Equalizer - przydatność w studio

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
Tookeetoo
Equalizer - przydatność w studio

Post autor: Tookeetoo » czwartek 28 kwie 2005, 14:57

Witam, czy oprócz kompresora warto dokupić jeszcze inny procesor dynamiki ? Zastanawiam się nad equalizerem, aby zwiększyć dynamikę nagrania, tylko czy to dobra droga ?
"Hello" czy "heloł" ? Wybór należy do Ciebie:)

Awatar użytkownika
shearly

Re: Equalizer - przydatność w studio

Post autor: shearly » czwartek 28 kwie 2005, 15:00

...Witam, czy oprócz kompresora warto dokupić jeszcze inny procesor dynamiki ? Zastanawiam się nad equalizerem, aby zwiększyć dynamikę nagrania, tylko czy to dobra droga ?...

Świetna,tylko, że equalizer nie jest procesorem dynamiki. Najpierw poczytaj co jest co.
...phi...

Awatar użytkownika
Tookeetoo

Post autor: Tookeetoo » czwartek 28 kwie 2005, 15:14

......Witam, czy oprócz kompresora warto dokupić jeszcze inny procesor dynamiki ? Zastanawiam się nad equalizerem, aby zwiększyć dynamikę nagrania, tylko czy to dobra droga ?...

Świetna,tylko, że equalizer nie jest procesorem dynamiki. Najpierw poczytaj co jest co....

Czyli reasumując. Jest to dobra droga, żeby zwiekszyć dynamikę nagrania (abstrachując od tego, że equalizer nie jest procesorem dynamiki) ? No tak, niby racja - equalizacja to operowanie na tonach co pośrednio wpływa na dynamikę nagrania - czy dobrze kombinuję ?:) Jeśli tak, jaki equalizer, z fabryki Behringera, byłby godny polecenia ?

makaronix

Post autor: makaronix » czwartek 28 kwie 2005, 15:17

......Witam, czy oprócz kompresora warto dokupić jeszcze inny procesor dynamiki ? Zastanawiam się nad equalizerem, aby zwiększyć dynamikę nagrania, tylko czy to dobra droga ?...

Świetna,tylko, że equalizer nie jest procesorem dynamiki. Najpierw poczytaj co jest co....

Otóz to, prponuje najpierw poszukać, co to jest korektor, bardzo fajny artykuł na ten temat był w którymś EiS, na pewno numer z 2003 roku, ale nie pamietam któy, tam było wszytko na temat rodzajów korektorów, zeby Ci ktos nie wcisnał np korektora tercjowego, do studia to tylko i wyłacznie parametryczny ja bym polecał poszukac wsród wtyczek, bo dobry korektor to troche kosztuje ale jak tam chcesz
Mam 18 lat, jestem klawiszowcem, interesuje się szeroko pojętym dźwiękiem i wszystkim co z nim związane.

makaronix

Post autor: makaronix » czwartek 28 kwie 2005, 15:26

Źłe kombinujesz korektor mzoe zwiększyć klarownośc mixu choc to pojęcie subiektywne, dynamika to cos zupełnie innego, mimo iż nie jestem przeciwnikiem behringera, to takich rzeczy jak korektor czy preamp bym nie kupowa,ł bo to nic nie da, choć niektóżrzy chwala ultracurve, ja proponuje kupic jakąś wtyczke np PSP MasterQ, nagrywać czysty sygnał a potem dopiero w kompie go obrabiać, to najlepsza metoda bo jak zaczniesz nagrywac syganł po korekcji: na sucho bedzie brzmiał ok, ale w nie bedzie "siedział"(nie jest to reguła, ale jak masz małe doświadczenie to lepiej rejestrowac czytsy sygnał) a Ty bedziesz miał ograniczone mozliwości korekcji, to oczywiście moje zdanie kazdy ma swoje metody pracy i pracuje jak mu wygodnie ja akurat robie tak
Mam 18 lat, jestem klawiszowcem, interesuje się szeroko pojętym dźwiękiem i wszystkim co z nim związane.

