Problem z szumem a może i z dynamiką?

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
SIUGASA
Problem z szumem a może i z dynamiką?

Post autor: SIUGASA » wtorek 05 kwie 2005, 15:59

Witam!

Nagrywam organy w kościele. Jakość wychodzi z tego nawet dobra, jednak problemem jest dość głośny szum który trwa cały czas. Niestety faktem jest że partie ciche były wzmacniane na full z tąd też być może pochodzi szum dmuchawy i ulicy. Jednak to powinno miec miejsce tylko przy partiach cichych które były wzmacniane, a okazuje sie inaczej bo poziom głośności szumu w partiach najcichrzych jest taki sam jak w partiach głośnych.

Zwróciłem uwagę także na to że partie ciche pomimo że były wzmacniane nagrały się dosyć cicho. Jak to ustawić, ewentualnie jakiej użyć aparatury by móc to nagrać bez nagrywania nienaturalnego podbitego szumu zebranego z dmuchawy i ulicy.

Było to bodajże nagrywane na 2 mikrofonach AKG 414 B-ULS do tego podłaczona zew. karta dźwiękowa z przedwzmacniaczem Motu 828 MK2 no i laptop(program samplitude).

Z góry dziękuję

Awatar użytkownika
JosephBra

Re: Problem z szumem a może i z dynamiką?

Post autor: JosephBra » wtorek 05 kwie 2005, 21:04

...Witam!

Nagrywam organy w kościele. Jakość wychodzi z tego nawet dobra, jednak problemem jest dość głośny szum który trwa cały czas. Niestety faktem jest że partie ciche były wzmacniane na full z tąd też być może pochodzi szum dmuchawy i ulicy. Jednak to powinno miec miejsce tylko przy partiach cichych które były wzmacniane, a okazuje sie inaczej bo poziom głośności szumu w partiach najcichrzych jest taki sam jak w partiach głośnych.

Zwróciłem uwagę także na to że partie ciche pomimo że były wzmacniane nagrały się dosyć cicho. Jak to ustawić, ewentualnie jakiej użyć aparatury by móc to nagrać bez nagrywania nienaturalnego podbitego szumu zebranego z dmuchawy i ulicy.

Było to bodajże nagrywane na 2 mikrofonach AKG 414 B-ULS do tego podłaczona zew. karta dźwiękowa z przedwzmacniaczem Motu 828 MK2 no i laptop(program samplitude).

Z góry dziękuję...

Używasz bardzo dobrych urządzeń do tego celu, więc myśle, że problem jest w ustawieniu mikrofonów wzgłędem instrumentu i ustawieniu odpowiedniej czułości na wejściu.Jest to kwestia eksperymentów. Przede wszystkim proponuje ustawić mikrofony dalej od dmuchawy i zastosować filtr dolnozaporowy, aby wyeliminować nieporządane dźwięki w dole. Jest też prawdą, że przypadku nagrywania instrumentów typu Vintage cały urok tkwi w tym co jest obok muzyki. Np.w przypadku bębnów przydźwięki wynikające z interakcji między poszczególnymi elementami zestawu.Jeśli chcesz 100 procentowo czystego nagrania to użyj samplera i dodaj pogłos z lexicona, ale domyślam się, że chodzi o inny efekt.

Pozdrawiam i życze powodzenia bo chyba trudne zadanie przed Tobą!
Zajmuje się komponowaniem i produkcją muzyczną.

SIUGASA

Post autor: SIUGASA » wtorek 05 kwie 2005, 21:22

Używasz bardzo dobrych urządzeń do tego celu, więc myśle, że problem jest w ustawieniu mikrofonów wzgłędem instrumentu i ustawieniu odpowiedniej czułości na wejściu.Jest to kwestia eksperymentów. Przede wszystkim proponuje ustawić mikrofony dalej od dmuchawy i zastosować filtr dolnozaporowy, aby wyeliminować nieporządane dźwięki w dole. Jest też prawdą, że przypadku nagrywania instrumentów typu Vintage cały urok tkwi w tym co jest obok muzyki. Np.w przypadku bębnów przydźwięki wynikające z interakcji między poszczególnymi elementami zestawu.Jeśli chcesz 100 procentowo czystego nagrania to użyj samplera i dodaj pogłos z lexicona, ale domyślam się, że chodzi o inny efekt.

