TL Audio Fat Man1 i zasilanie phantom

Dział dla początkujących adeptów sztuki realizacji. Nie krępuj się zwrócić ze swoją sprawą, nic nie jest proste a ta dziedzina już szczególnie.
Awatar użytkownika
wasyl25
TL Audio Fat Man1 i zasilanie phantom

Post autor: wasyl25 » środa 06 kwie 2005, 23:02

Witam, mam takie pytanie. chce kupic kompresor lampowy fal man1 ale z tego co mi wiadomo nie posiada on zasilania + 48 v do mikrofonów pojemnosciowych, jak mozna inaczej zasilic mikrofon pojemnosciowy??
Od pewnego czasu zajmuje się muzyką i zamierzam zająć się tym profesjonalnie, powoli buduję studio.

Awatar użytkownika
Master

Re: TL Audio Fat Man1 i zasilanie phantom

Post autor: Master » środa 06 kwie 2005, 23:21

...Witam, mam takie pytanie. chce kupic kompresor lampowy fal man1 ale z tego co mi wiadomo nie posiada on zasilania + 48 v do mikrofonów pojemnosciowych, jak mozna inaczej zasilic mikrofon pojemnosciowy??...

Mikser ktory ma specjalne zasilanie phantom +48V lub odzielny preamp

Awatar użytkownika
wasyl25

Post autor: wasyl25 » środa 06 kwie 2005, 23:32

czyli kompresor ma byc podlaczony na wyjscie mixera??
Od pewnego czasu zajmuje się muzyką i zamierzam zająć się tym profesjonalnie, powoli buduję studio.

Awatar użytkownika
Master

Post autor: Master » środa 06 kwie 2005, 23:37

...czyli kompresor ma byc podlaczony na wyjscie mixera??...

nie , wpinasz kompresor w INSERT miksera

Awatar użytkownika
JosephBra

Post autor: JosephBra » czwartek 07 kwie 2005, 00:43

...Witam, mam takie pytanie. chce kupic kompresor lampowy fal man1 ale z tego co mi wiadomo nie posiada on zasilania + 48 v do mikrofonów pojemnosciowych, jak mozna inaczej zasilic mikrofon pojemnosciowy??...

Fatman 1 jest tylko i wyłącznie kompresorem, więc nic Ci nie da, że zasilisz mikrofon.Wejścia w Fatmanie są przeznaczone dla sygnałów o poziomie liniowym lub wejście z przodu jest wysokoimpedancyjnym dla instrumentów typu gitara czy bas. Dla mikrofonu potrzebny jest preamp, który wzmocni sygnał mikrofonowy do poziomu liniowego a oprócz tego w przypadku mikrofonu pojemnościowego zasili go napięciem +48.

Urządzeniem,które spełnia to zadanie jest np. Fatman 2.
Zajmuje się komponowaniem i produkcją muzyczną.

Awatar użytkownika
andrzejk

Post autor: andrzejk » czwartek 07 kwie 2005, 09:06

FATMan2 jest przedwzmacniaczem i kompresorem lampowym z zasilaniem Phantomowym. Sprawuje się świetnie - wybierz dwójkę!!

andrzej

zainteresowania muzyczne: Pink Floyd, Devil Doll, Rock Progresywny. Instrument: gitara. Nagrywam muzykę amatorsko dla siebie i przyjaciół. Dopiero teraz wiem jakie to trudne -może dlatego tak ciekawe.

Awatar użytkownika
wasyl25

Post autor: wasyl25 » czwartek 07 kwie 2005, 21:38

czy moze byc takie rozwiazanie ze najpierw preamp a dopiero potem fat man 1. zalezy mi bardzo na fat man 1 poniewaz jest on stereofoniczny, a chcialbym uzywac kompresora równiez do innych celów niz nagrywanie wokalu.

Awatar użytkownika
wasyl25

Post autor: wasyl25 » czwartek 07 kwie 2005, 21:44

i ktore rozwiazanie jest lepsze. i czy istnieje jakis lepszy kompresor lampowy z przedwzmacniaczem niz Fat man, słyszalem bardzo pochlebne opinie na jego temat czy nie sa to aby puste slowa??

Awatar użytkownika
Master

Post autor: Master » czwartek 07 kwie 2005, 22:01

...i ktore rozwiazanie jest lepsze. i czy istnieje jakis lepszy kompresor lampowy z przedwzmacniaczem niz Fat man, słyszalem bardzo pochlebne opinie na jego temat czy nie sa to aby puste slowa??...

No jasne ..bez przesady FAT MAN - nie jest znowu jakis SUPER preamp. To chyba bardziej legenda Bo ktos tam nagrał woklae na nim..... pierwszy z brzegu Mikser MACKIE dodam ze najtanszy z serji VLZ bije na głowe FAT MANA . z ta roznica ze FAT man posiada kompresor, ale preamp, sam w sobie jest cienki jak "" POL-SILVER " osobiscie uwazam ze TL AUDIO a zwłaszca FaT -MaN jest baaardzo przereklamowany , oczywiscie nie jest zły , ZARAZ kompresor lampowy , a kto Ci powiedział ze FAT MAN to kompresor lampowy , z tego co sie orietuje Lampa w tym modelu jedynie ociepla brzmienie, nie kompresuje ... Osobiscie kupił bym na twoim miejscu Mikser Mackie, jesli jeszcze nie posiadasz miksera i uzywał FAT-MANa jako kompresor. ktory w tym zadaniu sprawdza sie mozliwie , skoro juz sie tak na niego uparłes,

Awatar użytkownika
wasyl25

Post autor: wasyl25 » czwartek 07 kwie 2005, 22:11

mam mixer behringera. byc moze niedlugo go zmienie chociaz w sumienie jest taki zly jak go maluja pozyjemy zobaczymy. powracajac do pytania ktore zadalem powyzej. jakie rozwiazanie jest lepsze Fat1 + preamp lampowy czy Fat2

ODPOWIEDZ