...Oka, to może nie tak, jaki preamp i mikrofon byłby najlepszym zestawem do nagrywania wokali? jeśli ten zestaw który mam : MXL990 i MIC100 jest słaby i trzeba wykonywać takie manewry to jestem otwarty na propozycję....
Uzywaj tego czego masz. Niestety ulegajac aktualnej (w/g mnie idiotycznej) modzie kupiles preamp "lampowy"
Behringer Tubegain MIC100, a ta moze robic problemy typu "produkowac lampowe nasycenie" - po ludzku mowiac obrzydliwy charkoczacy przester.
ustaw tak
1) nie wlaczaj tej smiesznej zabawki zwanej limiterem a "output" ustaw na srodek - 0dB
2) podlacz preamp do recordera i mikrofonu
3) ustaw mikrofon przed vocalista w odleglosci mniej-wiecej 30cm
4) kaz mu "wydrzec pale", czyli zaspiewac cos forte
5) na preampie ustaw taki gain zeby przy frote vocalu nie bylo slychac 'lampowego nasycenia" albo zeby to charczenie bylo jeszcze znosne, a moze dla niektorych nawet przyjemne.
6) jezeli pomimo najmnieszjego mozliwego wzmocnienia dalej charczy 6, wcisnij "pad -20" i wroc do punktu 4.
7) Reguluj GAIN tak dlugo az wskaznik wysterowania recordera (komputera) dochodzil do
nie wiecej niz -6dB (dalej przy forte vocalu). Nie chodzi tutaj o wskaznik na preampie tylko w komputerze (to wazne, bo ich wskazania beda inne)
8) nagraj cokolwiek z jego/jej spiewu roboczo. Zobacz czy jest brzmienie ktorego chcesz. Nie licz ze wiele poprawisz potem - teraz ma byc ta barwa o jaka chodzi. Potem tylko kosmetyka. Jezeli jest OK to idz do pkt. 12
9) oddal/przybliz mikrofon jezeli trzeba (sam sprawdz jakie to daje efekty) i wroc do punku 4 ponownie regulujac glosnosc
10) jak znajdziesz optymalna pozycje vocalisty do mikrofonu to na podlodze naklej tasme klejaca w miejscu gdzie vocalista ma czubki butow - jak wyjdzie siusiu to bedzie wiedzial jak sie potem ustawic
11) jezeli wydaje ci sie ze charkotu lampy powinno byc wiecej/mniej - wroc do punktu 4 i odpowiednio reguluj gain. Jak bedzie gotowe to zapisz pozycje gain i output
12) no i wreszcie mozesz nagrywac. Po rozpoczeciu nagran pod zadnym pozorem nie zmieniaj juz nic, chyba ze nie bedzie innego wyjscia.
a najlepiej zmien preampa na jakis porzadny tranystor, zycie sie stanie prostsze.
[addsig]