Awatar użytkownika
Tookeetoo

Post autor: Tookeetoo » piątek 29 kwie 2005, 08:01

Ponieważ padły odpowiedzi, które nawiązaywały w swej treści do propozycji zapoznania się z informacjami na temat equalizerów oraz ze względu na to, iż niestety nie posiadam, tak dużo wolnego czasu bym mógł w spokoju siąść i poszukać informacji mi niezbędnych, oraz, że tak naprawdę zastosowanie equalizera nie będzie w tym przypadku nie wiadomo jakie - proszę Was o pomoc. Schemat wygląda nastepująco: nagrywana jest ścieżka MIDI, później takowa ściezka byłaby "przepuszczana" przez kompresor i z powrotem, ale już jako audio, do karty dźwiękowej. Wiem, iż sam kompresor podbije mi już na tyle poziomy, że dynamika tego samego śladu ulegnie dużej zmianie. Czy w takim razie warto jeszcze używać equalizera ? Ślady, które zostaną "przepuszczone" przez kompresor będą składane w studio, gdzie na pewno w minimalnym stopniu nałożona będzie equalizacja. Czy zatem warto uprzednio dopracować pod tym względem jeszcze ścieżki ? Zdaje sobię sprawę, że moje pytanie może się wydać dla wielu lakonicznie z racji braku posiadanej przeze mnie fachowej wiedzy - dlatego właścnie zwracam się do Was, jako osób o większym doświadczeniu i obyciu jeśli chodzi o ten temat.

Awatar użytkownika
Tookeetoo

Post autor: Tookeetoo » piątek 29 kwie 2005, 08:25

Słyszałem także o enchancerach - do czego dokładnie służą te urządzenia ? Czy chodzi tu o sprawy związane z panoramą ?

Awatar użytkownika
Tookeetoo

Post autor: Tookeetoo » piątek 29 kwie 2005, 08:47

Poprawcie mnie, jeśli się mylę, ale proces kreowania i rejestracji śladu, można podzielić na nastepujące część:

1. Część kreacji (nagranie śladu midi);

2. Część związana z ustawieniem dynamiki śladu (midi->audio);

3. Miks

4. Mastering

Jeśli jest to według powyższego schematu, to jeśli slady będą składane finalnie w studio (miks i mastering) to samodzielnie wystarczy oprzeć się tylko na części 1 i 2, a co za tym idzie sam kompresor powininen wystarczyć. Prosze Was o weryfikację tego założenia. Z góry wielkie dzięki!

Zbynia

Post autor: Zbynia » piątek 29 kwie 2005, 11:37

naprawde poczytaj co to equalizer albo odpal w domu jakas wtyczke i zobacz co ona robi.....

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » piątek 29 kwie 2005, 12:43

niestety nie posiadam, tak dużo wolnego czasu bym mógł w spokoju siąść i poszukać informacji mi niezbędnych

jeśli nie masz czasu, żeby poszukać informacji NIEZBĘDNYCH o tym, jak co działa, to skądże będziesz miał czas, żeby się nauczyć obsługiwać te klocki? To nie są magiczne pudełka, które same wiedzą jak się ustawić - do tego się dochodzi latami

Schemat wygląda nastepująco: nagrywana jest ścieżka MIDI, później takowa ściezka byłaby "przepuszczana" przez kompresor i z powrotem, ale już jako audio, do karty dźwiękowej. Wiem, iż sam kompresor podbije mi już na tyle poziomy, że dynamika tego samego śladu ulegnie dużej zmianie. Czy w takim razie warto jeszcze używać equalizera ? Ślady, które zostaną "przepuszczone" przez kompresor będą składane w studio, gdzie na pewno w minimalnym stopniu nałożona będzie equalizacja.

skoro materiał ma wylądować w studio, to po co chcesz go na wstępie psuć nieumiejętnie (bo przecież nie masz czasu) zastosowaną kompresją czy korekcją?

ODPOWIEDZ