Dogrywanie wokali do zmiksowanego podkładu

Wszelkie inne pytania związane z tematyką poruszaną w naszym magazynie
Awatar użytkownika
przedwczoraj
Dogrywanie wokali do zmiksowanego podkładu

Post autor: przedwczoraj » poniedziałek 04 kwie 2005, 10:50

Otrzymałem mocno skompresowany podkład z muzyką klubową (mp3 128kbs) z prośbą o zrobienie tekstu i nagranie wokali. To ma być tylko demo porzedzające ostateczną rejestrację, umozliwiające wydawcy poznanie tekstu i linii melodycznych. Mam problem z połaczeniem wokali z podkładem - wszystko jest jakby z dwóch różnych światów. Proszę o rady które pozwolą mi uzyskać bardziej satysfakcjonujący efekt.

Dziękuję i pozdrawiam

Zbynia

Re: Dogrywanie wokali do zmiksowanego podkładu

Post autor: Zbynia » poniedziałek 04 kwie 2005, 15:03

do mp3 to sobie mozesz nagrywac długo i namietnie...do tego mocno skompresowanego...

nagraj pod wav albo sie tym jak to brzmi zupelnie nie przejmuj

Awatar użytkownika
bullet

Post autor: bullet » poniedziałek 04 kwie 2005, 15:31

...Otrzymałem mocno skompresowany podkład z muzyką klubową (mp3 128kbs) z prośbą o zrobienie tekstu i nagranie wokali. To ma być tylko demo porzedzające ostateczną rejestrację, umozliwiające wydawcy poznanie tekstu i linii melodycznych. Mam problem z połaczeniem wokali z podkładem - wszystko jest jakby z dwóch różnych światów. Proszę o rady które pozwolą mi uzyskać bardziej satysfakcjonujący efekt.

Dziękuję i pozdrawiam

...

Można pogorszyć jakość tego wokalu też kompresując do MP3 128kbs (może nawet 64kbs jeżeli trzeba by było). A potem na całość (podkład + wokal) dać lekki pogłos.

Albo jeszcze na samym początku potraktować ten wokal efektami (żeby zbliżyć choć trochę brzmienie do podkładu), a następnie konwersja do MP3.

Rozumiem, że wokal masz w dobrej jakości ?

W sumie, to nigdy czegoś takiego nie musiałem robić. Nie wiem czy coś z tego wyjdzie.

Pozdr.

Awatar użytkownika
przedwczoraj

Post autor: przedwczoraj » poniedziałek 04 kwie 2005, 15:55

...do mp3 to sobie mozesz nagrywac długo i namietnie...do tego mocno skompresowanego...

nagraj pod wav albo sie tym jak to brzmi zupelnie nie przejmuj...

Nie przejmowałem się tym przez 3 tygodnie, ale ostatnio chciałem zobaczyć jakiego typu ma teksty i wyskoczylo dużo jego utworów, niektóre robione dla Lasgo czy Milk Inc. dlatego muszę podejść poważnie.

Rozumiem, że wokal masz w dobrej jakości ?

W sumie, to nigdy czegoś takiego nie musiałem robić. Nie wiem czy coś z tego wyjdzie.

Wokale mam 44,1/24. Też nie pracowałem na mp3, a najgorsze jest to, że jak z tym się uporam to odrazu czeka mnie kolejna męka z mp3 od innej ekipy (jakaś plaga z tym mp3 ?!?).

Dzięki za odpowiedzi, pozdraiam

makaronix

Post autor: makaronix » poniedziałek 04 kwie 2005, 16:11

Czym Ty sie przejmujesz? Jak Ci taki dostarczaja to ich sprawa, Ty zrób swoje, poza tym wcale nie jest tak cięzko to zmiksowac, pamietaj tez, ze stosunkowo nie wiele ludzi odrózni czy to mp3 czy nie, po drugie jak to ma posłużyć jako demo to ukręc brzmienie ustaw proporcje i tyle. J tak bym zrobił i tak zawsze robię
Mam 18 lat, jestem klawiszowcem, interesuje się szeroko pojętym dźwiękiem i wszystkim co z nim związane.

