Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
-
Boluś
Re: Peak Kompresor a RMS kompresor ?
autor: Boluś » piątek 06 maja 2005, 09:26
...Ja wiem ale nie powiem
Słuchaj Boluś troszke pokory!!!
Gdybyś okazał jej troszke więcej i troszke więcej zwykłej kultury napewno ktośby Ci to wyjaśnił. Ja na tym forum dowiedziałem się naprawde dużo i jestem bardzo wdzięczny "Panom profesjonalistą". Zresztą gdybyś troszke pomyślał to już z poprzednich wypowiedzi można wywnioskować jaka jest różnica między peak, a rms i dalej jak wiesz gdzie jest różnica możesz się domyślić do czego się stosuje poszczególne rodzaje kompresji.
Pozdrawiam:
Bartek...
Myślę ze nie wiesz :) Ale nic , skoro tak twierdzisz , Ok ja będę pokorny i proszę o wyjaśnienie Ok ? ale ty , może zajrzyj do słownika ortograficznego ,
-
Whiteman
autor: Whiteman » piątek 06 maja 2005, 09:46
Myślę ze nie wiesz :) Ale nic , skoro tak twierdzisz , Ok ja będę pokorny i proszę o wyjaśnienie Ok ? ale ty , może zajrzyj do słownika ortograficznego , ...
Widzę, że doczekaliśmy się "Młodego Pewu", co to wszystkich ciągle ochrzania... Z tą różnicą, że Pewu ma wiedzę, a Ty kolego poprostu pyskujesz...
Dla mnie wyjaśnienia MB są całkiem ok i stanowią dobry punkt wyjścia do dalszej nauki!
[addsig]
I'm representin' all the Whiteman's for across the world!!!!!
-
Bartolomeo
autor: Bartolomeo » piątek 06 maja 2005, 11:32
Bolek nie wiem dalczego ale mnie sprowokowałeś i choć wiem, że nie powinienem, to jednak powiem Ci kilka słów na temat kompresji.
Otóż kompresor( wzmacniacz z automatyczną regulacja wzmocnienia) jest urządzeniem które wzmacnia tam gdzie jest cicho, a zcisza tam gdzie jest głośno.Gdybyś obejrzał schemat wzmacniacza z automatyczna regulacją zauwarzył byś układ który nazywa się detektorem. Takie rozpoznawanie sygnału (wejściowego) może być wykonane na dwa sposoby: ( i tutaj mamy peak i rms), pierwsze rozpoznawanie szczytów sygnału i drugie to wlaśnie rms, czyli rozpoznawanie średniego poziomu sygnału (tak jak słyszy człowiek). No i tak rms używamy do zwiększania średniego poziomu sygnału, do kreowania brzmień itd. natomiast peak kiedy urzywamy kompresora jako limiter( który np. może zabezieczać przed przesterowaniem) Chociaż jeżeli chodzi o kompresje to niema twardych zasad wogóle w realizacji nie powinno ich być, trzeba eksperymętować i kierować sie za własnym słuchem a nie standardami.
-
makaronix - Posty:256
autor: makaronix » piątek 06 maja 2005, 11:34
...Chyba nikt nie jest w stanie wyjasnic roznicy miedzy tymi rodzajami kompresji ...
MB Ci napsiał o co chodzi, czego ty sie spodziewasz, spróbuje Ci to wyhaśnic łopatologicznie, jezeli kompresor ustawisz w tryb to odczytuje poziom syganłu na podstawie jego wartości szczytowej, i po odczytanieu tego poziomu nastepuje proces zwany kompresją, na tomiast jezli ustawisz kompresor w trub RMS, to odczytuje poziom sygnalu na podstawie jego poziomu średniego, i po tym znowu nastepuje proces zwany kompresją. Prosciej chyba nie mzona, poczytaj sobie stare posty uzyj wyszukiwarki, i przestań sie mądrzyć bo daleko nie zajedziesz,
Mam 18 lat, jestem klawiszowcem, interesuje się szeroko pojętym dźwiękiem i wszystkim co z nim związane.
-
makaronix - Posty:256
autor: makaronix » piątek 06 maja 2005, 11:35
...Bolek nie wiem dalczego ale mnie sprowokowałeś i choć wiem, że nie powinienem, to jednak powiem Ci kilka słów na temat kompresji.
Otóż kompresor( wzmacniacz z automatyczną regulacja wzmocnienia) jest urządzeniem które wzmacnia tam gdzie jest cicho, a zcisza tam gdzie jest głośno.Gdybyś obejrzał schemat wzmacniacza z automatyczna regulacją zauwarzył byś układ który nazywa się detektorem. Takie rozpoznawanie sygnału (wejściowego) może być wykonane na dwa sposoby: ( i tutaj mamy peak i rms), pierwsze rozpoznawanie szczytów sygnału i drugie to wlaśnie rms, czyli rozpoznawanie średniego poziomu sygnału (tak jak słyszy człowiek). No i tak rms używamy do zwiększania średniego poziomu sygnału, do kreowania brzmień itd. natomiast peak kiedy urzywamy kompresora jako limiter( który np. może zabezieczać przed przesterowaniem) Chociaż jeżeli chodzi o kompresje to niema twardych zasad wogóle w realizacji nie powinno ich być, trzeba eksperymętować i kierować sie za własnym słuchem a nie standardami....
no to zesmy sie zdublowali
Mam 18 lat, jestem klawiszowcem, interesuje się szeroko pojętym dźwiękiem i wszystkim co z nim związane.
-
vasyl
autor: vasyl » piątek 06 maja 2005, 11:43
te, Boluś..
mama nie uczyła, że istnieje takie coś jak wyszukiwarka?
i nie wyskakuj z tekstami w stylu "chyba nikt nie jest w stanie wyjasnic roznicy miedzy tymi rodzajami kompresji", skoro MB już w zasadzie powiedział o co chodzi.
-
Bartolomeo
autor: Bartolomeo » piątek 06 maja 2005, 12:00
Pan Bolek już wszystko rozumie??
-
Whiteman
autor: Whiteman » piątek 06 maja 2005, 12:04
...Ach , panowie profesionalisci jak sie peszą i przebieraja nózkami , jacy to sa mądrzy i nawet dowcipni , lecz niestety zaden nie potrafi wyjasnic roznicy , hehehe , ""COZ CO ROBIC"" Takich to mamy Profesionalistow w POLNADZIE ...
Jaki Boluś, tacy profesjonaliści :)
I'm representin' all the Whiteman's for across the world!!!!!
-
preceli
autor: preceli » piątek 06 maja 2005, 12:04
...Widzę, że doczekaliśmy się "Młodego Pewu", co to wszystkich ciągle ochrzania... Z tą różnicą, że Pewu ma wiedzę..
E tam... Przy Pewu to cienki Bolek
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.
-
Petey
Takich to mamy Profesionalistow w POLNADZIE ...
Każdy profesjonalista jest dla mnie lepszy niż osoba która chce tylko żerować na jego wiedzy nie wykazując własnych inicjatyw.
pozdrawiam