Dużo starych PC-tów

Jeśli masz pomysł jak usprawnić sprzęt lub pracę i chcesz się nim podzielić, pisz tutaj śmiało.
Awatar użytkownika
One_sign
Dużo starych PC-tów

Post autor: One_sign » niedziela 24 kwie 2005, 06:14

Witam, firma znajomego robiła złomowanie kompów i w ten sposób mam za friko w domku 4 kompy PC PII400 i 2 laptopy IBM PI120, co mogę z tym wszystkim zrobić dla muzyki ? Mój komp to PIII 1000, 512 RAM + Audigy 2 ZS. Wszystkie kompy mam w sieci. Jk wykorzystać ten złom ? Prosze o sensowne odpowiedzi i podpowiedzi, bo pewnie wielu jest takich co mają "na stanie" w domku jakies stare kompy. Oczywiście V-Stack, rozumiem ale poprosze o szczegóły lub inne rozwiązania (np. może wykorzystać stare laptopy jako MeterBridge albo tylko jako wyświetlacze funkcji?) Proszę o pomoc bo nie doszukałem się w necie opisów takich rozwiązań bazujących na starych kompach (wszyscy zachwalają tylko swoje nowe produkty).

Awatar użytkownika
mr-hammond

Re: Dużo starych PC-tów

Post autor: mr-hammond » niedziela 24 kwie 2005, 08:31

...Witam, firma znajomego robiła złomowanie kompów i w ten sposób mam za friko w domku 4 kompy PC PII400 i 2 laptopy IBM PI120, co mogę z tym wszystkim zrobić dla muzyki ? Mój komp to PIII 1000, 512 RAM + Audigy 2 ZS. Wszystkie kompy mam w sieci. Jk wykorzystać ten złom ? Prosze o sensowne odpowiedzi i podpowiedzi, bo pewnie wielu jest takich co mają "na stanie" w domku jakies stare kompy. Oczywiście V-Stack, rozumiem ale poprosze o szczegóły lub inne rozwiązania (np. może wykorzystać stare laptopy jako MeterBridge albo tylko jako wyświetlacze funkcji?) Proszę o pomoc bo nie doszukałem się w necie opisów takich rozwiązań bazujących na starych kompach (wszyscy zachwalają tylko swoje nowe produkty)....

hmm.. moze byś jednego laptoka odpalił komuś ;)

To sensowna podpowiedź :) i całkiem serio :)

Awatar użytkownika
Dobmatt

Post autor: Dobmatt » niedziela 24 kwie 2005, 22:44

Niestety w nowoczesnym studiu wirtualnym niewiele da się wycisnąć z takiej kombinacji. Rzecz w tym, że procesor klasy PII/400Mhz może obslużyć jedynie sekwencer MIDI - co już jest rozwiązaniem nie do pogardzenia. Sam korzystam z systemu 3-ch PC-tów, oczywiście w przypadku projektów o dużym stopniu komplikacji: PIII/600 obsługuje Sonar 4 z 3-ma wyjściami MIDI i kilkoma ścieżkami audio, 32 kanaly MIDI idą do P4/2.53GHz z GigaStudio 3, 16 kanałow MiDI do P4/3.06GHz z rackiem VSTi. Wszystko jest synchronizowane przy pomocy interfejsow FDG Dakota via router FDG Apache ADAT i miksowane w analogowym stole Mackie z częściowym udziałem procesorów efektowych hardware. Końcowy rezultat jest konwertowany na cyfrę przy pomocy Apogee Rosetta.

W twoim przypadku sugerowałbym wykorzystanie PII/400 własnie jako sekwencer, a silniejszy komputer zatrudniłbym jako rack instrumentów.

MD.
Wlasciciel studia nagraniowego Youtopia w Edmonton, Kanada, tamze mieszkajacy na stale od 1985. Od 1997 staly wspolpracownik magazynu EiS, specjalizujacy sie w testach i recenzjach hardware i software dla produkcji studyjnej.

Blaviken

Post autor: Blaviken » poniedziałek 25 kwie 2005, 13:53

Sam korzystam z systemu 3-ch PC-tów, oczywiście w przypadku projektów o dużym stopniu komplikacji: PIII/600 obsługuje Sonar 4 z 3-ma wyjściami MIDI i kilkoma ścieżkami audio, 32 kanaly MIDI idą do P4/2.53GHz z GigaStudio 3, 16 kanałow MiDI do P4/3.06GHz z rackiem VSTi.

Mozesz podac jeszcze ile pamieci RAM masz w kazdej z maszyn i jaki system operacyjny?

Pozdrawiam,

www.blaviken.com

ODPOWIEDZ