Przenośny instrument VST

Jeśli masz pomysł jak usprawnić sprzęt lub pracę i chcesz się nim podzielić, pisz tutaj śmiało.
WG
Re: Przenośny instrument VST

Post autor: WG » sobota 26 mar 2005, 18:52

... i pozdrawiam kombinatorów :D

Kombinowanie i charakter "wynalazcy" chyba mam zapisane w genach

Z resztą i tak nie jestem w stanie się od tego wyzwolić bo lubię jak coś się dzieje i wręcz nie znoszę próżni.

Awatar użytkownika
JM

Post autor: JM » sobota 26 mar 2005, 20:51

Kombinowanie i charakter "wynalazcy" chyba mam zapisane w genach.

Z resztą i tak nie jestem w stanie się od tego wyzwolić bo lubię jak coś się dzieje i wręcz nie znoszę próżni....

Mam tak samo (w tym patenty zarejestrowane w Urzędzie Patentowym RP).

WG, gratuluję Ci entuzjazmu. I niech Cię nie zniechęca to, co wcześniej napisałem.

Wynalazki tworzy się z powodu niewiedzy: wszyscy wiedzą, że tego nie da się zrobić. Wynalazca o tym nie wie i popełnia wynalazek.

Rób swoje. Pozdrawiam

Awatar użytkownika
pawello
Kontakt:

Post autor: pawello » niedziela 27 mar 2005, 12:22

......

Panowie........... A TABLET PC? Zapomnieliscie o tym a na tym juz ludzie na calym swiecie pracuja na scenie od lat.. Jest to rozwiazanie pozornie troche ograniczone ale zawiera wszystkie potrzebne elementy poza dedykowanym systemem do audio i porzadnym interfejsem audio..
[addsig]
uniżenie kłaniam :-)

Awatar użytkownika
Pewu

Post autor: Pewu » niedziela 27 mar 2005, 13:04

.......A TABLET PC? Zapomnieliscie o tym a na tym juz ludzie na calym swiecie pracuja na scenie od lat...

A kolega to wie ile takie cacko kosztuje? Pomijam specjalną wersję systemu do obsługi tabletu.

Modele polecane przez Gatesa (pewnie dla wiekszości z nas tylko do polizania przez szybkę monitora ): www.microsoft.com/windowsxp/tabletpc/evaluation/products.mspx
Sympatycznie zielonokreskowy nadworny klaun Forum EiS

Awatar użytkownika
NoRd384

Post autor: NoRd384 » poniedziałek 28 mar 2005, 00:13

..........A TABLET PC? Zapomnieliscie o tym a na tym juz ludzie na calym swiecie pracuja na scenie od lat...

A kolega to wie ile takie cacko kosztuje? Pomijam specjalną wersję systemu do obsługi tabletu.

Modele polecane przez Gatesa (pewnie dla wiekszości z nas tylko do polizania przez szybkę monitora ): http://www.microsoft.com/windowsxp/tabletpc/evaluation/products.mspx...

Miałem takie ustrojstwo, ale sprzedałem. Tak ciężkie to pieniądze kosztuje a obsługa na scenie?? Drodzy koledzy zapomnijcie przecież to rozbudowany orgaznizer i potrzeba precyzyjnego naciskania tym "długopisem" dajcie spokój. NA scenie pośród sprzętu gdzie trzeba wielokrotnie obsługiwać sprzęt obiema rękoma, nogami i językiem albo nosem a i tak brakuje jeszcze, to niby gdzie miejsce na łapanie i precyzyjne wciskanie przycisków na ekranie. JA do sterowania MIDI wybieram ATARI ST - Cubase z przejściówką na mały LCD około 10' zamontowany w racku- aby się nie uszkodził zbyt szybko.

W sprawie VST, jak już pisałem w poprzednim poście, przychylam się ku temu projektowi.

Pozdrawiam

Bum cyk cyk... [I] a teraz skompresuj "bum" [/I]

WG

Post autor: WG » poniedziałek 28 mar 2005, 20:34

Cieszę się, że zainteresował niektórych ten temat. Przynajmniej nie jestem sam

Pióro dotykowe na scenie to moim zdaniem zły pomysł. Może zabierać nam niepotrzebnie uwagę bo dodatkowo musimy trzymać go w ręce co również wymaga jakiejś koncentracji. A scena to żywioł, w którym trzeba szybko się odnaleźć.

Przeszukałem sporo stron odnośnie tych LCD. Sterownik Matrix Orbital to najlepszy element na jaki trafiłem na razie. Nic lepszego albo równie dobrego nie udało mi się jeszcze znaleźć.

Zapewne koszt budowy takiego sterownika byłby mniejszy z wykorzystaniem podzespołów elektronicznych. Chociaż tutaj sprawa nieco dyskusyjna gdyż musi to być niezawodne a niezawodność zapewnią tylko elementy sprawdzonych firm a więc droższe.

A co myślicie o dotykowym LCD ?

Na przykład takie:

http://www.amulettechnologies.com/products/modules.html

Problemem będzie zasilanie w przypadku przenośnej opcji. Tutaj potrzebne są napięcia 5V i nawet 12V dla większych rozmiarów.

Myślę, że to dobre rozwiązanie w przypadku zabudowy takiego urządzenia w rack-u.

Inny problem to cena obudów typu rack 4U

Taniej niż w ARMEL-u nie udało mi się znaleźć.

wisnia

Post autor: wisnia » wtorek 29 mar 2005, 11:16

Tak się zastanawiam ... na rynku komputerowym jest całkiem dużo paneli, służących do regulacji prędkości wiatraków, są takie np. z sześcioma gałkami. Większe lub mniejsze wyświetlacze, to też norma. Czy jest możliwość modyfikacji takich wynalazków do szybkiej zmiany parametrów rozmaitych wtyczek ? Nie wiem czy w omawianym projekcie to się przyda, ale taki kontroler w "normalnym" kompie, to i wieksza wygoda i ciekawy design ... a cena w sumie przystępna 100 - 200 zł.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
pawello
Kontakt:

Post autor: pawello » wtorek 29 mar 2005, 11:55

A kolega to wie ile takie cacko kosztuje?

Tak - to jest istotna uwaga.. zalozenie bylo aby projekt byl tanszy od receptora.. Tablet PC to spora inwestycja..
[addsig]

Awatar użytkownika
pawello
Kontakt:

Post autor: pawello » wtorek 29 mar 2005, 11:57

...r i potrzeba precyzyjnego naciskania tym "długopisem"

To tez istotna uwaga.. na scenie nie ma miejsca na precyzyjne dotykanie.. tam sie depta po pedalach i wciska "na chama" w pospiechu przyciski..
[addsig]

Awatar użytkownika
pawello
Kontakt:

Post autor: pawello » wtorek 29 mar 2005, 12:03

......

A ja sobie czytajac ten watek popatrzylem na swoj sterownik midi i laptopa.. I pomyslalem ze dlaczego nie moznaby z tego zrobic swojego prywatnego NEKO.. wystarczy troche wieksza obudowa a flaki od laptopa sie zmieszcza w srodku i mozna dodac sporo elementow.. Podlaczyc szybszy dysk twardy np.. Poniewaz laptop ma baterie to ona moglaby pociagnac przez jakis czas caly ten zestaw.. Itd........ Tez jakis pomysl..
[addsig]

ODPOWIEDZ