Cool Edit - komputer zawodzi?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Zbynia
Re: Cool Edit - komputer zawodzi?

Post autor: Zbynia » środa 20 kwie 2005, 00:34

tak a na jakiej plycie miales to p166 bo z tego co pamietam to wiekszosc a nawet wszystkie plyty pod p1(nie liczac super socket 7) mialy maksymalnie 64MB ramu........

a ty kolego czego wymagasz od tego kompa?karta myslisz ze ma full duplex zeby sobie z tym radzic?

ze dysk pedzi wystarczajaco szybko zeby to plynnie odtworzyc?

Awatar użytkownika
AlfonsoRodeo

Post autor: AlfonsoRodeo » środa 20 kwie 2005, 00:51

Ja bym zaczal od....hmmm...wymiany karty na cos bardziej wspolczesnego. Moze SB Live 1024 (na rynku wtornym nie wydasz na to wiecej jak 40 pln) - z pewnoscia bedzie pracowala full-duplex. Wazna rzecza byloby takze sprawdzenie jakim dyskiem twardym dysponujesz oraz ewentualna jego wymiana na cos sprawniejszego. Sadze, ze plyta twoja obsluguje ATA100, wiec w tego typu dysk trzeba by sie bylo wyposazyc. Naturalnie, jezeli istniej mozliwosc zachowania tej dodatkowej kosci ram, to nie zaszkodzi - 128 MB dodatkowo daje lacznie 224MB a to juz znaczna roznica. Zadbalbym takze na twoim miejscu, by w komputerze do tego typu zastosowania nie bylo zadnego innego oprogramowania ponad to absolutne minimum potrzebne do nagrywania i pracy z dzwiekiem. Kazdy dodatkowy program to wiekszy balagan w rejestrze.

Awatar użytkownika
Władysław

Post autor: Władysław » środa 20 kwie 2005, 10:30

...tak a na jakiej plycie miales to p166 bo z tego co pamietam to wiekszosc a nawet wszystkie plyty pod p1(nie liczac super socket 7) mialy maksymalnie 64MB ramu........

a ty kolego czego wymagasz od tego kompa?karta myslisz ze ma full duplex zeby sobie z tym radzic?

ze dysk pedzi wystarczajaco szybko zeby to plynnie odtworzyc?

...

166 miałem ale nie na tej płycie, to płyta jest nowa i wlasnie z nia mam problem, i z tego co wiem karta ma full duplex, a zreszta pracowałem na niej na poprzednim koputerze, który przypominam był dużo słabszy a jednak sobie radził bez problemów.Tak naprawde zmieniłem płyte, procesor i ram, wszystko inne ze starego kompa(dawało rade).

Awatar użytkownika
mc_iek

Post autor: mc_iek » środa 20 kwie 2005, 12:13

...Witam wszystkich. Przepraszam że tak zaraz wymagam od was porad:P, ale mam wielki problem. No wiec chodzi o to ze przy nagrywaniu w Cool Edicie, przy jednoczesnym nagrywaniu i odtwarzaniu, podkład zwalnia, jakby ktoś zatrzymywał taśme w magnetofonie. Co to jest u licha?? Jestem załamany, może ktoś z was wie co jest przyczyną?? Podaje sprzęt: płyta główna ESC P6BAT-A+, procesor intela 433Mhz 96 sdram i karta muzyczna to: Sound Blaster Vibra 16x. ...

Nie wiem jak to działa na karcie Vibra, ale mnie takie coś przytrafiło się pod w Audition 1.5 na karcie ESP1010 przy odtwarzaniu ścieżki nagranej w 48kHz i jednoczesnym nagrywaniu w 44,1kHz (P4 3,3gHz+1Gbram)
... a tak sobie czasem cos dłubnę w dźwiękach...

