Jak zbudować odwrotki?

Jeśli masz pomysł jak usprawnić sprzęt lub pracę i chcesz się nim podzielić, pisz tutaj śmiało.
Awatar użytkownika
tommi1981
Kontakt:
Jak zbudować odwrotki?

Post autor: tommi1981 » poniedziałek 25 kwie 2005, 11:11

Witam Kolegów.

Okazyjnie nabyłem głośniki Eminence Omaga Pro 18''.

Chciałbym na ich bazie zmontować odwrotki, tylko że jeszcze nigdy takowych nie robiłem.

Wydaje mi się, że najłatwiej byłoby skopiować jakiś istniejący na rynku produkt.

Czy ktoś z Was sam montował takie rzeczy? Może macie jakieś schematy budowy skrzyń do takich głośników?

Pozdrawiam.
Nie stać mnie na drogi sprzęt więc nagrywam komputerem ;-)

Awatar użytkownika
spiker

Re: Jak zbudować odwrotki?

Post autor: spiker » wtorek 26 kwie 2005, 08:27

Witam

Ja natomiast mogę udostępnić program komputerowy do obilczania tego rodzaju obudów ( wraz z rysunkiem technicznym jako wynikiem ) lecz uprzedzam:

1. Program to nie wszystko

2. Do programu trzeba podac dane TS przetwornika (ów) - katalogowe od biedy, a najlepiej mierzone i tu trzeba troszku sprzętu

3. Z obudowami tego typu jest niezła stolarska "zakrętka". To nie jest zwykły sześcian

4. Trzeba pomyśleć o jakimś filtrowaniu LP i zabezpieczeniu głośnika

4. Nie da się tego samodzielnie zrobić szybko i dobrze.

pozdrowienia
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...

Awatar użytkownika
tommi1981
Kontakt:

Post autor: tommi1981 » wtorek 26 kwie 2005, 22:44

Spiker - dzięki za zainteresowanie. Chciałbym podjąć ryzyko, bo cena gotowego zestawu skutecznie mnie odstraszyła Techniczne zdolności raczej posiadam, więc problemem będzie tylko wyliczenie objętości skrzyni i zabezpieczenia, o których wspominasz.

Przyznam, że bardzo interesuje mnie skopiowanie odwrotki T 118 z oferty Pol Audio - http://www.polaudio.pl/zestawy/t_118.html.

Ale oni pchają tam ponoć rosyjskie głośniki EVM, które są od Eminence'ów płytsze.

Czy można tak "bezkarnie" zastosować tą skrzynię do moich głośników?

Awatar użytkownika
tommi1981
Kontakt:

Post autor: tommi1981 » wtorek 26 kwie 2005, 22:46

Przepraszam, walnąłem si.ę w linku - oto prawidłowy - http://www.polaudio.pl/zestawy/t_118.html

Awatar użytkownika
spiker

Post autor: spiker » środa 27 kwie 2005, 11:10

Tam nic nie widać....Zresztą po co robić jakies sztuczne kopie. Przewtornik ma swoje parametry TS i tyle. Należy mu się "własna" obudowa. Daj jakiegoś e-maila to Ci wyślę programik. POdaj na dzień dobry dane katalogowe głośnika i obejrzyj sobie rysunek wyliczonej obudowy. Zaznaczam, że program liczy obudowy tubowe jednego rodzaju - czyli "odwrotki" z jedną "gębą" (mouth). Teoretycznie w tego rodzaju obudowach główną rolę grają powierzchnie początka tuby i powierzchnia "mouth" więc jeśli będziesz się tego trzymał, przy zachowaniu reszty parametrów to możesz modyfikować te obudowy. Mając wrodzone zdolności stolarskie możesz sobie poradzić
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...

R.B.

Post autor: R.B. » środa 27 kwie 2005, 15:36

...Tam nic nie widać....Zresztą po co robić jakies sztuczne kopie. Przewtornik ma swoje parametry TS i tyle. Należy mu się "własna" obudowa. Daj jakiegoś e-maila to Ci wyślę programik. POdaj na dzień dobry dane katalogowe głośnika i obejrzyj sobie rysunek wyliczonej obudowy. Zaznaczam, że program liczy obudowy tubowe jednego rodzaju - czyli "odwrotki" z jedną "gębą" (mouth). Teoretycznie w tego rodzaju obudowach główną rolę grają powierzchnie początka tuby i powierzchnia "mouth" więc jeśli będziesz się tego trzymał, przy zachowaniu reszty parametrów to możesz modyfikować te obudowy. Mając wrodzone zdolności stolarskie możesz sobie poradzić ...

To ja poprosze taki program

Sam jestem ciekaw jak on to obliczy

Dziekuje bardzo A to moj adres iryskaszub@o2.pl
Jestem muzykiem z zawodu. Muzyka kręci się cały czas do okoła mnie i ostatnio fascynuje mnie nagrywanie muzy w swoim małym studiu domowym.

Awatar użytkownika
tommi1981
Kontakt:

Post autor: tommi1981 » środa 27 kwie 2005, 21:23

Spiker - oto mój e-mail - babcia1981@poczta.onet.pl

Poproszę o ten programik.

W sumie to masz rację. Może "mój" produkt będzie szalenie oryginalny i niezwykle sprawny?

Strasznie jestem ciekawy coż takiego mi ten program wyliczy.

Pozdrawiem.

Awatar użytkownika
Bartolomeo

Post autor: Bartolomeo » czwartek 28 kwie 2005, 09:21

Spiker. Słuchaj, wyślij mi ten program jak go wrzuce na serwer i dam link, każdy zainteresowany będzie sobie mógł ściągnać Przy okazji ja go bede miał , a i Ty oszczędzisz sobie pracy wysyłajac to wszystkim

Awatar użytkownika
Bartolomeo

Post autor: Bartolomeo » czwartek 28 kwie 2005, 09:23

...Spiker. Słuchaj, wyślij mi ten program jak go wrzuce na serwer i dam link, każdy zainteresowany będzie sobie mógł ściągnać Przy okazji ja go bede miał , a i Ty oszczędzisz sobie pracy wysyłajac to wszystkim ...

No chyba że rozpowszechnianie surowo wzbronione

Awatar użytkownika
spiker

Post autor: spiker » czwartek 28 kwie 2005, 09:50

dobra. Sygnał przyjąłem. Teraz szperam w zasobach.....

ODPOWIEDZ