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » poniedziałek 04 kwie 2005, 17:25

Otrzymałem mocno skompresowany podkład z muzyką klubową (mp3 128kbs) z prośbą o zrobienie tekstu i nagranie wokali. To ma być tylko demo porzedzające ostateczną rejestrację, umozliwiające wydawcy poznanie tekstu i linii melodycznych. Mam problem z połaczeniem wokali z podkładem - wszystko jest jakby z dwóch różnych światów. Proszę o rady które pozwolą mi uzyskać bardziej satysfakcjonujący efekt.

Ale podklad jest skompresowany w sensie kompresji mp3 czyli niskiej jakosci czy skompresowany kompreosorami i limiterami? Jezeli to pierwsze, to sobie poradzisz, jezeli to drugie... jest obok watek Mastering płyty z półplaybackiem, jestes po drugiej stronie drzwi

Ja sobie radze niestety kompresja pasmowa i limiterem jeszcze raz - ustawiajac kompresor, zeby deptal w zasadzie tylko pasmo wokalowe, wciskajac wokal w podklad. Efekty sa rozne, niestety.

Powodzenia

Darkthrone

Post autor: Darkthrone » poniedziałek 04 kwie 2005, 18:48

Wokale mam 44,1/24. Też nie pracowałem na mp3, a najgorsze jest to, że jak z tym się uporam to odrazu czeka mnie kolejna męka z mp3 od innej ekipy (jakaś plaga z tym mp3 ?!?).

Dzięki za odpowiedzi, pozdraiam

...

A nie mogą dać Ci wav ? Już nawet nie 24/44.1, ale chociaż 16/44.1 ? Przecież 128kbps to morderstwo dla muzyki...chociaż nie wszystko nią jest

Awatar użytkownika
AXIS

Post autor: AXIS » poniedziałek 04 kwie 2005, 22:15

Skoro nie da się uzyskać źródłowego pliku z podkładem, to należy niestety zrobić "downgrade" tego wokalu. Zrzuć go najpierw do 16 bit 44,1 kHz, dowiedz się jaki codec był użyty do kompresji podkładu (na 99% Lame) i za pomocą tego samego codec'a zrób z wokalu plik mp3. Potem otwórz go w edytorze i zapisz z powrotem jako WAV. I powinien się upodobnić do tego podkładu brzmieniowo, łatwiej się będzie miksować, chociaż strata jakości ogromna.

Pozdrawiam,

Maciej R.

Awatar użytkownika
przedwczoraj

Post autor: przedwczoraj » poniedziałek 11 kwie 2005, 23:59

Dzięki za wszystkie rady.

Kombinowałem w różny sposób, w końcu wziąłem sobie do serca radę ktora była najłatwiejsza do realizacji - przestałem przejmować się czymkolwiek, nawet nie wyciąłem szczekającego w oddali psa... Wpływ na zniechęcenie miała też ubiegłotygodniowa atmosfera. :( Wkleiłem mp3 do projektu, wokale poszły 44,1/16, dobór wersji wokalu i harmonii razem z miksem trwał godzinę, olałem dostrajanie, ciecie, wklejanie, wyrównywanie - niech wiedzą czego się spodziewać po dziewczynie w studio. Nie czekałem do następnego dnia, żeby popatrzeć na prace z innej perspektywy. Puściłem od razu maila. Dziasiaj ranek przywitał mnie mailem adresowanym do niej: "we both think that you have an excellent voice for this project". Przed chwilą Holendrzy zadzwonili by uzgodnic szczegóły współpracy, teraz czekam na reakcję Niemca z drugiego projektu. Szczęśliwy dziękuję wszystkim za pomoc i pozdrawiam.

ODPOWIEDZ