...Porównywałem (choć na audiofila się na klasyfikuję) subiektywny odbiór z vinyli i cd. Pomimo słabszej dynamiki tych pierwszych i gorszych parametrów, dźwięk był cieplejszy, przyjemniejszy. Kompresja utworu może poprawić przejrzystość, ale powoduje, że podczas słuchania męczy mnie zbyt silna kompresja, po prostu za bardzo "rzuca" mi słuchem...
Wybacz, lecz coś Ci się pomyliło. Żaden(!) audiofil nie będzie porównywał nośników bo to nie ma najmniejszego sensu.
...kompresuje się muzykę klasyczną???...
NIEEE!
...Należy brać pod uwagę fakt, że nie wszyscy audiofile korzystają z monitorów...
??
...Pojawiają się małe kłamstewka lub znikają niektóre szczegóły. Trudno im dogodzić, bo przecież dobierają zespoły głośnikowe nawet do gatunku słuchanej muzyki....
Dlatego też nazywamy ich audiofilami, co w tym złego? Nieszczęściem jest, że pod ten szyld podszywają się jednostki na full niesłyszące a obdarzone szmalem. Jak wszędzie zresztą!
..."Pompowanie" muzyki komercyjnej pozwala na normalne słuchanie przy użyciu sprzętu niższej półki i bez tego zabiegu byłyby małe kłopoty...
Chrzanisz głupoty, bo najczęściej "dopompowywują" stacje nadawcze. Jak odsłuchasz oryginalny nośnik to możesz się zdaiwić i oby "in plus".
...Co do mp3... ech... większość nie słyszy tych kwasów...
Większość?! To w jakim gronie my rozmawiamy???
...Ale Wy będziecie się bronić

Za jakiś czas słuch realizatora nieobojętnego będzie jeszcze cenniejszy...
Q... zupełnie nie rozumiem co chciałeś powiedzieć, ew. przekazać potomnym. Generalnie: o co Ci biega?