Pozdrawiam i życze powodzenia bo chyba trudne zadanie przed Tobą!...

co rozumiesz przez "nieporządane dźwięki w dole"? Oczywiście nie twierdze ze dmuchawa wogule nie powinna się nagrać ale stwierdzam że organy nagrały się cicho a dmuchawe słychać o wiele głośniej niż w rzeczywistości. Jeśli oddale mikrofony od organów to organy nagrają się jeszcze ciszej, w dodatku zostanie przechwycone przedłużone echo. Dźwięk wyjdzie wtedy głuchy...

Awatar użytkownika
JosephBra

Post autor: JosephBra » wtorek 05 kwie 2005, 23:06

Nieporządane dźwięki w dole to wszystko to co nie jest częścią samej materii muzycznej a powstaje jakby przy okazji.Np. stosuje się filtr górnoprzepustowy nagrywając wokal, aby zarejestrować tylko wokal, a nie stukanie śpiewającego nogą o podłogę czy statyw, przejeżdżający tranwaj czy coś jeszcze innego. Nigdy nie nagrywałem organów, ale wydaje mi się, że jeśli dmuchawa jest zbyt głośna to trzeba starać się mikrofony oddalić od niej a przybliżyć do źródła właściwego dźwięku.Możliwe, że stosuje się w takich przypadkach więcej mikrofonów, oprócz typowo pojemnościowych także dynamiczne, które nie będą zbierały pogłosu tylko samą muzykę.

SIUGASA

Post autor: SIUGASA » środa 06 kwie 2005, 00:20

No jak oddalić od dmuchawy... Przecierz ona jest w organach. Mówiłem przecie:Jeśli oddale mikrofony od organów to organy nagrają się jeszcze ciszej, w dodatku zostanie przechwycone przedłużone echo. Dźwięk wyjdzie wtedy głuchy...

Mówisz o mikrofonach dynamicznych które miałyby na celu nagrać tylko trwanie. Najbardziej zalerzy mi na wybrzmiewaniu tak wiec zastosowanie mikrofonów dynamicznych mija się z celem

Co do filtra tutaj niewiem i trudno mi się wypowiadać. Natomiast chciałem zapytać czy on ogranicza sposób zbierania dźwieku na inny. Czy jakoś filtruje dźwięk metodami automatycznego wyciskania?

Awatar użytkownika
JosephBra

Post autor: JosephBra » środa 06 kwie 2005, 00:36

Ten filtr tylko odcina wszystko co jest poniżej pewnej częstotliwości np.poniżej 80Hz. Nie wiem jak jest w organach, ale w przypadku gitar zdarza się często tak, że instrument, który pozornie na próbie dobrze brzmi w studio zupełnie się nie sprawdza.Okazuje się, że go np.nie słychać w miksie lub gdy się pojawia jest wrażenie niestroju.Masz problem bardzo nietypowy.Być może te organy tak właśnie brzmią i taki ich urok.Zresztą nie będę się wymądrzał.Nigdy nie nagrywałem takiego instrumentu i myślę, że najlepsza metoda to metoda prób i błędów. Znany realizator dźwięku, z którym kilka razy pracowałem- Leszek Kamiński potrafi przez kilka godzin ustawiać mikrofony wokół perkusji i dopiero na drugi dzień zaczyna coś brzmieć.

SIUGASA

Post autor: SIUGASA » środa 06 kwie 2005, 01:27

...Ten filtr tylko odcina wszystko co jest poniżej pewnej częstotliwości np.poniżej 80Hz.

Przecież to bezsens nagrywać - organy bez basu?

To niewchodzi w grę

Myślałem jeszcze o zastosowaniu mikrofonów dynamicznych i pojemnościowych tyle że w odpowiednim położeniu. Wtedy były 2 mikrofony pojemnościowe ale położone w środku kościoła no może jeszcze nieco bliżej prospektu. Teraz 2 dynamiczne mikrofony dać tam gdzie były dawniej pojemnościowe a pojemnościowe dać po bokach

Niewiem jeszcze czy mikrofony miały właczony tłumnik albo charakterystykę dookólną ktoś mi to jeszcze wspomniał... Chciałbym się dowiedzieć jak to się może mieć do szumu bo z tego co mi narazie wiadomo są to jakieś sposoby zbierania dźwieku w tych mikrofonach...

ODPOWIEDZ