrument jak i komputer) a wszytko przez to że ma troche odmienne ustwienia midi niż logicznie powinno być. Prawidłowe ustawienie MIDI do pracy z sekwencerem jest w instrukcji od 93 strony.
W sprawie barw - wyboru, to w JP sprawa wygląda nastepująco
Masz barwy:
- PERFORM
- PACH
Na barwy PERFORM mogą się składać maxymalnie 2 elementy PACH
W cześći panelu JP - KEY & PANEL masz 3 pozycje:
- Single (barwa PERFORM składa się z jednego elementu PACH)
- Dual (barwa PERFORM składa się z 2 elementów PACH)
- Split ( 2 elementy PACH dzielone ustalonym miejscem podziału na klawiaturze)
JP-8000 może grać maxymalnie 2 elementami PACH ( nie PREFORM)
Teraz w setupie JP musisz ustalić kanał dla każdego elemntu PACH. W tym celu naciskasz pierw EXIT (SHIFT) a pózniej dociskasz przycisk 2 (czyli PFM PART) ustalajac dla każdego elementu PACH oddzielny kanał.
Pózniej tak jak radzili poprzednicy konfigurujesz ścieżki Kubusia (Cubase).
Pamietaj róznież o ustaleniu kanału PREFORM
RADA:
nagrywaj ścieżki osobno - czyli każdy PACH na SINGLE - tak zaleca producent.
Na koniec JP jest już urządzeniem nie pierwszej młodośći ale nadal zapewnia- co potwierdziły moje testy- najwierniejsze kopie i kontynuacje lini Jupiter syntezatorów firmy Rolanda. Co ciekawe ma swój wlasny bardzo dobrze rozpoznawalny charakterek brzmieniowy a jego nie wątpliwym plusem jest wielkie ciepło w porównaniu nawet do wspólczesnych produktów accessa. Jak na synteze jednego z pierwszych VA (virytualnych analogów) jego brzmienie jest nadzwyczaj ciepłe i bardzo przydatne szczególnie w basach i padach.
Pozdrawiam
W sprawie barw - wyboru, to w JP sprawa wygląda nastepująco
Masz barwy:
- PERFORM
- PACH
Na barwy PERFORM mogą się składać maxymalnie 2 elementy PACH
W cześći panelu JP - KEY & PANEL masz 3 pozycje:
- Single (barwa PERFORM składa się z jednego elementu PACH)
- Dual (barwa PERFORM składa się z 2 elementów PACH)
- Split ( 2 elementy PACH dzielone ustalonym miejscem podziału na klawiaturze)
JP-8000 może grać maxymalnie 2 elementami PACH ( nie PREFORM)
Teraz w setupie JP musisz ustalić kanał dla każdego elemntu PACH. W tym celu naciskasz pierw EXIT (SHIFT) a pózniej dociskasz przycisk 2 (czyli PFM PART) ustalajac dla każdego elementu PACH oddzielny kanał.
Pózniej tak jak radzili poprzednicy konfigurujesz ścieżki Kubusia (Cubase).
Pamietaj róznież o ustaleniu kanału PREFORM
RADA:
nagrywaj ścieżki osobno - czyli każdy PACH na SINGLE - tak zaleca producent.
Na koniec JP jest już urządzeniem nie pierwszej młodośći ale nadal zapewnia- co potwierdziły moje testy- najwierniejsze kopie i kontynuacje lini Jupiter syntezatorów firmy Rolanda. Co ciekawe ma swój wlasny bardzo dobrze rozpoznawalny charakterek brzmieniowy a jego nie wątpliwym plusem jest wielkie ciepło w porównaniu nawet do wspólczesnych produktów accessa. Jak na synteze jednego z pierwszych VA (virytualnych analogów) jego brzmienie jest nadzwyczaj ciepłe i bardzo przydatne szczególnie w basach i padach.
Pozdrawiam
Bum cyk cyk... [I] a teraz skompresuj "bum" [/I]
Co ciekawe ma swój wlasny bardzo dobrze rozpoznawalny charakterek brzmieniowy a jego nie wątpliwym plusem jest wielkie ciepło w porównaniu nawet do wspólczesnych produktów accessa. Jak na synteze jednego z pierwszych VA (virytualnych analogów) jego brzmienie jest nadzwyczaj ciepłe i bardzo przydatne szczególnie w basach i padach.
Pozdrawiam...
Oj tak te brzmienie, te PADy - potężne tłuste, bogate, syczące.Jest to napewno jedna z podstawowych maszyn do robienia Trance.
Mi osobiście marzy się obok Virusa ten właśniei Rolandzik.
Pozdrawiam...
Oj tak te brzmienie, te PADy - potężne tłuste, bogate, syczące.Jest to napewno jedna z podstawowych maszyn do robienia Trance.
Mi osobiście marzy się obok Virusa ten właśniei Rolandzik.
No wiec dalem na single potem wybralem barwe PATCH U:12 wcisnelem shift i pfm part . Nastepnie przyciskami up i down znalazlem opcje PART MIDI CH .. moglem tu sie poruszac jeszce po lower i uper ale zalozmy ze wybralem lower i dalem kanal nr 2.. wychodze dajac shift jeszce nawet daje write na perset .. zmienia,m perset na PATCH U:A 13 i robie to samo tyle ze jako kanal wpisuje nr 3 i daje write ... niestety wchodzac w cubase i konfigurujac kanaly dalej gra na obu kanalach ta sama barwa .. wszedlem wiec w U:12 i jest przypisany taki kanal jak w przypisywalem ostatniemu czyli U:13 zatem nie zapisal sie .. wiec nie wiem jak to zrobic
...wiec nie wiem jak to zrobic...
Z tego co piszesz wynika jasno: posłuchaj kolegi preceli. Zrób sobie małą przerwę, weź którąś z książek o MIDI i postaraj się to wszystko ułozyć sobie w głowie.
Instrument masz świetny, ale trochę zakręcony w te klocki, do tego mylisz zeznania co tak naprawdę chcesz nagrać, komunikaty MIDI z niego, czy dźwięk. A to są dwie różne rzeczy!
Nie pomożemy Ci dopóki nie zrozumiesz dokładnie o czym tu się mówi. A póki co - groch w ścianę
Z tego co piszesz wynika jasno: posłuchaj kolegi preceli. Zrób sobie małą przerwę, weź którąś z książek o MIDI i postaraj się to wszystko ułozyć sobie w głowie.
Instrument masz świetny, ale trochę zakręcony w te klocki, do tego mylisz zeznania co tak naprawdę chcesz nagrać, komunikaty MIDI z niego, czy dźwięk. A to są dwie różne rzeczy!
Nie pomożemy Ci dopóki nie zrozumiesz dokładnie o czym tu się mówi. A póki co - groch w ścianę

Sympatycznie zielonokreskowy nadworny klaun Forum EiS