Monitory studyjne Tapco S8 czy KRK V8 ?
No tak zdaje sobie sprawe z tego ze nawet 8 cali glosnika niskotonowego nie gwarantuje pelnej kontroli nad dolnym pasmem wszystko zalerzy od tego do jakiej najzszej czestotliwosci potrafi dany zestaw zejsc nie powadujac przy tym jakiegos zaklamanego obrazu dlatego wciaz prosze o podpowiedz najlepiej podparta praktyka ktere z tych dwoch zestawow Tapco S8 i KRK RP8 Rokit bardziej pozwoli mi w sposob zrownowazony zapanowac nad pasmem przy miksowaniu i probie masteringu byc moze ktos zrobi mi remastering lub powroci do miksu by poprawic moje bledy ale wolal bym tego uniknac bo czyjas praca tez kosztuje a zreszta chcioalbym sam plyte zrealizowac....dzieki za dalsze dzielenie sie doswiadczeniami...
Re: Monitory studyjne Tapco S8 czy KRK V8 ?
Czy moze mi wiec ktos chociaz doradzic jakie monitory studyjne kupic do 4000 zl ..? chodzi o to bym mogl na nich zmiksowac i zmasterowac swoja 1 plyte...
...Czy moze mi wiec ktos chociaz doradzic jakie monitory studyjne kupic do 4000 zl ..? chodzi o to bym mogl na nich zmiksowac i zmasterowac swoja 1 plyte...
Zrozum wreszcie, nie ma (bo być nie może) takiej uniwersalnej porady! Tu w grę wchodzi tylko i wyłącznie doświadczenie, intuicja a przede wszystkim talent w tej mierze.
[addsig]
Zrozum wreszcie, nie ma (bo być nie może) takiej uniwersalnej porady! Tu w grę wchodzi tylko i wyłącznie doświadczenie, intuicja a przede wszystkim talent w tej mierze.
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.
to ze talent , kreatywnosc, wplywa w najwiekrzym stopniu na sukces wszystkiego do czego dazymy to ja wiem ! jestem wokalista muzykiem i realizatorem i zawsze talent i konsekwencja dawala mi powody do dumy ! nie sprzet ! jednak sam wiesz ze sa leprze monitory studyjne i te gorsze ja posiadam Wharfedale 8.1 Pro activ i mimo ze z nich wyciskam maksimum mozliwosci widze bledy miksow za duzo dolu ...,gory za malo , proporcji do konca nie jestem w stanie skontrolowac mam watpliwosci co do nich ! to sa minusy wiec co mi z talentu jak musze sie domyslac nie lepiej cos kontrolowac ? wiec chyba jakas recepta na moj problem jest.... kupno leprzych monitorow studyjnech chcesz doradz mi ktory zestaw pozwoli mi uslyszec to co realizator powinien ?
Jakos nie moge tych Twoich paczek wyguglac, ale odpowiem tak...
jednak sam wiesz ze sa leprze monitory studyjne i te gorsze ja posiadam Wharfedale 8.1 Pro activ i mimo ze z nich wyciskam maksimum mozliwosci
Co to znaczy "maksimum mozliwosci"? A jakie masz pomieszczenie? Ma ono wyrownaną charakterystyke? Pulapki basowe i te rzeczy?
widze bledy miksow za duzo dolu ...,gory za malo , proporcji do konca nie jestem w stanie skontrolowac mam watpliwosci co do nich ! to sa minusy wiec co mi z talentu jak musze sie domyslac nie lepiej cos kontrolowac ? wiec chyba jakas recepta na moj problem jest.... kupno leprzych monitorow studyjnech chcesz doradz mi ktory zestaw pozwoli mi uslyszec to co realizator powinien ?
Z dolem nie poradzisz - musisz go slyszec. Ale gora i proporcje to... trzeba sie nauczyc monitorow. Ja pracuje na znienawidzonych przez wszystkich NS10 i jakos sobie radze, ale... bez duzych monitorow basu nie ustawisz. Osiem cali to za mala srednica - to sa monitory bliskiego pola i nie sluza do ustawania dolu, co by producenci nie wypisywali. Wiec IMO powinienes zostawic co masz albo kupic cos innego malego, ale oprocz tego zainwestowac w pomieszczenie i duze paczki. Bez tego to jest amatorka.
jednak sam wiesz ze sa leprze monitory studyjne i te gorsze ja posiadam Wharfedale 8.1 Pro activ i mimo ze z nich wyciskam maksimum mozliwosci
Co to znaczy "maksimum mozliwosci"? A jakie masz pomieszczenie? Ma ono wyrownaną charakterystyke? Pulapki basowe i te rzeczy?
widze bledy miksow za duzo dolu ...,gory za malo , proporcji do konca nie jestem w stanie skontrolowac mam watpliwosci co do nich ! to sa minusy wiec co mi z talentu jak musze sie domyslac nie lepiej cos kontrolowac ? wiec chyba jakas recepta na moj problem jest.... kupno leprzych monitorow studyjnech chcesz doradz mi ktory zestaw pozwoli mi uslyszec to co realizator powinien ?
Z dolem nie poradzisz - musisz go slyszec. Ale gora i proporcje to... trzeba sie nauczyc monitorow. Ja pracuje na znienawidzonych przez wszystkich NS10 i jakos sobie radze, ale... bez duzych monitorow basu nie ustawisz. Osiem cali to za mala srednica - to sa monitory bliskiego pola i nie sluza do ustawania dolu, co by producenci nie wypisywali. Wiec IMO powinienes zostawic co masz albo kupic cos innego malego, ale oprocz tego zainwestowac w pomieszczenie i duze paczki. Bez tego to jest amatorka.
