Dziwny szum(?) z mikrofonu

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
netes
Re: Dziwny szum(?) z mikrofonu

Post autor: netes » poniedziałek 04 kwie 2005, 15:27

......Witam

Posiadam mikrofon Studio Projects B1, do tego mikser SC4. Po podłączeniu mikrofonu do wejścia mikrofonowego, włączeniu zasilania Phantom, podłączeniu słuchawek (AKG K240S) i przekręceniu pokrętła gain i level trochę w górę, w słuchawkach słyszalny jest dziwny szum, jakby praca jakiegoś transformatora.

Zaczac od wymiany kabla XLR. Jak nie pomoze to sprawdzic mikrofon z innym mixerem - i w zaleznosci czy ustapi czy nie oddac albo mixer albo mikrofon do naprawy.

...

Na innym kablu jest dokładnie to samo. Mikrofon sprawdziłem z Behringerem UB-1002 - to samo. Sprawdzałem inny mikrofon na obu mikserach - to samo. Wychodzi na to, że problem nie tkwi ani w mikrofonie, ani w mikserze... nie mam pojęcia co to może być.
Pozdrawiam

Zbynia

Post autor: Zbynia » wtorek 05 kwie 2005, 10:15

a czy inne wejscia masz zmutiowane w mikserze?

albo za duza czulosc jest ustawiona

nic innego do glowy mi nie przychodzi

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » wtorek 05 kwie 2005, 10:57

jeśli na innym sprzęcie jest dokładnie tem sam efekt, to chyba sam sobie odpowiedziałeś: user error

Awatar użytkownika
ZomZom

Post autor: ZomZom » wtorek 05 kwie 2005, 12:41

w słuchawkach słyszalny jest dziwny szum, ... nie mam pojęcia co to może być....

Też taki czasem słyszę. Trzeba się dobrze wyspać, wziąść zimny prysznic, wypić mocna kawę i szum zniknie.

Eeeee-ooooo-eeeee-ooooo!

ODPOWIEDZ