Panoramowanie chórków
Witam - właśnie nagrałem główny wokal oraz chórki i jakieś wokalizy - teraz trzeba zrobić z tym porządek. Główny wokal tradycyjnie na środku - ciepły pogłosik... Wokalizy idą na trzeci plan i są bardzo oddalnoe.. Zastabawiam się nad samymi chórkami. Wokal jest męski a chórki robi kobieta - tradycyjnie 3 głosy - zastanawiam się jak rozłożyć je w miksie? Czy mają być bardzo skrajnie w panoramie (czyli na maxa w prawo lub lewo), czy dablowąć sieżki np pierwszego głosu i rozkładać w panoramie czy lepiej 1 głos w prawo a drugi w lewo?
Re: Panoramowanie chórków
...Witam - właśnie nagrałem główny wokal oraz chórki i jakieś wokalizy - teraz trzeba zrobić z tym porządek. Główny wokal tradycyjnie na środku - ciepły pogłosik... Wokalizy idą na trzeci plan i są bardzo oddalnoe.. Zastabawiam się nad samymi chórkami. Wokal jest męski a chórki robi kobieta - tradycyjnie 3 głosy - zastanawiam się jak rozłożyć je w miksie? Czy mają być bardzo skrajnie w panoramie (czyli na maxa w prawo lub lewo), czy dablowąć sieżki np pierwszego głosu i rozkładać w panoramie czy lepiej 1 głos w prawo a drugi w lewo?...
wez to na wyczucie, ja bym dal je skejnie na prawo i lewo...
wez to na wyczucie, ja bym dal je skejnie na prawo i lewo...
wez to na wyczucie, ja bym dal je skejnie na prawo i lewo......
ale dablować je na prawo i lewo np pierwszy głos? Może zastosować jakąś wtyczkę?
ale dablować je na prawo i lewo np pierwszy głos? Może zastosować jakąś wtyczkę?
...**********************
...
Nie dubluj. Zdecydowanie lepiej jest nagrac jeszcze raz to samo i wtedy obie sciezki rozmiescic po obu kanalach. Uzycie tej samej sciezki spowoduje pozornie fajny efekt, jednak nieco niekompatybilny z mono. A o taka wlasnie kompatybilnosc nalezy takze dbac.
pozdrawiam
...
Nie dubluj. Zdecydowanie lepiej jest nagrac jeszcze raz to samo i wtedy obie sciezki rozmiescic po obu kanalach. Uzycie tej samej sciezki spowoduje pozornie fajny efekt, jednak nieco niekompatybilny z mono. A o taka wlasnie kompatybilnosc nalezy takze dbac.
pozdrawiam
...**********************
...
Nagraj jeszcze raz te same chorki wtedy rozmiesc na obu kanalach.w różnych proporcjach panoramy.wokal główny zostaw centralnie na srodku. Jesli masz 3 glosy(chórki) daj dla kazdego inny poglos i kompresje(mam na mysli ten sam glos na jednym i drugim kanale rozmieszczony w panoramie).Nastepnie wsszystkie chorki jak juz tak zrobisz wypusc na grupe wspolna i tam jeszcsze raz kompresja dla wszystkich glosow.
Milej zabawy - pozdrawiam
...
Nagraj jeszcze raz te same chorki wtedy rozmiesc na obu kanalach.w różnych proporcjach panoramy.wokal główny zostaw centralnie na srodku. Jesli masz 3 glosy(chórki) daj dla kazdego inny poglos i kompresje(mam na mysli ten sam glos na jednym i drugim kanale rozmieszczony w panoramie).Nastepnie wsszystkie chorki jak juz tak zrobisz wypusc na grupe wspolna i tam jeszcsze raz kompresja dla wszystkich glosow.
Milej zabawy - pozdrawiam
Jestem muzykiem z zawodu. Muzyka kręci się cały czas do okoła mnie i ostatnio fascynuje mnie nagrywanie muzy w swoim małym studiu domowym.