Przeczytałem ten wątek i............włos się na głowie jeży.
Meloman to ten co nawet na wieży za 500zł będzie się zachwycał 16 wykonaniem np. Patetycznej Beethovena, a audiofil to taki któremu wystarczy jedno wykonanie, ale za to ma świetny sprzęt i słucha czy talerz równo wibruje, czy słychać mechanizm fortepianu i powietrze przelatujące przez flet.
Znam naprawdę wielu audiofili, jak i melomanów, i choć oni się rpzenikacją,
to jednak audiofil jest sprzętomaniakiem.
Oczywiście, wśród jednych i drugich znajdą się tacy co tylko kasę mają i nic więce, ale tacy wszędzie sa o i nich nie bedę się rozpisywać.
A znam kilku audiofili (czyli ludzi posiadających super grajacy sprzęt), którzy o muzyce więdza naprawde baaaaaaaaaaaaaaaardzo dużo, ściągają książki zza granicy o muzyce/muzykach (bo w Polsce takowych w ogóle nie ma w zasadzie). I to jest najlepszy przykłąd skrzyżowania melomana z audiofilem.
I podobnie jak kolega oneman, czytam i jestem aktywnym członkiem forum na
www.audiostereo.pl.
A w amatorską realizację też się bawię, i 14 lat gram na fortepianie i co lepsze kawałki klasyczne bez problemu gram( Etiudy Chopina, Liszt, Preludia Rachmaninowa, to dla określenia poziomu, Islamey jeszcze nie dla mnie).
No ale, chciałbym też poruszyć inny temat, ale tutaj pasujący.
Czy sprzęt profesjonalny - chodzi mi tylko i wyłącznie o kolumny,
nadaje się dla robienia odsłuchów w domu?
Audiofile lubią delikatne podbarwienia, magię w dźwięku itd. Ja sam nade wszystko przedkładam wierność..którą zapewniają monitory studyjne. Jestem także zwolennikiem jasnego brzmienia.
Tylko - czy przy słuchania dla przyjemności taki monitor dajmy na to za 2000-4000 nie będzie zbyt męczący?
Ja nie wiem...............szukam........własnie robie sobie pokój odsłuchowy, tylko do słuchania płyt, i się zastanawiam czy wrzucić tam Behringery Truth2031(30), raczje pasywne, bo wzmacniacz mam, czy za tą kasę nie zbudować sobie monitorów na głośnikach Vify. Doświadczenie w budowie kolumn mam.
No ale - na czym sami słuchacie w domu i co byście wybrali do słuchania w swoim systemie audio?