Mikrofon kopie

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
PITmaster
Mikrofon kopie

Post autor: PITmaster » poniedziałek 04 kwie 2005, 20:01

Witam.

Mikrofon mnie kopie po chwili użytkowania. Co jakiś czas muszę dotknąć siatki ręką bo jak zachaczę ustami to jest znacznie gorzej.

Jest podłączony do miksera UB802. Efekt występuje od niedawna. Nie zmieniałem kabli. Od jakiegoś czasu nagrywam jeden tor zamiast dwóch (stereo).

Ktoś to przerabiał?

pzdr

PITmaster

Darkthrone

Re: Mikrofon kopie

Post autor: Darkthrone » poniedziałek 04 kwie 2005, 20:27

...Witam.

Mikrofon mnie kopie po chwili użytkowania. Co jakiś czas muszę dotknąć siatki ręką bo jak zachaczę ustami to jest znacznie gorzej.

Jest podłączony do miksera UB802. Efekt występuje od niedawna. Nie zmieniałem kabli. Od jakiegoś czasu nagrywam jeden tor zamiast dwóch (stereo).

Ktoś to przerabiał?

pzdr

PITmaster...

Może Cię nie lubi ?

A poważnie to jak się domyślam jest to pojemnik. Być może masz przebicie kondensatora w mikrofonie na masę...bo nie jestem pewien czy z miksera możesz dostawać przebicie...Niestety nie jestem wielkim znawcą obwodów elektrycznych i pewnie za to mi się dostanie

Awatar użytkownika
netes

Post autor: netes » poniedziałek 04 kwie 2005, 20:31

A masz uziemione gniazdko? U mnie kopał mikser :), pomogło uziemienie gniazdka. I w razie czego wyprzedzam kolejne pytanie:

Jeżeli masz instalację dwużyłową: zero zwierasz z bolcem, jeżeli 3-żyłowa no to 3 żyła do bolca :)
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
PITmaster

Post autor: PITmaster » poniedziałek 04 kwie 2005, 21:06

...A masz uziemione gniazdko? U mnie kopał mikser :), pomogło uziemienie gniazdka. I w razie czego wyprzedzam kolejne pytanie:

Jeżeli masz instalację dwużyłową: zero zwierasz z bolcem, jeżeli 3-żyłowa no to 3 żyła do bolca :)...

Mikser ma zewnętrzny zasilacz (2x18.5V), więc nie ma mowy o żadnym bolcu. Ale zaczynam podejrzewać wejście liniowe na panelu karty. Nie jestem pewien ale to chyba ono kopie.

pzdr

PITmaster

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » poniedziałek 04 kwie 2005, 21:18

....Mikrofon mnie kopie po chwili użytkowania. Co jakiś czas muszę dotknąć siatki ręką bo jak zachaczę ustami to jest znacznie gorzej.

Jest podłączony do miksera UB802. Efekt występuje od niedawna. Nie zmieniałem kabli. Od jakiegoś czasu nagrywam jeden tor zamiast dwóch (stereo)....

Jeśli mikrofon kopie to znaczy, że występuje różnica potencjałów pomiędzy tobą a nim. Może być wynikiem elektrostatyki materiałów (wykładziny, odzież) które ładują się pod wpływem tarcia, lub mieć przyczyny w instalacji elektrycznej. Ten drugi przypadek jest bardzo groźny. Na forum znajdziesz co najmniej 3 tematy temu poświęcone. Ostatni był chyba o kondycjonerach i autotransformatorach, albo coś w tym sensie, patrz też "zerowanie" w wyszukiwarce.

...A poważnie to jak się domyślam jest to pojemnik. Być może masz przebicie kondensatora w mikrofonie na masę...

Już dawno nie bylo takiego trolla na forum . Ale widać to cykliczne
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

Darkthrone

Post autor: Darkthrone » poniedziałek 04 kwie 2005, 21:25

...A poważnie to jak się domyślam jest to pojemnik. Być może masz przebicie kondensatora w mikrofonie na masę...

Już dawno nie bylo takiego trolla na forum . Ale widać to cykliczne

...

Racja Na tym się zupełnie nie znam i tak się zastanawiam po co się wypowiadam...Hmmm

Awatar użytkownika
szkudlik

Post autor: szkudlik » poniedziałek 04 kwie 2005, 22:35

......A masz uziemione gniazdko? U mnie kopał mikser :), pomogło uziemienie gniazdka. I w razie czego wyprzedzam kolejne pytanie:

Jeżeli masz instalację dwużyłową: zero zwierasz z bolcem, jeżeli 3-żyłowa no to 3 żyła do bolca :)...

Mikser ma zewnętrzny zasilacz (2x18.5V), więc nie ma mowy o żadnym bolcu. Ale zaczynam podejrzewać wejście liniowe na panelu karty. Nie jestem pewien ale to chyba ono kopie.

Jezeli masz nieuziemniony komputer (podlaczony do gniazka bez bolca) to oczywiscie ze kopie! Ma prawo i obowiazek nawet

Pamietaj ze masy mixera i kompa maja galwaniczne poalczenie, wiec to ze akurat mixer ma zewnetrzny zasilacz niewiele tu zmienia. Trza uziemnic komputera.
[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?

Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej

Awatar użytkownika
netes

Post autor: netes » poniedziałek 04 kwie 2005, 23:00

Jezeli masz nieuziemniony komputer (podlaczony do gniazka bez bolca) to oczywiscie ze kopie! Ma prawo i obowiazek nawet

Pamietaj ze masy mixera i kompa maja galwaniczne poalczenie, wiec to ze akurat mixer ma zewnetrzny zasilacz niewiele tu zmienia. Trza uziemnic komputera.

...

Dokładnie to samo chciałem napisać :) wyprzedziłeś mnie.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
AlfonsoRodeo

Post autor: AlfonsoRodeo » poniedziałek 04 kwie 2005, 23:11

...albo uzbroic sie w gumowy stroj...

Awatar użytkownika
preceli

Post autor: preceli » poniedziałek 04 kwie 2005, 23:23

......albo uzbroic sie w gumowy stroj... ...

Tu są tylko dwie możliwosci: albo być tak małym, albo mieć takiego wielkiego. Stroja oczywiście
[addsig]
Wiedza zawsze ileś tam kosztuje, głupoty i niewiedzy nie da się oszacować.

ODPOWIEDZ