nie wiem co w sterownikach RME jest takiego Super, parcuje na motu od lat najpier 2408 Mk2 , teraz 828 Mk2 , i cały czas jestem pod wielkim wrazeniem stabilnosci i moliwosci tych urzadzen a to chyba najwazniejsze ...
a ja z kolei mam złe doświadczenia z interfejsami MOTU. Dwa razy w mojej obecności odmówiły one posłuszeństwa i to z bardzo dziwnymi objawami: całkowita utrata łączności pomiędzy skrzynką a kartą. Zaznaczam, że nie było żadnych "wypadków" - po prostu ni z tego ni z owego karta zaczęła permanentnie zgłaszać brak łączności. Nie pomagał restart komputera, przekładanie karty do innego slotu, odinstalowanie i reinstalacja sterowników. Dopiero przełożenie karty do innego komputera i zainstalowanie tam sterowników przywróciło łączność, która znów po kilku sesjach padła na amen. Zabawne, że powrót do pierwotnego komputera znów spowodował, że interfejs działał jakiś czas i znowu przestał. NIKT, albsolutnie nikt nie potrafił wytłumaczyć tych efektów (a komputery bardzo porządne na najlepszych płytach głównych Asusa), support producenta się wypiął. Gdy próbowałem się poradzić innych użytkowników MOTU, to w odpowiedzi usłyszałem tylko: "ten typ tak ma, musisz się przyzwyczaić, to działa niezawodnie tylko z Makiem". No sorry, ale jeśli ten typ tak ma, to ja dziękuję za taki profesjonalizm.
co do listy dyskusyjnej .. MOTU ma Tech Notes , gdzie sa odpowiedzi na zapytania uzytkowinikow .
niestety, w praktyce nie wygląda to różowo. odpowiedzi są tylko na najbardziej banalne pytania, a gdy pojawi się naprawdę poważny problem, to użytkownik jest bezradny
Kiedy zdecydowałem sie na zakup nowego interface brałem pod uwage RME multiface , lecz akurat ten model za sporo wiecej daje niestety mniej , 828 Mk2 - ma wiele ciekawych roziwazan ,np , wewnetrzny mikser, bardzo dobrej jakosci preampy mikrofonowe , a co najciekawsze mozna do KARTY , zaznaczam DO KARTY podłaczyc MIKSER , a nie karte do miksera , przez złacza ADAT . roznica jest znaczaca . ...
Mam wrażenie, że komentujesz urządzenie, którego nie widziałeś nawet na oczy, bo wszystko co napisałeś powyżej jest po prostu nieprawdą.
Multiface
ma wbudowany mikser cyfrowy o dużej rozdzielczości wewnętrznej i ogromnej elastyczności routingu, przy którym mikser MOTU się chowa: w MF każde wyjście może mieć osobno zdefiniowane proporcje wszystkich wejść i wszystkich odgrywanych naraz śladów, łącznie 720 kanałów! Dla porównania, w 828 masz tylko 4 niezależne miksy i to zaledwie 20-kanałowe.
Po drugie, jak najbardziej
do Multiface możesz bezpośrednio podłączyć mikser, przecież, oprócz złączy ADAT, jest na pokładzie 8 analogowych kanałów wejściowych i wyjściowych:
http://www.rme-audio.com/english/hdsp/multifa.htm