Interface do notebooka
Zastanawiam się nad kupnem notebooka, który służyłby m.in do homerecordingu. Do tej pory korzystałem z PCta (karta Waveterminal 192L). Nagrywam tylko wokal (mikrofon studioprojects b1, preamp audiobuddy m audio). Teraz chcę przerzucić się na notebooka i szukam odpowiedniego interface'u przy którym jakość zgrywanego materiału byłaby nie gorsza od tego co miałem do tej pory. Zastanawiam sie nad sprzętem m audio (firewire lub usb) lub ergonomiczną kartą na PCMCIA Echo Indigo IO. Produkty M Audio mają w sobie preampy. Jaka jest ich jakość w porównaniu do posiadanego przeze mnie Audiobuddy? Co proponujecie, może jakieś inne karty? Proszę o rady. Z góry dzięki.
Re: Interface do notebooka
... Zastanawiam sie nad sprzętem m audio (firewire lub usb) lub ergonomiczną kartą na PCMCIA Echo Indigo IO. Produkty M Audio mają w sobie preampy. Jaka jest ich jakość w porównaniu do posiadanego przeze mnie Audiobuddy? Co proponujecie, może jakieś inne karty? ...
Współczesne karty jakie są, takie są. I tak nie odczujesz różnicy w jakości. To już lepiej zapytaj o laptoka, który ma to obsługiwać, bo tu zaczynaja się jazda bez trzymanki.
Współczesne karty jakie są, takie są. I tak nie odczujesz różnicy w jakości. To już lepiej zapytaj o laptoka, który ma to obsługiwać, bo tu zaczynaja się jazda bez trzymanki.
Sympatycznie zielonokreskowy nadworny klaun Forum EiS
- Miłaszewski
uzywam RME Cardbus+Digiface, polecam. 26 we/wy cyfrowych + 2 we/wy MIDI. jak dla mnie potezne narzedzie.
...uzywam RME Cardbus + Digiface, polecam. 26 we/wy cyfrowych + 2 we/wy MIDI. jak dla mnie potezne narzedzie....
Zgoda, a na jakim laptoku i jak się on sprawuje względem wydajności?
A dalej - jaki system i program program i ile max. śladów uciągnie na czysto?
A dalej - jaki system i program program i ile max. śladów uciągnie na czysto?
Sympatycznie zielonokreskowy nadworny klaun Forum EiS
- Miłaszewski
A dalej - jaki system i program program i ile max. śladów uciągnie na czysto?...
Dell 700M procesorem P-M 1.6GHz - jesli chodzi o wydajnosc, jakies 40% szybszy od mojego desktopa P4 2.4GHz. Ilosc sladow uzalezniona od szybkosci dysku. Dobry dysk Firewire zapewni 50-60 sladow bez wiekszego problemu (24/44).
www.dzwiek.org
A dalej - jaki system i program program i ile max. śladów uciągnie na czysto?...
Dell 700M procesorem P-M 1.6GHz - jesli chodzi o wydajnosc, jakies 40% szybszy od mojego desktopa P4 2.4GHz. Ilosc sladow uzalezniona od szybkosci dysku. Dobry dysk Firewire zapewni 50-60 sladow bez wiekszego problemu (24/44).
www.dzwiek.org
...Zgoda, a na jakim laptoku i jak się on sprawuje względem wydajności?
http://www.dzwiek.org...
Jak Tobie ten Dell sprawuje się w warunkach scenicznych? Miałem okazję mieć wyjątkową nieprzyjemność spotkać się z tym kompem na scenie. Miał ewidentnie źle rozwiązany sposób chłodzenia jądra procesora, bo po godzinie pracy na Ableton Live z obciążeniem oscylującym wokół 50%, temperatura jądra osiągneła coś ok 70 stopni Celsjusza. W konsekwencji zmuszony zostałem do przejścia na analogi.
http://www.dzwiek.org...
Jak Tobie ten Dell sprawuje się w warunkach scenicznych? Miałem okazję mieć wyjątkową nieprzyjemność spotkać się z tym kompem na scenie. Miał ewidentnie źle rozwiązany sposób chłodzenia jądra procesora, bo po godzinie pracy na Ableton Live z obciążeniem oscylującym wokół 50%, temperatura jądra osiągneła coś ok 70 stopni Celsjusza. W konsekwencji zmuszony zostałem do przejścia na analogi.
- Miłaszewski
Jak Tobie ten Dell sprawuje się w warunkach scenicznych? Miałem okazję mieć wyjątkową nieprzyjemność spotkać się z tym kompem na scenie. Miał ewidentnie źle rozwiązany sposób chłodzenia jądra procesora, bo po godzinie pracy na Ableton Live z obciążeniem oscylującym wokół 50%, temperatura jądra osiągneła coś ok 70 stopni Celsjusza. W konsekwencji zmuszony zostałem do przejścia na analogi....
Przy intensywnym obciazeniu nie mam zadnych problemow z temperatura. Moze cos masz uszkodzone w ukladzie chlodzenia? Wentylator wlacza sie u mnie na pelne obroty tylko wtedy jak z lenistwa klade komputer na koldrze w lozku i otwory wentylacyjne sa zatkane.
------
Jesli chodzi o wydajnosc procesora ta roznica ma miejsce w kazdym programie. Co prawda nie uzywam Cubase SX, ale nie sadze zeby cos w tym programie bylo wyjatkowego i powodowalo spadek wydajnosci danego komputera.
Przy intensywnym obciazeniu nie mam zadnych problemow z temperatura. Moze cos masz uszkodzone w ukladzie chlodzenia? Wentylator wlacza sie u mnie na pelne obroty tylko wtedy jak z lenistwa klade komputer na koldrze w lozku i otwory wentylacyjne sa zatkane.
------
Jesli chodzi o wydajnosc procesora ta roznica ma miejsce w kazdym programie. Co prawda nie uzywam Cubase SX, ale nie sadze zeby cos w tym programie bylo wyjatkowego i powodowalo spadek wydajnosci danego komputera.
[...]Przy intensywnym obciazeniu nie mam zadnych problemow z temperatura. Moze cos masz uszkodzone w ukladzie chlodzenia? Wentylator wlacza sie u mnie na pelne obroty tylko wtedy jak z lenistwa klade komputer na koldrze w lozku i otwory wentylacyjne sa zatkane.[...]
Niestety nie było nam dane odkryć czy był to przypadkowy fehler konstrukcyjny czy reguła wsród tego sprzętu. Panowie z Karen notebook, jakoś nie wykazali zbytniego zainteresowania naszym problemem. Mało tego, dali nam do zrozumienia, że nie właściwie kożystamy z laptopa, stąd jego przegrzanie.
W konsekwencji sprzedałem Della i kupiłem IBMa R 51 + to. Jakiekolwiek problemy ze stabilnością mam z głowy. Nawet przy 80% CPU usage.
Niestety nie było nam dane odkryć czy był to przypadkowy fehler konstrukcyjny czy reguła wsród tego sprzętu. Panowie z Karen notebook, jakoś nie wykazali zbytniego zainteresowania naszym problemem. Mało tego, dali nam do zrozumienia, że nie właściwie kożystamy z laptopa, stąd jego przegrzanie.
W konsekwencji sprzedałem Della i kupiłem IBMa R 51 + to. Jakiekolwiek problemy ze stabilnością mam z głowy. Nawet przy 80% CPU usage.