Yamaha SY77

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
Awatar użytkownika
implant
Kontakt:
Yamaha SY77

Post autor: implant » poniedziałek 04 kwie 2005, 23:57

Hej!

mam pytanie do ludzi którzy eksploatują ten sprzęt :)

mam masę plików z programami do tego syntezatora - wszystko ściągnięte z sieci i nie wiem jak to przerzucić na dyskietki... instrument nie widzi dyskietek formatowanych na PC (mimo że formatuje na 720kb) i vice versa - komputer nie widzi tych formatowanych na SY77... jest coś co może rozwiązać ten problem??

z góry wielkie dzięki za pomoc!!! (przeszperałem już wiele megabajtów internetu w poszukiwaniu rozwiązania i nic nie znalazłem :( )
Analogi i cyfry fajne są :)

Awatar użytkownika
AXIS

Re: Yamaha SY77

Post autor: AXIS » wtorek 05 kwie 2005, 00:29

z góry wielkie dzięki za pomoc!!! (przeszperałem już wiele megabajtów internetu w poszukiwaniu rozwiązania i nic nie znalazłem :( )...

A te pliki to nie mają przypadkiem rozszerzeń .MID albo .SYX?

Pozdrawiam,

Maciej R.

Awatar użytkownika
implant
Kontakt:

Post autor: implant » wtorek 05 kwie 2005, 09:19

A te pliki to nie mają przypadkiem rozszerzeń .MID albo .SYX?

no właśnie, gdyby miały to bym sobie poradził :|

one mają rozszerzenie np. *.Z (tak samo jest w instrumencie...) dość nietypowe :(

Awatar użytkownika
ast

Post autor: ast » wtorek 05 kwie 2005, 09:41

minstrument nie widzi dyskietek formatowanych na PC (mimo że formatuje na 720kb) i vice versa - komputer nie widzi tych formatowanych na SY77... jest coś co może rozwiązać ten problem??

z góry wielkie dzięki za pomoc!!! (przeszperałem już wiele megabajtów internetu w poszukiwaniu rozwiązania i nic nie znalazłem :( )...

Spróbuj czegoś takiego:

1. Sformatuj dyskietkę w instrumencie

2. Aby dyskietka 1.44 sformatowana na 720k była czytana przez nowe stacje, musisz zasłonić (np. zakleić) otwór naprzeciwko blokady zapisu. Inaczej dostaniesz komunikat "dysk jest niesformatowany" bo komp będzie co innego widział na dyskietce, a co innego z czujnika w stacji.

Powinno zadziałać. ZTCW (przez analogię do MDF-2) SY-77 używa DOSowego systemu plików. Nazwy mają postać Nazwa.Xnn gdzie X to rozszerzenie identyfikujące typ pliku (utwór czy coś innego), a nn to numer, pod którym plik jest widziany w instrumencie. Jeżeli nic nie działa, to być może któraś stacja jest walnięta, czy też, powiedzmy zużyta - prawdopodobnie ta w klawiszu.
Ja jestem tylko zwykłym grajkiem...

Awatar użytkownika
implant
Kontakt:

Post autor: implant » wtorek 05 kwie 2005, 10:32

Spróbuj czegoś takiego:

1. Sformatuj dyskietkę w instrumencie

2. Aby dyskietka 1.44 sformatowana na 720k była czytana przez nowe stacje, musisz zasłonić (np. zakleić) otwór naprzeciwko blokady zapisu. Inaczej dostaniesz komunikat "dysk jest niesformatowany" bo komp będzie co innego widział na dyskietce, a co innego z czujnika w stacji.

Powinno zadziałać. ZTCW (przez analogię do MDF-2) SY-77 używa DOSowego systemu plików. Nazwy mają postać Nazwa.Xnn gdzie X to rozszerzenie identyfikujące typ pliku (utwór czy coś innego), a nn to numer, pod którym plik jest widziany w instrumencie. Jeżeli nic nie działa, to być może któraś stacja jest walnięta, czy też, powiedzmy zużyta - prawdopodobnie ta w klawiszu....

stacje obie są ok - czytają/zapisują/formatują - ale nie probowalem z zaklejaniem (bo dyskietka 1,44mb sie swobodnie formatuje w SY'ku na 720kb), moze to wlasnie o to chodzi :)

sprawdze to :)

dzieki za informacje.

kuba

Awatar użytkownika
synt

Post autor: synt » środa 04 paź 2006, 12:08

Temat widze dosxc stary!
ale mialem ten sam problem ,otóż jak mi sie udalo go pokonać:
-sformaytowalem dyskietke jako 720 Kb w PC(z zaklejonym okinkiem)
-nastepnie w PC nagralem pliki do SY77 z tymi dziwnymi roszerzeniami
-skopiowalem te dyskietke na inną sformatowaną na Atari st w programie Fast-copy i Sy77 odczytuje.

pozdrawiam
Synt
Interesuję się elektroniką muzyczną. Projektuję i konstruuję proste syntezatory i przystawki modyfikujące dźwięk.

Awatar użytkownika
synt

Post autor: synt » środa 04 paź 2006, 12:21

...Temat widze dosxc stary!
ale mialem ten sam problem ,otóż jak mi sie udalo go pokonać:
-sformaytowalem dyskietke jako 720 Kb w PC(z zaklejonym okinkiem)
-nastepnie w PC nagralem pliki do SY77 z tymi dziwnymi roszerzeniami
-skopiowalem te dyskietke na inną sformatowaną na Atari st w programie Fast-copy i Sy77 odczytuje.

pozdrawiam
Synt
...
Byc moze ta dyskietka która była odczytywana w SY77 byla foramtowana wlasnie w SY77(juz nie pamietam) a sprawdzic nie moge bo padla mi stacj w SY77.Mysle ,ze mozna spróbowac konwersji tych plików -brzmień, w jakims edytorze , a nastepnie przesłac je poprzez midi(jako mid.sys-ex)
pozdrawiam
Interesuję się elektroniką muzyczną. Projektuję i konstruuję proste syntezatory i przystawki modyfikujące dźwięk.

Awatar użytkownika
rollnik

Post autor: rollnik » piątek 17 sie 2007, 15:52

Mysle ,ze mozna spróbowac konwersji tych plików -brzmień, w jakims edytorze , a nastepnie przesłac je poprzez midi(jako mid.sys-ex)
pozdrawiam
...
Też mi padł napęd. Jaki edytor byłby najlepszy? A w ogóle co zrobić by PC zastąpił stację dyskietek w SY77
"Pisanie słów do muzyki to jak taniec na architekturze ..."

Zbynia

Post autor: Zbynia » piątek 17 sie 2007, 15:55

jest edutor - poszukajcie w google.....

Zbynia

Post autor: Zbynia » piątek 17 sie 2007, 15:55

...jest edutor - poszukajcie w google........
kurde edytor - mialem do sy22 i jeszcze jakiegos innego - do 77 tez jest...bardzo wygodna sprawa

ODPOWIEDZ