Budowa wlasnej gitary elektrycznej

Jeśli masz pomysł jak usprawnić sprzęt lub pracę i chcesz się nim podzielić, pisz tutaj śmiało.
Awatar użytkownika
ciasny
Budowa wlasnej gitary elektrycznej

Post autor: ciasny » wtorek 04 lut 2003, 23:19

Witam!

Chce zbudowac sobie gitare elektryczna-zwykla,normalna.Poszukuje materialow i schematow co i jak.Bede wdzieczny za jakiekolwiek adresy stron badz pozycje ksiazkowe na ten temat.Dzieki.Pozdrawiam

biviso

Re: Budowa wlasnej gitary elektrycznej

Post autor: biviso » wtorek 04 lut 2003, 23:31

...Witam!

Chce zbudowac sobie gitare elektryczna-zwykla,normalna.Poszukuje materialow i schematow co i jak.Bede wdzieczny za jakiekolwiek adresy stron badz pozycje ksiazkowe na ten temat.Dzieki.Pozdrawiam...

gitara jaka jest kazdy widzi...pobladz po stronach producentow gitar, tam znajdziesz dane (drewno itp), a reszte dlub na oko. Jesli chodzi o elektronike to rozne schematy polaczen sa na stronach producentow przystawek www.seymourduncan.com

www.dimarzio.com

Muzyka i dźwięk, ponadto fotografia i po trochu elektronika.

Awatar użytkownika
misiek

Post autor: misiek » wtorek 04 lut 2003, 23:51

nie znam sie na gitarach ale myślę że płyta z paździeża 1cm była by dobrym rozwiązaniem jak na początek. Kontrabasy są z paździeża ,no ale niestety jeżeli ktoś chce mieć dobry sprzęt to musi on być ciężki. Jak byś chciał zainwestować w taką płytę to brzmienie byś miał orginalne

Awatar użytkownika
jasiek

Post autor: jasiek » środa 05 lut 2003, 01:38

Nie wiem jakie masz możliwości technologiczne ale jest to b. trudne przedsięwzięcie (wiem coś o tym). Jest tak: za 200-300 PLN kupisz już coś gotowego czego w warunkach nawet dobrze wyposażonego warsztatu stolarskiego nie wykonasz.najtrudniejsza sprawa to podział menzury i nabicie progów z wypukłym profilem z dokładnością co najmniej 0,1mm. Połaczenia elektryczne to przy tym prosta bajeczka. Z płyty paździerzowej możesz wykonać szafkę nocną. Na gryf potrzebujesz drewna klonowego lub jesionowego czy palisandrowego lub ich kompozytowej kombinacji. Na dechę ostatnio modna jest olcha (można dać świerk) ale niestety nie ta znad rzeki. Drewno musi byc suche co najmniej od 10 lat. Osprzęt i maszynki to wydatek w najtańszej wersji ok 300-400 PLN. Podstrunnice z progami najlepiej sprowadzić -(Jest parę firm w necie) koszt ok 80-100$$. No i kupa pracy z niezwykłą dokładnościa, żeby zrobić coś co wygląda jak gitara el. Dużo lepszy pomysł to mądry zakup używanego instrumentu choćby najtańszego i próba modyfikacji. Kształt i kolory i osprzęt możesz zmieniać prawie dowolnie a wtedy sam dojdziesz do właściwych wniosków i należycie ocenisz skalę trudnosci i problemów. Mógłbym tu wiele pisać : jak, po co i dlaczego tak a nie inaczej ale takie rzeczy znajdziesz w polskim necie. Odpowiedz sobie lepiej na pytanie czy chcesz grać na gitarze czy je produkować. Jeśli to drugie, to zapomnij co napisałem , zacznij studiować ten temat i bierz się do dzieła. Zbyszek
Obecnie projektant systemów oświetleniowych LED

Grzybass

Post autor: Grzybass » środa 05 lut 2003, 11:57

Ad.Misiek - słyszałem że jakieś zawodowe karty dźwiękowe mają robić z pażdzieża!

A w kwestii progów - zdecydowanie polecam abyś zlecił ich nabicie, a jeszcze lepiej wykonanie całej chwytni (to jest ta mniejwięcej półcentymetrowa, wierzchnia warstwa gryfu) jakiemuś lutnikowi. W Poznaniu w Akademii Muzycznej studenci lutnicy robią takie rzeczy za sześciopak. Jeżeli wykonasz to sam jest pewne prawdopodobieństwo że instrument będzie się nadawał do wykonywania jedynie muzyki arabskiej. Swego czasu można było w firmie MAYONEZ kupić cały gotowy gryf - to byłoby wogóle najlepsze rozwiązanie, bo jest jeszcze jedna trudność: w gryfie powinny być wykonane wstawki z listew albo pręt do niwelowania odkształcania się szyjki. Odkształcenie takie jest pewne zwłaszcza gdy zastosujesz nienajlepiej wysezonowane drewno i twarde struny.

Reszta to pikuś.

pozdrowionka

Grzybass

Post autor: Grzybass » środa 05 lut 2003, 12:00

Misiek gdzieś, Ty widział kontrabas z pażdzieża?????????????????

biviso

Post autor: biviso » środa 05 lut 2003, 13:34

...Misiek gdzieś, Ty widział kontrabas z pażdzieża?????????????????...

moze sam taki zrobil:)
Muzyka i dźwięk, ponadto fotografia i po trochu elektronika.

Awatar użytkownika
ciasny

Post autor: ciasny » piątek 07 lut 2003, 14:58

...Ad.Misiek - słyszałem że jakieś zawodowe karty dźwiękowe mają robić z pażdzieża!

A w kwestii progów - zdecydowanie polecam abyś zlecił ich nabicie, a jeszcze lepiej wykonanie całej chwytni (to jest ta mniejwięcej półcentymetrowa, wierzchnia warstwa gryfu) jakiemuś lutnikowi.....

Dzieki Serdeczne!W sklepach muzycznych mnie zniechęcali,ale Polska myśl techniczna wrze w narodzie!Korpus i gryf wykonam sam zas podstrunice zamowie w Mayonesie,(moze mi nabija progi od razu).Zreszta jak wyda toto jakiś dźwięk to bedzie to i tak wielki sukces:)POZDRAWIAM

Awatar użytkownika
misiek

Post autor: misiek » piątek 07 lut 2003, 21:22

Oglądałem kiedyś jeden stary zachodni komntrabas i był on wykonany z płyty paździeżowej , przynajmniej mi to wyglądało na płyte z pażdzieża.

A co do kart mogli by je wykonać z pażdzieża zaraz bym na nią polował aby kupić ten nowy wynalazek, a jak by jeszcze zdobył w eis wyróżnienie to już by karta siedziała w moim kompie hehe

Jak bede miał kiedyś sobie robić kontrabas to zrobie go tanim kosztem z płyty pażdzieżowej a co ....

Awatar użytkownika
Zone

Post autor: Zone » sobota 08 lut 2003, 09:56

> podstrunice zamowie w Mayonesie

Jesli bys mial jakies udziwnienia co do tej podstrunicy, to bardziej chyba polecam firme RAN z Olsztyna. W Mayonezie, robia elementy na ich standardowych komponentach, np. caly gryf, to ktorys gryf z ich modelu. Przy zamowieniach indywidualnych, placisz o wiele, wiele wiecej. W RANie sa raczej ugieci na wlasne projekty, za ta sama cene, co modele standardowe.

Pozdrawiam/Zone
Sanok

ODPOWIEDZ