wiesz co...? popdkresliles kilka bardzo istotnych przyczyn...pomieszczenie....a wiec odpowiednia akustyka...a ta jest natoralna. Zdaje sobie sprawe ze to za malo, ze sciany boczne sa na konstrukcji regipsowej poza tym 1 sciana jest z boazerji sufit tez boazerja z 3 przedzielajacymi drewnianymi krowiami....wedlog mnie jest dobra akustyka dzwiek sie nie odbija natarczywie czuje ze jest pomieszczenie wytlumione....ale tez zyje, nie moge tego pomiarami podeprzec lecz...ja chyba juz widze wady moich glosnikow i cechy takze ! poznalem je, i wydaje mi sie ze dzwiek w nich jest zbyt scisniety nie maja oddechu to z racji ze wofer 5 cali....szukam czegos bardziej otwrtego na bas i delikatnosc ktora latwiej pozwoli mi ustawic chociazby proporcje, te glosniki sa zbyt twarde !! i lekko zamulone....w sumie to moze jednak NS 10 ciezko je teraz tanio kupic myslalem ze Tapco S8 lub KRK RP8 Rokit ta sama cena 500 $ mi ulatwia zycie .... jednak ich nie znam masz racje te 8 cali i tak mi nie rozwiaze sprawe basu....doradz mi prosze ktore glosniki sprawdza sie najlepiej do pracy nad miksem mojego materjalu...i krztaltem plyty ?czyzby jednak Yamaha NS 10 ? przynajmniej bede pewny ich zalet ...? czy moze jednak cos innego ? w rozsadnej kwocie wiem ze dynaudio BM5A sa genialne ale 1000 $ to juz duzo no i clo itd...ale wiesz co dobrze mnie kierujesz dzieki za cierpliwe wlaczenie sie w moja problematyke....
...wiesz co...? popdkresliles kilka bardzo istotnych przyczyn...pomieszczenie....a wiec odpowiednia akustyka...a ta jest natoralna. Zdaje sobie sprawe ze to za malo, ze sciany boczne sa na konstrukcji regipsowej poza tym 1 sciana jest z boazerji sufit tez boazerja z 3 przedzielajacymi drewnianymi krowiami....wedlog mnie jest dobra akustyka dzwiek sie nie odbija natarczywie czuje ze jest pomieszczenie wytlumione....ale tez zyje, nie moge tego pomiarami podeprzec
To nie chodzi o wytlumienie. Kazde pomieszczenie ma jakies wymiary czyli rezonanse wlasne, ktore musza byc zlikwidowane (sciany z gipsokartonu pomagaja, ale niewiele). Duze glosniki majace szerokie pasmo od dolu w niedostosowanym pomieszczeniu tylko pogarszaja sprawe, bo i tak nie wiesz, o co chodzi w tym dole.
lecz...ja chyba juz widze wady moich glosnikow i cechy takze ! poznalem je, i wydaje mi sie ze dzwiek w nich jest zbyt scisniety nie maja oddechu to z racji ze wofer 5 cali....szukam czegos bardziej otwrtego na bas i delikatnosc ktora latwiej pozwoli mi ustawic chociazby proporcje, te glosniki sa zbyt twarde !! i lekko zamulone....w sumie to moze jednak NS 10 ciezko je teraz tanio kupic myslalem ze Tapco S8 lub KRK RP8 Rokit ta sama cena 500 $ mi ulatwia zycie .... jednak ich nie znam masz racje te 8 cali i tak mi nie rozwiaze sprawe basu....
Jezeli dotychczas pracowales na pieciocalowych "wooferach", to osiem cali bedzie mialo az za duzo basu
doradz mi prosze ktore glosniki sprawdza sie najlepiej do pracy nad miksem mojego materjalu...i krztaltem plyty ?czyzby jednak Yamaha NS 10 ? przynajmniej bede pewny ich zalet ...? czy moze jednak cos innego ? w rozsadnej kwocie wiem ze dynaudio BM5A sa genialne ale 1000 $ to juz duzo no i clo itd...ale wiesz co dobrze mnie kierujesz dzieki za cierpliwe wlaczenie sie w moja problematyke.......
No i masz - dokladnie tyle kasy ile masz, a stac Ciebie na budzetowe rozwiazania wiec na takie jestes skazany. Na pieciocalowych glosnikach basu nie zrobisz, ale za to pomieszczenie nie ma duzego wplywu w tym zakresie. Im wieksze paczki, tym mocniejszy bas ale i interakcja z pomieszczeniem tez wieksza. Sadze, ze nikt nie odpowie "wez te a nie te" bo po pierwsze musialby je slyszec naraz, po drugie zaraz by ktos odpisal, ze jest "gupi" i trzeba akurat odwrotnie, a po trzecie i najwazniejsze Ty bys zadnemu z nich nie uwierzyl
Czyli - musisz sprawdzic sam. Od siebie dodam, ze najprawdopodobniej ogolnie to jest to samo - glosnik jest glosnik, wzmacniacz jest wzmacniacz, cudow nie ma, trzeba sie uczyc...
To nie chodzi o wytlumienie. Kazde pomieszczenie ma jakies wymiary czyli rezonanse wlasne, ktore musza byc zlikwidowane (sciany z gipsokartonu pomagaja, ale niewiele). Duze glosniki majace szerokie pasmo od dolu w niedostosowanym pomieszczeniu tylko pogarszaja sprawe, bo i tak nie wiesz, o co chodzi w tym dole.
lecz...ja chyba juz widze wady moich glosnikow i cechy takze ! poznalem je, i wydaje mi sie ze dzwiek w nich jest zbyt scisniety nie maja oddechu to z racji ze wofer 5 cali....szukam czegos bardziej otwrtego na bas i delikatnosc ktora latwiej pozwoli mi ustawic chociazby proporcje, te glosniki sa zbyt twarde !! i lekko zamulone....w sumie to moze jednak NS 10 ciezko je teraz tanio kupic myslalem ze Tapco S8 lub KRK RP8 Rokit ta sama cena 500 $ mi ulatwia zycie .... jednak ich nie znam masz racje te 8 cali i tak mi nie rozwiaze sprawe basu....
Jezeli dotychczas pracowales na pieciocalowych "wooferach", to osiem cali bedzie mialo az za duzo basu

