Poprawa jakości wokalu
- mr-hammond
............Limiter? Umiejętnie zastosowany... tak. Nie zmienia to faktu, że warto tak wysterować poziom sygnału, aby ten limiter zadziałał jedynie w ostateczności, jedynie jako bezpiecznik....
...Wlasnie tak....
Przeciez najlepiej omijac takie rzeczy jak przester wiec jesli odpowiednio z "lekkim" zapasem( o którym mowa troszke wyżej ) nagramy vocal, to limiter nie jest potrzebny z uwagi na to ze "popsuje" sygnał.
Tzn będzie słyszalny .
Lepiej dobrze ustawic sygnał , bo potem zmiany są nieodwracalne .
...Wlasnie tak....
Przeciez najlepiej omijac takie rzeczy jak przester wiec jesli odpowiednio z "lekkim" zapasem( o którym mowa troszke wyżej ) nagramy vocal, to limiter nie jest potrzebny z uwagi na to ze "popsuje" sygnał.
Tzn będzie słyszalny .
Lepiej dobrze ustawic sygnał , bo potem zmiany są nieodwracalne .
Re: Poprawa jakości wokalu
...............Limiter? Umiejętnie zastosowany... tak. Nie zmienia to faktu, że warto tak wysterować poziom sygnału, aby ten limiter zadziałał jedynie w ostateczności, jedynie jako bezpiecznik....
...Wlasnie tak....
Tzn będzie słyszalny .
Lepiej dobrze ustawic sygnał , bo potem zmiany są nieodwracalne ....
I ja za tym jestem rękami i nogami!!! Limitera nie używam w ogóle, ale też nie uważam, żeby jego zapięcie na tor było jakimś strasznym błedem. Bynajmniej. Odpowiednio użyty potrafi być przydatny.
Natomiast nie powinien w żadnym przypadku być używany do kształktowania brzmienia wokalu, co nota bene miałem okazję nie raz zauważyć.
...Wlasnie tak....
Tzn będzie słyszalny .
Lepiej dobrze ustawic sygnał , bo potem zmiany są nieodwracalne ....
I ja za tym jestem rękami i nogami!!! Limitera nie używam w ogóle, ale też nie uważam, żeby jego zapięcie na tor było jakimś strasznym błedem. Bynajmniej. Odpowiednio użyty potrafi być przydatny.
Natomiast nie powinien w żadnym przypadku być używany do kształktowania brzmienia wokalu, co nota bene miałem okazję nie raz zauważyć.
...Lepiej dobrze ustawic sygnał , bo potem zmiany są nieodwracalne ....
Jak się okazuje - dla niektórych proste jest zbyt proste.
Jak się okazuje - dla niektórych proste jest zbyt proste.
Sympatycznie zielonokreskowy nadworny klaun Forum EiS
...Lepiej dobrze ustawic sygnał , bo potem zmiany są nieodwracalne ....
...I ja za tym jestem rękami i nogami!!!...
Skoro tak, to po kiego wprowadzasz w błąd maluczkich?
Skoro tak, to po kiego wprowadzasz w błąd maluczkich?
......Lepiej dobrze ustawic sygnał , bo potem zmiany są nieodwracalne ....
Skoro tak, to po kiego wprowadzasz w błąd maluczkich?...
Ej... Przeczytaj moje wypowiedzi parę postów wcześniej, a a zauważysz, że optuję za nagranywaniem jak najbardziej "dziewiczego" sygnału.
Skoro tak, to po kiego wprowadzasz w błąd maluczkich?...
Ej... Przeczytaj moje wypowiedzi parę postów wcześniej, a a zauważysz, że optuję za nagranywaniem jak najbardziej "dziewiczego" sygnału.
...Ej... Przeczytaj moje wypowiedzi parę postów wcześniej, a a zauważysz, że optuję za nagranywaniem jak najbardziej "dziewiczego" sygnału....
Czytałem, ale przyznam szczerze, że dalej mam mieszane uczucia

......Ej... Przeczytaj moje wypowiedzi parę postów wcześniej, a a zauważysz, że optuję za nagranywaniem jak najbardziej "dziewiczego" sygnału....
...
Cóż... Musisz mi uwierzyć na słowo pisane

...
Cóż... Musisz mi uwierzyć na słowo pisane

A prace nalezy sobie ulatwiac, a nie utrudniac
Prace nalezy wykonywac dobrze, a nie "sobie ulatwiac". Chociaz dobre i to, ze w bezposredni sposob przyznajesz, ze uzycie kompresora w ten sposob sluzy do ulatwienia pracy "realizatorowi" i nie wplywa na poprawe brzmienia ani parametrow nagrania

Prace nalezy wykonywac dobrze, a nie "sobie ulatwiac". Chociaz dobre i to, ze w bezposredni sposob przyznajesz, ze uzycie kompresora w ten sposob sluzy do ulatwienia pracy "realizatorowi" i nie wplywa na poprawe brzmienia ani parametrow nagrania

Limiter? Umiejętnie zastosowany... tak. Nie zmienia to faktu, że warto tak wysterować poziom sygnału, aby ten limiter zadziałał jedynie w ostateczności, jedynie jako bezpiecznik....
Gwoli scislosci domagam sie konkretow - jakiz to analogowy limiter moze zapobiec przesterowaniu przetwornika A/C? O jakim zakresie zabezpieczenia w stosunku do koniecznej wartosci tlumienia wprowadzanej przez limiter mowimy? Pamietajmy, ze 6dB to jeden bit, wiec nawet idealne zabezpieczenie przed przesterowaniem w tym zakresie nie daje wiele w sensie jakosci technicznej...
Gwoli scislosci domagam sie konkretow - jakiz to analogowy limiter moze zapobiec przesterowaniu przetwornika A/C? O jakim zakresie zabezpieczenia w stosunku do koniecznej wartosci tlumienia wprowadzanej przez limiter mowimy? Pamietajmy, ze 6dB to jeden bit, wiec nawet idealne zabezpieczenie przed przesterowaniem w tym zakresie nie daje wiele w sensie jakosci technicznej...
...A prace nalezy sobie ulatwiac, a nie utrudniac
Poza tym rzucmy okiem na temat: "Poprawa jakosci wokalu" - a nie ulatwianie sobie pracy
Limiter uzyty dla zabezpieczenia jakosci na pewno nie poprawi.

Poza tym rzucmy okiem na temat: "Poprawa jakosci wokalu" - a nie ulatwianie sobie pracy