Awatar użytkownika
Władysław

Post autor: Władysław » środa 20 kwie 2005, 13:05

Nie wiem jak to działa na karcie Vibra, ale mnie takie coś przytrafiło się pod w Audition 1.5 na karcie ESP1010 przy odtwarzaniu ścieżki nagranej w 48kHz i jednoczesnym nagrywaniu w 44,1kHz (P4 3,3gHz+1Gbram)...

44,1kHz (P4 3,3gHz+1Gbram)...

Wiec nie koniecznie o ten sprzet musi chodzic, tyle że ja próbuje nagrywać i odtwarzac prz 44,1kHz.

Najważniejsze czy wiesz co było przyczyna??Doszedłeś do tego??

Awatar użytkownika
mc_iek

Post autor: mc_iek » środa 20 kwie 2005, 17:03

Wiec nie koniecznie o ten sprzet musi chodzic, tyle że ja próbuje nagrywać i odtwarzac prz 44,1kHz.

Najważniejsze czy wiesz co było przyczyna??Doszedłeś do tego??...

Było tak, Kolega przyniósł podkład w łejwie i chciał dograć do niego wokal, coby zrobić demo na jakiś przegląd. Wrzuciłem podkład do Auditiona i zaczęliśmy nagrywać i tu okazało się, że brzmi to jak ze zwolnionej taśmy. W ustawieniach programu wszystko było standardowo, ale w ustawieniach miksera karty częstotliwość sampla była ustawiona na auto więc podejrzewam, że program wymusił na karcie odtworzenie sampla z inną częstotliwością. Po wyłączeniu trybu auto wszystko wróciło do normy. Nie wiem jak jest w sterowniku do Vibry. Sprawdź czy we właściwościach multimediów nie ma przypadkiem ustawienia częstotliwości próbkowania... Moje doświadczenia z CE wskazują na to, że zbyt słąba moc obliczeniowa kompa skutkuje czkawką z nie spowolnieniem odtwarzania.
... a tak sobie czasem cos dłubnę w dźwiękach...

Awatar użytkownika
Władysław

Post autor: Władysław » środa 20 kwie 2005, 17:16

Moje doświadczenia z CE wskazują na to, że zbyt słąba moc obliczeniowa kompa skutkuje czkawką z nie spowolnieniem odtwarzania....

Dokładnie tak jest.Tu musi być jakis problem z nagrywaniem...bo jeżeli chodzi o odtwarzanie to nie mam problemów z obróbka wcześniej nagranych sesji mimo tego że odtwarzanych jest nawet kilkanascie kanałów jednocześnie.

Awatar użytkownika
Władysław

Post autor: Władysław » środa 20 kwie 2005, 17:19

Sprawdź czy we właściwościach multimediów nie ma przypadkiem ustawienia częstotliwości próbkowania...

Niema, jest tylko wydajność (przyspieszenie sprzętowe i jakość próbkowania).

Awatar użytkownika
a
Kontakt:

Post autor: a » czwartek 21 kwie 2005, 20:19

przy nagrywaniu w Cool Edicie, przy jednoczesnym nagrywaniu i odtwarzaniu, podkład zwalnia, jakby ktoś zatrzymywał taśme w magnetofonie. **********************

Heja!

Ja wiem co to jest i ci poradzę

Najpierw truizm - trzeba czytać instrukcje i Helpy.

Otwórz Coola.

Wciśnij F4 czyli Settings

Zakładka Multitrack

Ustaw odpowiednio wielkości bufora. Spróbuj róznych ustawień (uruchom ponownie Coola po każdej zmianie)

Wciśnij help na dole tej zakładki i poczytaj o ustawieniach Order - Play,Rec albo Rec,Play. To też istotne - i ustaw właściwie.

Pokombinuj z buforami i powyższym a wyprostujesz sprawe

U mnie przed wiekami na 166, 64 RAM, SB Gold itd. chodziło i nagrywało się z 15 śladów.

Pozdro
http://www.superstereo.pl

ODPOWIEDZ