doradz mi prosze ktore glosniki sprawdza sie najlepiej do pracy nad miksem mojego materjalu...i krztaltem plyty ?czyzby jednak Yamaha NS 10 ? przynajmniej bede pewny ich zalet ...? czy moze jednak cos innego ? w rozsadnej kwocie wiem ze dynaudio BM5A sa genialne ale 1000 $ to juz duzo no i clo itd...ale wiesz co dobrze mnie kierujesz dzieki za cierpliwe wlaczenie sie w moja problematyke.......
No i masz - dokladnie tyle kasy ile masz, a stac Ciebie na budzetowe rozwiazania wiec na takie jestes skazany. Na pieciocalowych glosnikach basu nie zrobisz, ale za to pomieszczenie nie ma duzego wplywu w tym zakresie. Im wieksze paczki, tym mocniejszy bas ale i interakcja z pomieszczeniem tez wieksza. Sadze, ze nikt nie odpowie "wez te a nie te" bo po pierwsze musialby je slyszec naraz, po drugie zaraz by ktos odpisal, ze jest "gupi" i trzeba akurat odwrotnie, a po trzecie i najwazniejsze Ty bys zadnemu z nich nie uwierzyl

Czyli - musisz sprawdzic sam. Od siebie dodam, ze najprawdopodobniej ogolnie to jest to samo - glosnik jest glosnik, wzmacniacz jest wzmacniacz, cudow nie ma, trzeba sie uczyc...
- AlfonsoRodeo
....w sumie to moze jednak NS 10 ciezko je teraz tanio kupic myslalem ze Tapco S8 lub KRK RP8 Rokit ta sama cena 500 $ mi ulatwia zycie .... jednak ich nie znam masz racje te 8 cali i tak mi nie rozwiaze sprawe basu....
NS-10M mozna niedrogo kupic, trzeba wiedziec gdzie? W kwocie,ktor podales da rady:)
NS-10M mozna niedrogo kupic, trzeba wiedziec gdzie? W kwocie,ktor podales da rady:)

no i wiem juz duzo wiecej i upewnilem sie tez co do przypuszczen ... mysle ze nauka nie pujdzie w las jako sluchacza i praktykanta
"matiz" Wielkie dzieki za te z pozoru oczywiste ale jakze istotne zasady akustyki w konsekwencji droge ktora mnie pokierowales .. doswiadczac ! !... mam nadzieje ze uda mi sie te pieniazki dobrze zainwestowac wiem teraz przynajmniej w co ? i na ile liczyc... ale bede tez pamietal ze sprzet to tylko sprzet i kazdy jest inny jak i nasz talent i gusta... Pozrawiam matiz...do uslyszenia 

...
AlfonsoRodeo chodzi ci o to ze znasz kogos takiego, kto moze mi w tych pieniadzach 1500/1600 zl- sprzedac Yamaha NS10 ? czy sugerujesz cierpliwe i zmudne poszukiwania ?ciekawe jeszcze w jakim one moga byc stanie ?

AlfonsoRodeo chodzi ci o to ze znasz kogos takiego, kto moze mi w tych pieniadzach 1500/1600 zl- sprzedac Yamaha NS10 ? czy sugerujesz cierpliwe i zmudne poszukiwania ?ciekawe jeszcze w jakim one moga byc stanie ?