Behringer Monitor 1C

Jeśli masz problem związany ze sprzętem stosowanym w domowym lub profesjonalnym studiu, to tu jest odpowiednie miejsce, aby się nim zająć.
sibelius
Behringer Monitor 1C

Post autor: sibelius » wtorek 29 mar 2005, 17:11

Witajcie,

Trochę tworzę muzyki na komputerze, ale głównie to jestem mimo wszystko melomanem.

Ale szukam jakichś tanich kolumn do komputera, bo nie mam kasy na droższe niestety :(

NArazie jadę na wzmacniaczu opartym na LM3886 (gainclone)

i Tonsilach ZG30c114, przy czym basowce zostały tam zmienione z GDN20/30/1 4ohm na GDN 20/40 8ohm.

nie muszę dodawać że w zwrotnicy nic nie zostało ruszone oczywiście, więć kolumny te grają może nie najgorzej, ale strasznie podbarawiają.

W zwiążku z tym szukam czegoś taniego (max300zł za parę) do komputera. Jako że odpowiada mi brzmienie monitorów, i takiego brzmienia szukam więc zainteresowałem się Behringerami Monitor 1C.

Wiem, że dla Was to jest śmieszne i nic nie warte, ale dla mnie jak zamienię z Tonsilami może to być znaczny skok, szczególnie w zakresie brzmienia. Szukam kolumn neutralnych i o płąskiej charakterystyce.

Jeśli ktoś już sięzetknął z tym wynalazkiem, to mógłby coś o nim powiedzieć?

A głownie zależałoby mi wiedzieć jakie jest prawdziwe pasmo przenoszenia - bo te 60Hz na -10dB to prawda, tylko gdzie jest -3dB???

na basie mi nie zależy, i nie musi łomotać jak w drogich monitorach.

Napiszcie coś proszę, szukam czegoś co ładnie (wiernie) gra i tyle.

Alternatywnie ( bo za porównywalne pieniądze) mogę zrobić sobie monitory na głosnikach MAgnata130mm i kopółce TVM-Tesla ARV104, bo szukam czegoś w małęm obudowie, żeby na biurku stało. głowe mam około1,5m od kolumn.

Awatar użytkownika
Pewu

Re: Behringer Monitor 1C

Post autor: Pewu » wtorek 29 mar 2005, 20:33

...Napiszcie coś proszę...

Za max 300zł za parę mozesz mieć najwyżej to , co już masz.

...szukam czegoś co ładnie (wiernie) gra i tyle...

To musisz z deczka podnies poprzeczkę.

...Alternatywnie ( bo za porównywalne pieniądze) mogę zrobić sobie monitory na głosnikach MAgnata130mm i kopółce TVM-Tesla ARV104, bo szukam czegoś w małęm obudowie, żeby na biurku stało. głowe mam około1,5m od kolumn...

Więc jeśli możesz, to sobie zrób i nie zawracaj glowy.

Sympatycznie zielonokreskowy nadworny klaun Forum EiS

Awatar użytkownika
flove

Post autor: flove » wtorek 29 mar 2005, 20:45

...Witajcie,

Trochę tworzę muzyki na komputerze, ale głównie to jestem mimo wszystko melomanem.

Ale szukam jakichś tanich kolumn do komputera, bo nie mam kasy na droższe niestety :(

NArazie jadę na wzmacniaczu opartym na LM3886 (gainclone)

i Tonsilach ZG30c114, przy czym basowce zostały tam zmienione z GDN20/30/1 4ohm na GDN 20/40 8ohm.

nie muszę dodawać że w zwrotnicy nic nie zostało ruszone oczywiście, więć kolumny te grają może nie najgorzej, ale strasznie podbarawiają.

W zwiążku z tym szukam czegoś taniego (max300zł za parę) do komputera. Jako że odpowiada mi brzmienie monitorów, i takiego brzmienia szukam więc zainteresowałem się Behringerami Monitor 1C.

Wiem, że dla Was to jest śmieszne i nic nie warte, ale dla mnie jak zamienię z Tonsilami może to być znaczny skok, szczególnie w zakresie brzmienia. Szukam kolumn neutralnych i o płąskiej charakterystyce.

Jeśli ktoś już sięzetknął z tym wynalazkiem, to mógłby coś o nim powiedzieć?

A głownie zależałoby mi wiedzieć jakie jest prawdziwe pasmo przenoszenia - bo te 60Hz na -10dB to prawda, tylko gdzie jest -3dB???

na basie mi nie zależy, i nie musi łomotać jak w drogich monitorach.

Napiszcie coś proszę, szukam czegoś co ładnie (wiernie) gra i tyle.

Alternatywnie ( bo za porównywalne pieniądze) mogę zrobić sobie monitory na głosnikach MAgnata130mm i kopółce TVM-Tesla ARV104, bo szukam czegoś w małęm obudowie, żeby na biurku stało. głowe mam około1,5m od kolumn....

mozesz jeszcze zobaczyc to :

http://www.republika.pl/sklep_akutech/glosniki/ms16.html

ale wierz mi mikro moniotry to nie jest rozwiaznie do czegokolwiek :/ ... nie ma sensu wyrzucac kasy w bloto :/

Awatar użytkownika
Pewu

Post autor: Pewu » wtorek 29 mar 2005, 20:53

...mozesz jeszcze zobaczyc to :

http://www.republika.pl/sklep_akutech/glosniki/ms16.html

ale wierz mi mikro moniotry to nie jest rozwiaznie do czegokolwiek :/ ... nie ma sensu wyrzucac kasy w bloto :/...

Nie ma.

I tnij posty kolego!

Awatar użytkownika
hudy

Post autor: hudy » wtorek 29 mar 2005, 23:14

Więc jeśli możesz, to sobie zrób i nie zawracaj glowy.

...

Nie ma.

I tnij posty kolego!

przepraszam bardzo...

jeśli zadawane pytania kolegę nudzą albo irytują, to radziłbym założyć sobie własne forum, na którym mogłby sobie kolega sam zadawać pytania i sam odpowiadać, a nie na publicznym forum opryskliwie odpowiadać na normalne pytania patrząc z góry na wszystkich dookoła. muzyka to sztuka, która oprócz sprzętu, umiejętności i kilku innych (słabo jak sądzę koledze znanych rzeczy) wymaga też kultury osobistej (z którą tutaj bardzo kiepsko), a ja tu widzę nie pierwszy raz w kolegi postach zwykłe hamstwo, które mi się nie podoba. myślę, że nie jestem odosobniony w swych odczuciach.

pozdr.d
profesjonalne aranzacje i podklady w roznych stylach muzycznych. 509377327...

Awatar użytkownika
Pewu

Post autor: Pewu » wtorek 29 mar 2005, 23:23

...a ja tu widzę nie pierwszy raz w kolegi postach zwykłe hamstwo, które mi się nie podoba...

Nieprzestrzeganie nietykiety też może być odbierane jako chamstwo.

...myślę, że nie jestem odosobniony w swych odczuciach...

Nie myśl tyle tylko się dostosuj i będzie gitara.

Awatar użytkownika
hudy

Post autor: hudy » środa 30 mar 2005, 01:55

Nie myśl tyle tylko się dostosuj i będzie gitara....

Myśleć ktoś musi...

Do czego mam się dostosować??
profesjonalne aranzacje i podklady w roznych stylach muzycznych. 509377327...

ODPOWIEDZ