Dobre studio masteringowe....

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
Orbit
Re: Dobre studio masteringowe....

Post autor: Orbit » sobota 07 maja 2005, 11:28

.

Swoja droga zastanawiam sie czy naprawde Polak nie potrafi? Czy trzeba szukac specjalistow od masteringu za granica? Czy do wykonania mastera konieczne jest posiadanie Manley'a? Co jest wazniejsze-dobrze zgrany i dobrze brzmiacy mix czy graty w studio masteringowym? Pytania mozna mnozyc w nieskonczonosc..

T

Ja juz dawno zapomniałem o Masteringu w Polsce, owszem zdazaja sie produkcje ktore graja naprawde dobrze słyszałem taki materiał , Master był robiony w Polsce i co ciekawe w tym studio w ktorym był nagrywany. Jednak z dosiwadczenia wiem ze Mastering robiony przez czołowych polskich Masteringowcow nie zawsze sprawdza sie wszedzie , Dam przyklad. Ja swoje skończone produkcje sprawdzam w klubie QuoVadis - Warszawa, tam jest dosc trudna akustyka poniewaz sala jest okragła i do tego jeszcze kopula , wiec dzwiek lata jak oszalały , jesli Numer jest zle zgrany .. lub zmasterowany stajesz na srodku parkietu i poprostu NIC NIE SŁYSZYSZ .Dwa miesiace temu sprawdzałem tam jakis swoj numeri : Ze studia - Jakos grało dzwiek hulał ale było wszystko zrozumiałe ,w miare selektywnie po masteringu w Polsce, nie mozna było sie zorietowac , czy to gra czy Huczy , czy co tam jeszcze , po Masterze w Hamburgiu .... wszystko miało rece i nogi . i to jest dla mnie wykladnik dobrego masteringu . GRA wszedzie dobrze ...Oczywiscie jesli cos sie namiesza z w studio , to nawet najlepszy mastering tego nie poprawi .. Zreszta Mastering nie napraiwa moze tylko polepszyc , Lecz nie zawszr tak sie dzieje w wydaniu Polskim.

Awatar użytkownika
minimalmusic

Post autor: minimalmusic » sobota 07 maja 2005, 13:08

Niechaj Redakcja szanowna zdobedzie jakis godziwy mix ( a najlepiej kilka z roznych gatunkow muzycznych) i odda go NAM do masteringu.. Mozna z tego zrobic konkurs.. Niech wreszcie przemowia argumenty "sluchowe i smakowe" a nie metki na urzadzeniach.. Moze wtedy sie okaze czy Polak potrafi czy NIE i to bez wzgledu na to jakich technik uzywa do obrobki materialu!...

bez urazy, ale brzmi to jak nieudolne stękanie małolata..

dlaczego ktos miałby Ci dawac taką szanse? po co organizowac 'konkursy na masteringowca' ? ;]

Stary, jesli jestes dobry, to nie potrzebujesz takich akcji..

Myslisz, ze mercedes ze zlotymi klamkami stal sie tak dobrym wyrobem od pierwszego modelu ? .. NIE, faceci pracuja nad renomą firmy kupe lat..

Ty tez jesli chcesz wypromowac swoje studio musisz po prostu zaczac robic dobre mastery.. i nie ma bata, zeby ludzie zaczeli wierzyc w dobry polski mastering, tylko dlatego, ze Ty tak napiszesz, albo dlatego, ze wygrasz 'konkurs na mastera w EiS' ...

mialem NIESTETY okazje wspolpracowac z kilkoma polskimi WYCIĄGACZAMI kasy z portfela i nigdy nikomu ich nie polece .. nic tez nie poradze na to, ze za kazdym razem gdy na moj material łape polozy niemiec, lub angol .. material naprawde jest wysmienity ..

zdecydowanie nie twierdze, ze polak nie potrafi .. tu chodzi o cos innego, czego jeszcze nie potrafie sobie sensownie wytlumaczyc ..

Awatar użytkownika
pawello
Kontakt:

Post autor: pawello » sobota 07 maja 2005, 13:40

bez urazy, ale brzmi to jak nieudolne stękanie małolata..

Z pewnoscia.. z racji ze mam 37 Z czego muzyka zajmuje sie od 15 roku zycia a realizacja dzwieku dluzsza chwile.. Jak najbardziej -bez urazy

dlaczego ktos miałby Ci dawac taką szanse?

Szansa? Dla mnie? "Zostan gwiazda"?HAHAHAHAHA nie nie nie.. Ale moze warto dac szanse ludziom po raz kolejny aby sie wykazali na innym polu? Taka jest intencja mojego pomysla.. Jest to luzny "strzal z czapy" - warunki takiego konkursu mozna doprecyzowac.. zostawiam to Redakcji.. Niemniej poniewaz pomysl jest goracy - fajnie byloby poznac Wasze zdanie..
[addsig]
uniżenie kłaniam :-)

ODPOWIEDZ