Monitory studyjne Tapco S8 czy KRK V8 ?

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Davi
Monitory studyjne Tapco S8 czy KRK V8 ?

Post autor: Davi » wtorek 05 kwie 2005, 20:50

Czy ktos moze mi doradzic ktora inwestycja bedzie trafniejsza ? moze ktos mial okazje posluchac obydwoch zestawow ? prosze o pomoc bo boje sie pieniadze zmarnowac a wszyscy wiedza jak ciezko dzis o nie....do tej pory uzywam Wharfedale 8.1 Pro Active znam takze Alesis M1 Mk2 takze Event T.R 8 i Yamaha NS 10 ale szukam czegos wiernijszego ( bnardziej dokladnego i prawdziwego...)od wczesniej wymienionych modeli oprocz Yamaha NS 10 poniewaz je kupie jako drugi zestaw...wiem ze powinno byc odwrtnie ale narazie taniej mnie wyjdzie jeden z dwoch wczesniej wymienionych modeli.Cieszyl bym sie gdyby jeden z tych zestawow okazal byc sie leprzym od Event T.R 8 poniewaz wedlog mnie troszke zamulaja.Szkoda ze nie moge ich posluchac....Ale coz...moze jednak ktos je poznal ...?

Z gory dziekuje za szcere podzielenie sie doswiadczeniami na ten temat

Davi

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Re: Monitory studyjne Tapco S8 czy KRK V8 ?

Post autor: matiz » wtorek 05 kwie 2005, 21:57

KRK nie slyszalem, ale Tapco maja tylko 2x60W i po prostu sa za ciche...

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » wtorek 05 kwie 2005, 22:05

...KRK nie slyszalem, ale Tapco maja tylko 2x60W i po prostu sa za ciche......

Przyznam szczerze, że nie słyszałem ani jednych ani drugich ale pojęcie ciche w odniesieniu tylko do mocy uznałbym za mocno ryzykowne.
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

Davi

Post autor: Davi » wtorek 05 kwie 2005, 22:14

......KRK nie slyszalem, ale Tapco maja tylko 2x60W i po prostu sa za ciche......

Przyznam szczerze, że nie słyszałem ani jednych ani drugich ale pojęcie ciche w odniesieniu tylko do mocy uznałbym za mocno ryzykowne.

...

Sprostowanie....

Chodzilo mi o ten model http://www.krksys.com/v3/rokit_rp8.asp a wiec tanszy model KRK RP8 Rokit

a nie jak wczesniej pisalem KRK V8 one sa 2x drozsze ! wiec na nie mnie nie bedzie stac ...

Prosze o kazda wiedze na temat tego zestawu w odniesieniu w miare mozliwosci wlasnych doswiadczen do Tapco S8 ....? Pozdrawiam

i z gory Wielkie dzieki...

Davi

Davi

Post autor: Davi » wtorek 05 kwie 2005, 22:54

.........KRK nie slyszalem, ale Tapco maja tylko 2x60W i po prostu sa za ciche......

...

Sprostowanie....

Chodzilo mi o ten model http://www.krksys.com/v3/rokit_rp8.asp a wiec tanszy model KRK RP8 Rokit

a nie jak wczesniej pisalem KRK V8 one sa 2x drozsze ! wiec na nie mnie nie bedzie stac ...

Prosze o kazda wiedze na temat tego zestawu w odniesieniu w miare mozliwosci wlasnych doswiadczen do Tapco S8 ....? Pozdrawiam

i z gory Wielkie dzieki...

Davi

**********************...

zgadzam sie ! ze, mala moc( Tapco 2x60 wat ) ! nie przenosi sie na dobry tor osluchu... zapewne jest przydatna ale ja wolalbym pomocy w kwestji bardziej.... przekazania wiernosci brzmienia tych obydwoch zestawow... czulosci na kompresor, equalizer, stereofonie , kontrolowanie mozliwe najszerszego pasma, tak bym mogl tym glosnikom przyslowiowo ... zufac...pomijam moje defekty sluchowe a napewno sa troszke skrzywione haha....zartuje nic nie jest idealne w tym swiecie....

Davi

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » wtorek 05 kwie 2005, 23:02

......KRK nie slyszalem, ale Tapco maja tylko 2x60W i po prostu sa za ciche......

...

Mysle, ze jezeli napisalem: "KRK nie slyszalem, ale Tapco..." to chyba zrozumiale powinno byc, ze Tapco slyszalem. Sa ciche. Pojecie ciche w odniesieniu do mocy w przypadku monitorow nie jest IMO ani troche ryzykowne - wszystkie sa ciche, choc na przykladTRM 8 przynajmniej dobrze brzmia

No wlasnie - dlaczego nie TRM8? Za drogie? Ale warto!

Awatar użytkownika
Pewu

Post autor: Pewu » wtorek 05 kwie 2005, 23:04

Davi, tnij qrna posty bo ciężko załapać o co Ci chodzi.

Pamiętaj jedno - oprócz mocy jest także parametr, który zwie się skuteczność, a potrafi on całkowicie zdetermionować tzw. głośność odsłuchu.
Sympatycznie zielonokreskowy nadworny klaun Forum EiS

Davi

Post autor: Davi » wtorek 05 kwie 2005, 23:11

szkoda ze nie moglem wczesniej posluchac tych monitorkow KRK wiem ze marka ta ma doswiadczenie i tradycje wielu moich kolegow wspomnialo o KRK jako tym wzorcu coz....moze ktos je uslyszal ? dziekuje za twoja opinie odnosnie Tapco ... jest cenna, masz racje...sa za chiche to tez jest wada....cos juz dzieki Tobie cos wiem ...Pozdrawiam

Davi

Davi

Post autor: Davi » wtorek 05 kwie 2005, 23:24

Pewu...wlasnie chodzi mi o skutecznosc obydwoch monitorow jednak nie chcialem teoretycznych porownan typu :

Zniekształcenia: mniejsze niż 0.06%

Odstęp sygnał/szum: >112dB

Zakres częstotliwości: 38 Hz - 23,5 kHz (-10dB)to tez jest bardzo istotne....

raczej chodz i o to co one prezentuja w praktyce...? nie zne zadnego doswiadczonego realizatora... nagralem 2 single mam kilkadziesiat dem i caly czas sie ucze no iwlasnie .... ! moje ucho tez sie uczy ! mysle ze jak uczyc je to na dobrym zestawie ! rozpoznawac i odpowiednio reagowac na dezyzje odnosnie... pasm, efektow, itp...czasem teoretycznie czasem wlasnie na czuja praktycznie ! mi chodzi o to ktore w praktyce okaza sie byc leprzym poprosu monitorem ? moze tak ...jak mozesz podziel sie doswiadczeniami na temat Tapco S8 i KRK Rokit ?

bede wdzieczny....

Awatar użytkownika
bullet

Post autor: bullet » wtorek 05 kwie 2005, 23:26

Ja też nie słyszałem wymienionych przez Ciebie monitorów, ale znalazłem recenzje TAPCO S5 (mniejsze) i KRK V8

Oba zestawy są niezłe wg. tego co tam piszą. Nawet te małe TAPCO S5 się spisały na medal, więc większe odpowiedniki powinny tym bardziej. Na twoim miejscu bym brał pod uwagę raczej tylko cenę. No, może z małymi skłonnościami do tych KRK. U nas, w kraju, te monitory nie są chyba zbyt popularne. Pewnie ze względu na cenę.

Pozdr.

ODPOWIEDZ